Stresul de la job te poate imbolnavi de Alzheimer

Marti, 19 Martie 2013, ora 21:16
2947 citiri
Stresul de la job te poate imbolnavi de Alzheimer
Foto: Daily Mail

Noi descoperiri scot la iveala o legatura nebanuita pana acum intre un loc de munca stresant si Alzheimer: in cazul unui angajat care este hartuit in mod constant creste riscul de a se imbolnavi.

Cercetatori din Suedia au avertizat ca un job stresant poate creste riscul de dementa. Potrivit unui studiu recent, hormonii stresului, care sunt eliberati in creier in momentul in care cineva este hartuit, reduc activitatea cerebrala, noteaza Daily Mail.

Mai grav este ca, daca nivelul hormonilor este crescut frecvent, devenind o afectiune cronica, o persoana se poate imbolnavi de Alzheimer.

Teoria ii apartine unei doctorande de la Universitatea Umea din Suedia, Sara Bengtsson, care si-a testat ideea pe soareci.

Studiul ei a scos la iveala ca hormonii stresului au diminuat semnificativ activitatea creierului. Bengtsson a descoperit ca soarecii cu un nivel mai ridicat de hormoni au avut probleme de invatare si de memorie.

Anticonceptionalele previn Alzheimerul

De asemenea, soarecii au mai fost afectati de o crestere a nivelului unei proteine care formeaza depozite in creier in cazul pacientilor care sufera de Alzheimer.

Aceste proteine daunatoare sunt legate de functionarea defectuasa a sinapselor (conexiunile dintre neuroni). Iar cele mai recente date arata ca tocmai sinapsele afectate duc la pierderea memoriei si la problemele de comunicare asociate cu Alzheimer.

Cu toate acestea, Simon Ridley din cadrul Institutului de Cercetare Alzheimer din Marea Britanie a subliniat ca "este important sa luam in considerare ca acest studiu nu a fost facut pe oameni".

Pierderea mirosului, simptom al Parkinson sau Alzheimer

Insa, pana acum, mai multe cercetari au aratat legatura dintre stresul cronic, declinul cognitiv si dezvoltarea bolii Alzheimer, iar specialistii sustin ca sunt necesare mai multe teste pe oameni pentru a investiga aceste legaturi.

"Daca vom intelege mai bine care sunt factorii de risc pentru aceasta afectiune, ii vom putea incuraja pe oameni sa isi schimbe stilul de viata pentru a le reduce. Alzheimer este cea mai comuna cauza a dementei, afectand jumatate de milion de persoane numai in Marea Britanie, si avem nevoie urgent de tratamente pentru a stopa aceasta boala chiar de al inceput", a spus cercetatoarea.

Descoperirea a venit la scurt timp dupa ce un alt studiu a sugerat ca somnul intrerupt ar putea fi unul dintre primele semne ale afectiunii Alzheimer.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alzheimer, #semne Alzheimer, #factori risc Alzheimer, #stres Alzheimer, #stres legatura Alzheimer, #job stres Alzheimer , #alzheimer