Levantica, un excelent calmant, pentru trup si suflet

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 11:11
10239 citiri
Levantica, un excelent calmant, pentru trup si suflet

Lavanda, o floare nu foarte pretentioasa, are nevoie de soare si putina apa.

Originara din zona Alpilor, are proprietati sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice si sudorifice si preparatele din lavanda - infuzia, tinctura, pulberea, uleiul gras ori otetul aromatic - sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, balonari si migrene, in nevroza si in suprasolicitare psihica, in afectiunile respiratorii si ale aparatului urinar.

Remediile naturiste din lavanda se pot prepara si acasa, in felul acesta existand certitudinea ca ai la indemana, in caz de nevoie, un produs, suta la suta natural.

Pulberea se obtine macinand fin planta bine uscata si maruntita in rasnita electrica de cafea. Se macina atata planta cat se consuma intr-o saptamana, perioada dupa care lavanda isi pierde din calitati. Pulberea se pastreaza in locuri uscate, la rece si intuneric, in borcan de sticla inchis ermetic, cel mai bine la frigider. Cate o lingurita cu pulbere, luata de trei, patru ori pe zi te scapa de agitatie.

Tinctura se obtine dintr-o parte pulbere de lavanda si trei parti alcool alimentar, vodca sau tuica preparata in casa. Vasul, sticla ori borcanul, se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand, din cand in cand, continutul pentru o mai buna omogenizare.

Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza la rece si intuneric, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost culese florile. Tinctura, cate o jumatate de lingurita, de trei, patru ori pe zi, rezolva problemele cardiace provocate de stres.

Otetul aromatic din lavanda se obtine din zece linguri de pulbere peste care se toarna jumatate de litru de otet de mere. Vasul, borcan sau sticla, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile, la temperatura camerei. Dupa acest interval de timp, lichidul se filtreaza si se foloseste la frectii si comprese. Ca sa atenuezi stresul, pune pe frunte comprese cu otet de lavanda.

In caz de dureri de cap, provocate de sinuzita, si nas infundat, pune in ceaiul fierbinte cu care faci inhalatii si cateva linguri de otet aromatic. Daca esti foarte agitat si nu te mai poti controla, pune otet pe o batista si respira tinand batista in dreptul nasului.

Uleiul gras de lavanda este destinat masajului in caz de dureri reumatice, spasme musculare si nu numai. Peste cinci linguri de lavanda uscata si maruntita se toarna o jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui si amestecul se lasa la macerat, la caldura, timp de cinci zile, intr-un borcan inchis etans. Apoi, se filtreaza uleiul cu care se face un nou macerat, cu alte cinci linguri de planta uscata, vreme de cinci zile. Procedura se repeta pana cand esti multumit de aroma capatata de uleiul filtrat.

Infuzia se obtine din doua lingurite de planta uscata peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se acopera vasul si, dupa zece minute, se filtreaza ceaiul si se indulceste cu putina miere de albine. Bauta seara, infuzia de lavanda te scapa de insomnie.

Sa avem sanatate!

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lavanda bai generale, #lavanda calmant, #ulei volatil de lavanda , #apa