Cercetatorii au descoperit o posibila metoda de tratament pentru Alzheimer

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 22:29
8162 citiri
Cercetatorii au descoperit o posibila metoda de tratament pentru Alzheimer
Foto: gladstone.org

O echipa de oameni de stiinta din cadrul unei institutii independente din Statele Unite, dedicata cercetarilor biomedicale, a anuntat ca a descoperit cauza principalului factor de risc genetic al bolii Alzheimer si o posibila metoda de tratament a acestei afectiuni, relateaza UPI.

Cercetatorii de la Institutele Gladstone din San Francisco au identificat principalul factor de risc genetic al bolii Alzheimer, gena apoE4.

Gena apoE4 creeaza o proteina cu acelasi nume. Proteina apoE4 difera de proteina apoE3 - cea mai frecventa versiune a genei - intr-o singura privinta, insa acea singura diferenta este suficienta pentru a modifica structura principala a acesteia si, prin urmare, si functia sa.

Oamenii de stiinta nu au cunoscut cu scertitudine motivul pentru care apoE4 este mai daunatoare pentru neuroni decat alte versiuni ale proteinei, insa cercetarea publicata in aceasta saptamana in jurnalul Nature Medicine a identificat cauza, alaturi de riscul de a suferi de aceasta afectiune in functie de particularitatile genetice.

Se estimeaza ca 5,4 milioane de persoane din Statele Unite traiesc cu boala Alzheimer, principalul factor de dementa si a cincea cauza de deces, conform Centrelor de control si prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). In prezent, nu exista nicio metoda de tratament sau de prevenire a acestei afectiuni a creierului, ireversibila si progresiva, care apare de obicei la persoanele trecute de varsta de 60 de ani.

Yadong Huang, cercetator sef si director in cadrul Centrului pentru cercetare translationala de la Institutul Gladstone, a declarat pentru UPI ca in prezent lucreaza in parteneriat cu o companie farmaceutica recent infiintata din golful San Francisco, al carei nume nu a fost dezvaluit, pentru "a perfectiona abordarea corectarii structurii apoE4 si pentru a avansa catre teste clinice" pe subiecti umani.

Potrivit lui Yadong Huang, gena apoE4 ar putea fi tintita in mod direct pentru dezvoltarea unor medicamente contra bolii Alzheimer, insa cercetatorul a precizat ca nu stie deocamdata cand ar incepe testele clinice. "Este greu de estimat cand ar putea fi disponibil pe piata un (astfel de) medicament, tinand cont de complexitatea procesului de dezvoltare a acestuia", a spus Huang. "Ne aflam, probabil, la cativa ani distanta de un medicament disponibil pe piata, insa printr-un efort concertat acceleram cat de mult posibil acest termen", a precizat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tratament Alzheimer descoperit , #alzheimer