Ce este apa alcalina. La ce ajuta, cum se prepara si cand e periculoasa INTERVIU

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 07:53
297472 citiri
Ce este apa alcalina. La ce ajuta, cum se prepara si cand e periculoasa INTERVIU
Foto: Arhiva personala

Probabil ati auzit de apa alcalina. Multi o lauda ca fiind un produs miraculos pentru sanatate.

Ce este apa alcalina ne-a explicat Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Nutritionistul a precizat si care sunt beneficiile acesteia si in ce conditii poate fi periculoasa pentru organism.

Practic, pe intelesul tuturor, ce este apa alcalina? La ce este buna aceasta apa? Ce beneficii are?

Alcalinitatea vizeaza de fapt nivelul PH-ului apei pe care o consumam. In categoria apelor alcaline sunt incadrate cele care au un ph mai mare de 7 (sub 7 discutam de aciditate, peste 7 de mediu bazic sau alcalin) . Dar pe langa acest nivel crescut al PH-ului, apele alcaline contin si alte elemente ce pot fi benefice: calciu, siliciu, magneziu.

Apa alcalina are capacitatea de a alcaliniza, sprijinind astfel functionarea corecta a organismului, putand fi implicata intr-o serie de procese: eliminarea reziduurilor, buna functionare a sistemului digestiv, neutralizare, asigurarea nivelului optim de fluide, implicit al unui nivel corespunzator de hidratare.

Care este recomandarea zilnica de consum? Cati litri?

Apa este un element esential in viata noastra si este esential sa o consumam zilnic. Recomandarea de minimum doi litri de apa pe zi vine ca urmare a cercetarilor facute in acest sens si care sustin ca pentru mentinerea echilibrului hidric este important sa consumam aceasta cantitate zilnica. Ca vom consuma apa cu un PH mai mic sau alcalin este bineinteles o alegere.

In comert exista o varietate mare de ape cu PH peste 7 si chiar cateva cu PH peste 8. Asadar, ca orice apa, cea alcalina sprijina functionarea corecta a organismului prin hidratarea corespunzatoare. Nu sunt inca concludente cercetarile care sustin ca acest tip este mai bun.

De asemenea, e important sa avem in vedere ca fiecare organism are un nivel diferit al PH-ului, astfel incat alcalinizarea nu porneste de la aceeasi valoare pentru toata lumea. Mai mult, sunt situatii in care este important sa tinem sub control aciditatea (de exemplu, in timpul mesei, cand e important sa nu consumam apa, dar daca totusi simtim nevoia si nu putem amana momentul).

Cand este recomandat sa bem apa alcalina?

Este recomandat consumul apei alcaline in conditii de efort fizic intens, deoarece aciditatea care rezulta in urma activitatii musculare intense accentueaza senzatia de oboseala, iar prin alcalinizare aceasta este inlaturata.

Totodata, suplimentele de minerale continute de apa alcalina cresc rezistenta (prin reducerea stresului cardiovascular).

Cum putem recunoaste apa alcalina in cazul in care cineva incearca sa ne vanda asa ceva si nu suntem siguri de sinceritatea persoanei?

Daca ne referim la apa imbuteliata, trebuie in primul rand sa verificam PH-ul, care este principalul indicator (minimum 7, preferabil cat mai apropiat de 8) si mineralele continute. Exista in comert si numeroase filtre sau aparate care pot fi utilizate pentru alcalinizarea apei.

Inainte de a alege un produs, verificati cu atentie provenienta, certificarile si tehnologia folosita.

Dintre toate metodele de obtinere, apa alcalina ionizata natural prin filtrele cu magneziu (Mg) de mare puritate (99,9%) reprezinta solutia optima pentru ca produce, simultan, trei efecte pozitive: alcalinizeaza puternic apa (pH constant peste 9), ionizeaza corect apa luptand eficient impotriva radicalilor liberi (ORP -300) si introduce in corp magneziu pur care joaca un rol esential in buna functionare a creierului si a sistemului cardiovascular.

Exista anumite afectiuni in cazul carora se recomanda sa nu se consume aceasta apa alcalina?

Este esential ca in orice afectiune sa fie cautata cauza. Apa alcalina nu este un tratament. Bineinteles, asa cum am mentionat deja, este esential sa consumam apa zilnic pentru o functionare corespunzatoare. Daca in urma consumarii unei ape alcaline observam o deteriorare a starii de sanatate, cel mai probabil unul din mineralele contine de acest tip de apa determina dezechilibrul si nu PH-ul in sine.

Tinand cont de aceste aspecte, daca suferim de o afectiune, este important sa stim ce regim alimentar trebuie urmat. Anumite minerale continute ar putea determina acumulari in organism, supra-alcalinizare sau o doza excesiva care ar putea impiedica buna functionare a organelor afectate.

Asadar, nu apa alcalina in sine determina afectiunea sau agravarea ei, este insa necesar sa determinam cauza dezechilibrului.

Exista vreun pericol daca se bea prea multa apa alcalina?

Doar in situatiile specificate anterior, cand dezechilibrul e determinat de anumite elemente, nu de apa in sine. Daca, de exemplu, avem probleme cu functionarea rinichilor, alcalinizarea excesiva a organismului va determina acumularea anumitor minerale si va ingreuna functionarea corecta a acestora.

Dar nu PH-ul apei este responsabil, ci mineralele. Nu apa in sine, ci o conditie interna pre-existenta, dar nedescoperita, a determinat aceasta situatie. De aceea, este important ca, atunci cand se manifesta un dezechilibru, sa fie cautata si analizata cauza, sursa.

Pe Internet exista numeroase retete, daca pot spune asa, pentru prepararea acasa. Cum se face?

Pentru obtinerea apei alcaline acasa este recomandabil sa folositi un vas de sticla si o banda pentru masurarea PH-ului (acest "instrument" poate fi achizitionat de la plafar sau farmacie) . In doi litri de apa (poate fi folosita si apa de robinet), adaugam o jumatate de lingurita de zeama de lamaie, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu si o jumatate de lingurita de sare (neiodata sau de Himalaya).

Daca nu se atinge nivelul dorit al PH-ului, poate fi suplimentata cantitatea de bicarbonat de sodiu. Se poate obtine apa cu un PH de peste 8.,5.

Exista si filtre care pot fi adaptate uzului casnic, insa sunt solutii mai costisitoare.

Ajuta si in curele de slabire?

Exista pareri conform carora apa alcalina ar sprijini accelerarea metabolismului, tocmai datorita actiunii sale de neutralizare (practic, topeste grasimile si faciliteaza eliminarea).

De asemenea, ajuta la mentinerea unei hidratari optime, nivel deosebit de important indiferent de strictetea regimului alimentar urmat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#apa alcalina, #beneficii apa alcalina, #preparare apa alcalina , #apa