Ce si cand sa bei pentru o sanatate maxima

Joi, 26 Iulie 2012, ora 07:02
16161 citiri
Ce si cand sa bei pentru o sanatate maxima

Fast-food-urile si tarabele de prin parcuri te asalteaza cu pahare mari cu sucuri pline de zahar si alte elemente nocive. Desi in plina vara este momentul propice sa te hidratezi, nu conteaza doar cantitatea de lichid consumata, ci si calitatea acestuia.

Asa ca inainte sa iti sabotezi dieta si sa ingerezi o multime de calorii lichide fara rost, afla intai ce-ti face bine si in ce situatii, conform LiveStrong:

Cand sa bei apa

- atunci cand simti ca esti foarte obosit si somnoros sau ai o migrena. Intr-un studiu publicat de Jurnalul de Nutritie s-a aratat faptul ca oamenii deshidratati cu un procent mai mult decat restul persoanelor aveau o stare de spirit mai proasta, o putere de concentrare mai mica si dureri de cap.

Potrivit cercetatorilor, neuronii detecteaza deshidratarea si o semnaleaza altor regiuni din creier, care au rolul de a echilibra functiile cognitive si starea de spirit. Regula de aur este ca femeile sa bea 11 pahare de cate 200 ml pe zi, iar barbatii 15.

- atunci cand vrei sa slabesti: studiile americane arata ca in urma a 12 saptamani de dieta, persoanele care au consumat apa inainte de cele 3 mese principale ale zilei pierdeau cu 2,5 kilograme mai mult decat celelalte. Este bine sa bei cam doua pahare inainte de fiecare masa.

- atunci cand exersezi mai putin de 90 de minute: doar pentru ca transpiri nu inseamna ca trebuie sa incepi sa bei bauturi special concepute pentru sportivi. Da, ai nevoie de hidratare pentru ca articulatiile sa fie bine lubrifiate si sa nu apara dureri musculare. Totusi, majoritatea persoanelor au tendinta sa supraestimeze nevoia de bauturi pentru sportivi (ce contin zahar) atunci cand fac miscare. Daca nu te misti mai mult de 90 de minute la intensitate ridicata, apa iti este mai mult decat suficienta.

Bea 400-600 de ml cu doua-trei ore inainte sa exersezi si 200-300 de ml cu cateva minute inate de antrenament, avand grija sa ai aceeasi cantitate de apa la indemana si in timp ce faci sport.

Cand sa bei ceai

- in cazul in care vrei sa te lasi de cafea: ceaiul negru este cea mai buna varianta atunci cand vrei sa reduci cantitatea de cafeina consumata, avand cam 50 de mg de cafeina la un pahar de 200 de ml, comparativ cu cafeaua, care are 100-190 mg pe aceeasi cantitate.

- atunci cand ai probleme la stomac: in medicina traditionala chinezeasca, ceaiurile sunt folosite pentru imbunatatirea digestiei si neutralizarea acizilor stomacali. Ceaiul sustine sistemul digestiv datorita calitatilor sale detoxifiante, in special cel de bergamont sau ghimbir.

Cand sa bei suc de fructe natural

- atunci cand vrei sa scapi de constipatie: sucul de prune este bogat in vitamina C si minerale precum calciul si sodiul, avand si un continut ridicat de fibre, care ajuta la miscarea eficienta a "deseurilor" organismului prin intestine si eliminarea lor. Bea un asemenea suc dimineata daca esti predispus la constipatie, alaturi de proteine slabe si un complex de carbohidrati. Bautura va da si un imbold metabolismului, facandu-l mai rapid. Intotdeauna alege doar sucul natural 100%, de preferat stors chiar de tine, pentru a evita zaharul si conservantii.

- atunci cand ai infectii ale tractului urinar: sucul de merisor contine substante care inhiba cresterea bacteriilor in vezica, prevenindu-se astfel infectiile tractului urinar. Este bine sa bei zilnic un pahar de suc de merisor.

- ai consumat o masa bogata in grasimi: un pahar de suc de portocale dupa ce ai mancat un dublu cheeseburger te va ajuta sa neutralizezi efectele inflamatoare ale mesei. Acest lichid are antioxidanti, care ajuta la prevenirea distrugerii vaselor de sange.

Cand sa bei cafea

- cand iti faci griji in ceea ce priveste diabetul: cafeaua contine crom si magneziu, doua minerale care ajuta corpul sa utilizeze bine insulina, prevenindu-se astfel diabetul de tip 2. Daca nu esti sensibil la cafeina, poti sa te bucuri de cafea fara zahar adaugat, siropuri si lapte gras.

- te simti usor trist: anumite studii au demonstrat ca acest lichid are numeroase beneficii pentru femei. De exemplu, cele care beau mai multe cesti pe zi sunt ferite de cancerul de endometru. Un alt studiu arata ca amelioreaza si simptomele depresiei.

Cand sa bei lapte

- vrei sa slabesti: laptele este bun pentru oase sanatoase, dar ajuta si la arderea grasimilor. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie, persoanele care aveau o dieta normala (cam 35% grasime, 49% carbohidrati, 16% proteine si 8-12% fibre) si primeau o cantitate potrivita de lactate (3 portii care sa ofere 300-350 mg de calciu si 8-10 grame de proteine), slabeau un kilogram, fata de restul care nu consumau lapte.

Cand sa bei bere

- atunci cand ai avut parte de un antrenament de rezistenta, berea neagra poate fi consumata, aceasta avand cel mai ridicat nivel de fier dintre toate tipurile. Fierul ajuta la transportul oxigenului de la plamani catre restul corpului. Cu cat este transportat mai mult oxigen, cu atat muschii sunt mai puternici.

Berea este 93% apa, cea neagra fiind o sursa de antioxidanti care lupta cu inflamatia si perminte o refacere mai rapida a organismului. Totusi, evita consumul de alcool cu 1-2 ore inainte de culcare, astfel incat somnul sa nu iti fie perturbat.

Cand sa bei limonada

- atunci cand ai nevoie de niste ajutor pentru sistemul imunitar. Datorita continutului ridicat de vitamina C, lamaile intaresc sistemul imunitar si ajuta la curatarea organismului. Fa limonada din apa, lamaie si putin indulcitor natural, precum stevia, mierea sau nectarul de agava.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#lichide potrivite hidratare, #lichide hidratare corecta, #hidratare corecta lichide sanatoase, #ceai cafea antioxidanti , #apa