10 simptome ciudate, explicate

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 13:11
36404 citiri
10 simptome ciudate, explicate
Foto: Gary Taxali

Organismul nostru reactioneaza uneori ciudat. Acesta este mecanismul prin care el raspunde la anumiti stimuli sau ne transmite ca ceva nu este in regula. Uneori, aceste simptome nu previn nimic rau, dar alteori ar trebui luate in considerare.

RealSimple a deslusit misterele celor mai ciudate reactii ale corpului nostru. Citeste in continuare 10 dintre aceste simptome si posibilele lor interpretari:

1. Ametesti imediat dupa ce te ridici brusc

Fie nu te-ai hidratat suficient, fie suferi de hipotensiune arteriala ortostatica (scaderea tensiunii la trecerea brusca in pozitie verticala). Hipotensiunea este una dintre conditiile care amplifica aceste stari.

Solutia: bea multe lichide, nu te ridica brusc si consulta un medic daca simptomele persista sau se inrautatesc.

2. Urina miroase ciudat

Schimbarea culorii sau a mirosului urinei poate fi cauzata de administrarea unor antibiotice, a vitaminelor sau a altor medicamente. La fel de bine, insa, aceasta reactie apare atunci cand ne confruntam cu o infectie a tractului urinar, sustine dr. Kathryn Teng, de la o clinica din Cleveland.

Solutia: hidrateaza-te corespunzator si programeaza-te la urolog daca simptomul persista.

3. Uneori simti o umflatura dureroasa la subrat

Umflatura dureroasa la subrat apare atunci cand un folicul de par se infecteaza sau creste sub piele. Totusi, tine minte ca poate fi vorba si despre un nodul limfatic umflat de la o infectie din corp.

Solutia: pune o compresa calda pe umflatura, de mai multe ori pe zi, pentru a vedea daca aceasta se retrage. In caz contrar, adreseaza-te de urgenta unui medic.

4. Iti transpira excesiv mainile

Tuturor ne transpira mainile din cand in cand, de cele mai multe ori de la emotii sau stres. Daca acest fenomen persista si da semne de inrautatire, ai putea suferi de hiperhidroza, o transpiratie excesiva la nivelul mainilor, picioarelor si a axilei.

Solutia: relaxeaza-te si respira adanc de cateva ori. De asemenea, ai putea apela la un antiperspirant pentru maini. In cazurile severe, prin operatie se poate indeparta nervul care stimuleaza aceasta transpiratie excesiva.

5. Noaptea, ai crampe musculare si carcei la picioare

Crampele musculare si carceii la picioare indica un dezechilibru electrolitic, o deficienta de potasiu, calciu, magneziu si o deshidratare usoara.

Solutia: maseaza-ti picioarele, iar daca situatia persista, consulta un medic fiindca aceste simptome ar putea indica o boala de coagulare a sangelui sau leziuni la nivelul nervilor.

6. Iti tiuie urechile

Deseori, ne confruntam cu asa numita "tiuiala" in urechi. Afectiunea se numeste tinitus, constand intr-un sunet perceput continuu ca un zumzet sau tiuit. Asta se datoreaza fie pierderii partiale a auzului, fie administrarii unor medicamente precum aspirina, unele antibiotice sau medicamentele anti-alergice. De asemenea, si dopurile de ceara pot reprezenta cauza acestui tiuit.

Solutia: nu exista vindecare, atunci cand vorbim despre tinitus provocat de pierderea partiala a auzului. Totusi, incearca sa reduci nivelul stresului. Daca tinitusul este insotit si de vertij, probleme de echilibru, dureri de cap, este cazul sa mergi la doctor.

7. Ai pete albe pe cornee

Petele albe, care se misca in campul de vizibilitate, pot fi doar bucati de tesut, sustine Dr. Ruth D. Williams, purtatorul de cuvant al Academiei Americane de Oftalmologie.

Solutia: ochiul va absorbi aceste pete in timp, iar tu nu le vei mai sesiza. Adreseaza-te unui doctor oftalmolog daca petele sunt negre sau sunt insotite de flashuri, pentru ca acestea pot indica o ruptura de retina.

8. Intotdeauna stranuti de trei ori

Dr. Nathanael Horne afirma ca stranutul este doar un reflex de protectie, ceea ce indica faptul ca aceasta reactie este o consecinta a unui stimul, cum ar fi, de exemplu, o reactie alergica.

Solutia: stranuta in voie, de cate ori trebuie, stranutul este perfect normal.

9. Gura, limba si gingiile te mananca atunci cand consumi anumite alimente

Cel mai probabil, te confrunti cu o reactie alergica. Fie o reactie alergica alimentara, fie un sindrom al alergiei orale, adica esti alergic la alimentele care contin proteine similare celor la care esti alergic. De exemplu, se pare ca daca esti alergic la polen de mesteacan, reactionezi si la mere, morcovi sau migdale.

Solutia: aceste simptome ar trebui sa treaca in cateva minute. In cazul alergiilor alimentare, ar fi bine sa consulti un medic si sa eviti consumul acelor produse.

10. Ti se zbate pleoapa

In ciuda tuturor superstitiilor legate de acest simptom, el nu ascunde motive oculte, ci doar stres, oboseala sau consumul excesiv de cafea.

Solutia: inchide ochii, respira adanc si relaxeaza-te. Daca spasmul este insotit de durere, du-te la doctor!

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#simptome ciudate explicate, #semnale boli organism, #simptome comune explicatii, #simptome neobisnuite boli , #boli