Cati nitrati are apa pe care o consumi?

Joi, 22 Martie 2012, ora 07:57
42375 citiri
Cati nitrati are apa pe care o consumi?
Foto: Arhiva

Avem nevoie de apa. Nu mai e demult un secret faptul ca organismul are nevoie cam de 2 litri de apa zilnic, pentru a putea functiona corect. Insa asta inseamna oare ca e bine sa bem orice fel de apa? Cat de important este sa stim sa citim corect eticheta?

In Parlament a fost deja depusa o initiativa legislativa care cere ca producatorii de apa minerala din Romania sa fie obligati sa treaca pe etichete cantitatea de nitrati din continutul acesteia.

In expunerea de motive se arata ca scopul acestei modificari este acela de a proteja sanatatea oamenilor prin eliminarea contaminarii apei potabile si asigurarea calitatii.

Ce sunt nitratii si care e rolul lor?

Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale.

Unii nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si a altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane.

In mod natural, intre nitratii din sol, apa si plante se stabileste un echilibru. Insa activitatea omului rupe acest echilibru, prin utilizarea intensiva in agricultura a ingrasamintelor organice naturale - si mai ales a celor azotoase sintetice. Ingrasamintele imbogatesc solul, insa aduc cu ele si nitrati, iar acestia se acumuleaza in plantele cultivate, pana la niveluri daunatoare pentru consumatori.

In natura, in zonele unde omul nu a intervenit, nitratii se gasesc in sol in cantitati intre 0-2,5 mg/L - conform EPA (United States Environmental Protection Agency), OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), IARC (International Agency for Research on Cancer). Cand continutul de nitrati din sol depaseste 2,5mg/L, atunci cel mai probabil ca surplusul este cauzat de factorul uman de poluare.

Gradul de poluare al apelor europene si analiza apelor din Romania

Sursa majora a poluarii apelor in Europa este utilizarea agricola a nitratilor in fertilizantii organici si cei chimici, se arata in Directiva UE privind nitratii, din 1991.

Directiva consemneaza faptul ca utilizarea nitratilor in fertilizanti organici, dar mai ales chimici, in cadrul programelor de agricultura intensiva (incepute inca din anii '60-'70), constituie sursa majora a poluarii apelor pentru intreaga Europa.

Deoarece sursele de apa nu sunt restrictionate in interiorul frontierelor nationale, iar protejarea calitatii apei reprezinta un element-cheie al politicii europene de mediu, s-a simtit nevoia imperioasa a unui cadru legislativ pentru a solutiona aceasta problema. In acest context a aparut Directiva privind Nitratii din 1991, unul dintre primele texte legislative ale UE destinat sa controleze poluarea si sa imbunatateasca apa calitativ.

Toate statele membre au elaborat programe de actiune, in numar de 300 pe intreg teritoriul UE.

In Romania, pentru ca s-a constientizat problema grava a poluarii apelor, din 2008 a inceput implementarea Directivei Europene privind nitratii, pe mai multe judete.

Pentru masurile luate in vederea reducerea poluarii cu nitrati, fondurile investite au depasit 60 de milioane de euro, dupa cum se precizeaza pe site-ul Ministerului Mediului.

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de nitrati?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti - substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.

Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar si cancer.

Conform normativului AFSSA (Agentia Franceza pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor), o mentiune pe eticheta de tipul "apa ce poate fi utilizata in alimentatia sugarilor" nu ar trebui utilizata pentru apele minerale naturale si pentru apele de izvor decat daca "in ceea ce priveste protejarea resursei respecta un continut de nitrati (exprimat in NO3) inferior sau egal cu 10 mg/L".

"In situatii deosebite, se poate ajunge la formarea de nitrozamine, substante implicate in aparitia unor forme de cancer. In acelasi timp, nitratii formeaza compusi stabili cu hemoglobina, dand nastere unui compus stabil - methemoglobina, reducand capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen, consecinta fiind aparitia unei stari de hipoxie celulara, tisulara, cu efecte asupra starii de sanatate care merg de la cele mai simple - reprezentate de cefalee - la cele grave, precum cianoza severa sau chiar decesul, mai ales la sugarii care consuma apa care contine mai mult de 10 mg de nitrati la litru", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetare Alimentara.

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice - precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.

Efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept "blue baby syndrome" ("sindromul albastru al nou-nascutului"). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. Este cauzat de transformarea nitratilor, in organismul sugarilor, in nitriti, care, la randul lor, fixeaza hemoglobina, impiedicand transportul oxigenului.

Revista "Hipocrate" a lansat, in martie 2011, un numar complet dedicat pericolului intoxicarii cu nitrati. Specialisti precum prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, prof. dr. Evelina Moraru sau prof. dr. Radu Vladareanu au vorbit despre importanta unei ape curate, cu un continut cat mai scazut posibil de nitrati, precum si despre pericolele pe care nitratii le reprezinta.

Acestia au vorbit si despre methemoglobinemie, boala caracterizata de o crestere anormala a concentratiei sangvine de methemoglobina (metHb), o molecula incapabila sa transporte oxigenul prin sange. Aceasta apare la sugari, ca efect al ingerarii unei cantitati crescute de nitrati.

Pot aparea dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, precum si pierderea cunostiintei. In forme mai grave ale bolii pot aparea disritmii, atacuri de apoplexie, stari comatoase si chiar moarte.

De aceea, este important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu alimente si apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

In ceea ce priveste adultii, unii pot fi mai susceptibili la efectele nitratilor decat altii. O secretie gastrica acida insuficienta mareste sensibilitatea la efectele nitratilor putand astfel aparea o mare varietate de afectiuni, printre care se numara alergiile alimentare, astmul, hepatita si litiaza coledociana.

Tot nitratii pot fi responsabili si pentru boli cardiovasculare, dificultati de respiratie, afectiuni ale sistemului digestiv, iritatii, intoxicatii grave, chiar cancer.

Ce spune legislatia?

Desi legea in Uniunea Europeana permite o limita maxima de nitrati de 50mg/L, medicii din intreaga lume gasesc aceasta cifra mult prea permisiva. Ei considera valoarea mult prea ridicata, fiind un risc in special pentru sugari si copiii mici.

Recomandarea lor este de maximum 10 mg nitrati (NO3) pe litru de apa pentru apele destinate prepararii hranei sugarilor si copiilor mici.

DIRECTIVA 2003/40/CE a Comisiei din 16 mai 2003 din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene recomanda statelor membre UE sa coboare limita nitratilor din apele minerale captate pe teritoriul lor:

"Limita maxima pentru nitrati stabilita in standardul Codex permite asigurarea unei protectii suficiente a sanatatii publice, aceasta trebuind sa reprezinte o referinta pentru comertul comunitar si international cu ape minerale naturale.

Cu toate acestea, in cadrul procedurii de recunoastere oficiala a izvoarelor de ape minerale naturale mentionata la articolul 1 din directiva amintita, autoritatile competente ale statelor membre trebuie sa utilizeze o valoare de referinta mai mica pentru nitratii din apele minerale captate pe teritoriul lor" - Conform DIRECTIVEI 2003/40/CE de stabilire a listei, limitelor de concentratie si cerintelor de etichetare pentru constituentii apelor minerale naturale, precum si a conditiilor de utilizare a aerului imbogatit cu ozon pentru apele minerale naturale si apele de izvor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#nitrati apa imbuteliata Romania, #bebelusi afectati nitrati, #lege eticheta apa imbuteliata, #apa nitrati boli , #apa