Ce poti pati daca ai baut din sortimentele de apa retrasa de pe piata? E mai sigura apa de la robinet? Interviu

Vineri, 25 Martie 2016, ora 08:17
11642 citiri
Ce poti pati daca ai baut din sortimentele de apa retrasa de pe piata? E mai sigura apa de la robinet? Interviu
Foto: Arhiva personala Mihaela Costin

Eviti sa bei apa de la robinet tocmai pentru ca te gandesti ca apa imbuteliata e mai sigura. Insa afli, in urma controalelor ANPC, ca lucrurile nu stau tocmai asa. Ce sa faci? Te intorci la apa de la robinet, consumi in continuare apa imbuteliata, sperand ca marca aleasa este sigura?

ANPC retrage apa Aqua Queen: Producatorul acuza ca laboratorul nu e acreditat

Ziare.com a stat de vorba cu Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape, pentru a afla ce tip de apa e mai sigur, ce ar trebui sa le dam mai ales copiilor si care sunt riscurile daca apa consumata are mai multi microbi decat limita considerata sigura.

Recent, ANPC a prelevat esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hypermarketuri si supermarketuri din Bucuresti, concluzionand ca, din 17 esantioane prelevate, 5 erau neconforme, dupa cum a reiesit in urma analizelor de laborator. Ce se poate intampla daca oamenii ajung sa consume astfel de apa? Ce pericole exista?

Cinci sortimente de apa retrase din magazine de ANPC: Nu erau sigure pentru consum (Video)

Este important ca atunci cand achizitionam apa de pe rafturile magazinelor sa luam in calcul calitatea acesteia. Studiul efectuat de ANPC aduce in discutie o problematica esentiala, respectiv conformitatea apei si riscurile la care populatia se expune in necunostinta de cauza.

ANPC retrage apa Izvorul Zanelor de pe piata: Explicatiile producatorului

Fara sa stim, consumand apa neconforma, ne expunem la afectiuni dentare, boli digestive sau simptome diareice acute, cat si la afectiuni ale sistemului imunitar.

Ce simptome pot aparea? Cand ar trebui sa ne facem griji?

Pot aparea simptome asociate cu bolile digestive, precum aciditate sau dureri de stomac, pot aparea scaune modificate sau ne putem periclita imunitatea, ajungand sa ne imbolnavim mai rapid prin expunerea la anumiti factori de mediu.

Trebuie sa avem un comportament preventiv in acest sens, sa studiem corespunzator etichetele si sa evitam sa ajungem in postura in care trebuie sa tratam afectiunile.

Mai ales copiilor le este data apa imbuteliata. Recomandati parintilor sa continue aceasta practica sau ar trebui ca toata apa data copiilor sa fie fiarta? Pana la ce varsta?

Indiferent de varsta, copiii sunt mai sensibili. Cu cat varsta lor este mai mica, cu atat sunt mai vulnerabili. Exista, intr-adevar, anumite sortimente pe piata care ofera o calitate impecabila a apei, insa, daca nu suntem siguri de aceasta, mai bine mergem pe metoda traditionala, fierband apa.

Au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului mai multe marci de apa. Daca avem acasa astfel de tipuri de apa, ar trebui sa le aruncam sau putem fierbe apa si apoi sa o consumam?

Decizia retragerii anumitor sortimente de pe piata s-a luat cu un anumit scop: acela de a evita punerea in pericol a populatiei. De aceea, pentru a nu ne asuma vreun risc, recomandat ar fi sa aruncam rezervele existente si sa ne indreptam atentia spre o apa conforma.

Comparativ cu apa cumparata, cea de la robinet, din Bucuresti de exemplu, cum este? Ne sfatuiti s-o consumam?

Scotand din discutie sursa apei din Bucuresti, aceasta este alterata si de sistemele de canalizare prin care ajunge la consumator. Pentru a evita orice risc, cel mai bine ar fi sa evitam consumul acesteia.

Comparativ cu alte orase din lume, cum e apa de la robinet din Bucuresti?

Este greu de precizat aceasta comparatie, pentru ca sunt multi factori care pot influenta rezultatul. Apa din Bucuresti este sigura pentru consumul adultilor, insa ramane de vazut calitatea celorlalte orase evaluate.

In ce oras/zona din Romania curge la robinet cea mai curata apa?

Parerile sunt impartite in acest sens. Insa cea mai sigura apa provine din zonele cat mai putin poluate, cat mai putin industrializate, direct de la izvor.

Apa ambalata, cumparata, cum ar trebui stocata, astfel incat sa-si pastreze proprietatile? Cata vreme poate fi pastrata?

In conditii ideale si constante de temperatura si mediu, apa nu ar trebui sa se degradeze.

Dispozitivele cu care putem testa calitatea apei, aflate pe piata, sunt de incredere? Ne recomandati sa achizitionam asa ceva?

Pe piata exista multiple dispozitive ce ne permit sa testam calitatea apei. Insa, avand in vedere ca spectrul este destul de generos, este important sa cautam recenzii inainte de a achizitiona unul si sa vedem exact ceea ce dorim sa testam.

Ar trebui sa ne instalam acasa sisteme de filtrare a apei de la robinet? Este justificata o asemenea investitie?

Sistemele de filtrare sunt un instrument la indemana pentru a incerca, pe cat posibil, sa evitam expunerea la ape neconforme. Si aici ofertele sunt multiple, de aceea, atunci cand luam hotararea de a face o astfel de investitie, mai ales ca nu este deloc modesta, sa facem o analiza corespunzatoare.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#apa retrasa piata, #apa germeni, #apa microbi retrasa supermarket, #control apa supermarket ANPC , #apa