Acupunctura poate fi eficienta impotriva bronsitei cronice

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 11:45
8747 citiri
Acupunctura poate fi eficienta impotriva bronsitei cronice
Foto: Le Figaro

Atunci cand caile respiratorii sunt iritate, bronhiile se inflameaza si produc o cantitate excesiva de mucozitati, pe care oamenii le expectoreaza tusind.

Tratamentul bronsitei cronice, caci despre ea vorbim, se bazeaza pe bronhodilatatoare, antiinflamatoare, chineziterapie si chiar ventilatia asistata. Fara sa uitam renuntatul la fumat, fiindca bronhopneumonopatia cronica obstructiva (BPCO) e legata 80% de acest viciu.

Dar un studiu realizat de profesori pneumologi de la universitatile de medicina din Tokio, Osaka si Kyoto, publicat in iunie in "Archives of Internal Medicine", a aratat ca si acupunctura poate fi eficienta impotriva bronsitei cronice, potrivit Le Figaro

Profesorul Masao Suzuki si colegii sai au impartit, la intamplare, in doua grupe, a cate 34 de persoane, bolnavii suferind de bronhopneumonopatie cronica obstructiva de stadiu 2,3 sau 4.

Timp de 12 saptamani, primul grup a benefeciat de sedinte saptamanale de acupunctura, pe 20 de puncte bine determinate in protocolul studiului. Celalalt grup a avut parte de sedinte false, pentru ca acele nu erau infipte in piele.

Medicina chineza arata ca principiul acupuncturii consta in eliberarea blocajelor energiei vitale. Aceasta usureaza anumite trasee si meridiane, care trec prin organe, deci si prin plamani.

In timpul testelor, bolnavii care au fost tratati prin acupunctura adevarata au avut o respiratie si o oxigenare mai bune, parcurgand o distanta mai mare in sase minute (aproape cu 80 de metri in plus, in medie).

Cercetatorii japonezi si-au luat toate precautiile, pentru ca evaluarea eventualelor efecte ale acupuncturii sa fie cat mai riguroasa posibil. Exact ce a subliniat Alain Didier, pneumolog la CHU din Toulouse. "Este foarte dificil sa ai un efect real placebo cu acupunctura, in masura in care pacientii isi dau seama daca au fost intepati sau nu".

De fapt, in studiul japonez, bolnavii ce urmasera sedinte false de acupunctura descriau senzatii diferite in timpul pseudo-stimularii punctelor de energie.

Potrivit sursei citate, ideal ar fi fost sa fie alesi bolnavii ce nu facusera niciodata acupunctura, insa practica este foarte raspandita in Japonia.

In schimb, efectele benefice au fost percepute de bolnavii sub acupunctura. "Calitatea vietii s-a ameliotat semnificativ, chiar starea nutritionala, amplitudinea miscarii toracice intre expiratie si inspiratie, forta muschilor respiratorii, anumiti indici ai functiei respiratorii", detaliaza Nicolas Roche.

Acest specialist isi manifesta si anumite rezerve legate de "efectivul limitat" de bolnavi (34 pe grup) si de "cateva diferente intre caracteristicile celor doua grupuri studiate" sau "perioada foarte scurta" de experimentare.

Si pneumologul Yves Grillet considera ca "lipseste dovada stiintifica pe termen lung, dar poate fi un pas inainte".

Desigur, a nu se uita ca renuntarea la fumat ramane masura cea mai eficace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#acupunctura efecte bronsita cronica, #acupunctura beneficii sanatate , #boli