Afla daca esti dependenta de mancare

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:08
2762 citiri
Afla daca esti dependenta de mancare

De multe ori spui ca esti dependenta de ciocolata sau ca pur si simplu nu ai putea trai fara inghetata vara. Din fericire aceste vorbe sunt o gluma, insemnand doar ca iti plac foarte mult aceste gustari. Exista totusi persoane care sunt dependente de mancare, lucru deloc amuzant, caci poate deveni o problema pentru sanatate.

Cum poti face diferenta intre pofta de a gusta un anumit fel de mancare si dependenta fata de mancarea in sine? Shape.com iti ofera cateva criterii care sa serveasca autoanalizei.

1. Te gandesti tot timpul la mancare. Se poate intampla ca atunci cand esti la serviciu, in loc sa te concentrezi asupra muncii tale, sa te gandesti la ce ai mancat de dimineata sau sa iti faci griji exagerate despre ce vei avea la masa de seara. Daca mancarea interfereaza cu munca, familia si, in general, viata ta sociala, nu este un semn bun.

2. Vrei sa te opresti dar nu poti. Daca odata ce te-ai asezat la masa pur si simplu simti ca nu te mai poti opri din mancat, ai cu siguranta nevoie de ajutorul unui specialist.

3. Mananci in secret. Daca te feresti atunci cand mananci si iti este rusine ca familia sa afle despre obiceiurile tale alimentare, trebuie sa iti pui un semn de intrebare. Verifica daca, dupa ce ai terminat de mancat, ai un sentiment de vinovatie.

4. Mananci mai mult decat este nevoie. Sa mananci mult de sarbatori sau de ziua ta este un lucru. O cu totul alta poveste este sa faci asta in mod regulat. Mai rau este daca folosesti laxative sau alte pastile pentru a scapa de senzatia de plin. Mancatul dupa ce simti ca te-ai saturat este un semn al dependentei de mancare.

5. Mananci cand nu iti este foame. Nu simti ca iti este foame, dar esti trista, stresata sau plictisita si ce poate fi mai bun decat sa rontai ceva? Daca ti se intampla foarte des inseamna ca ai o problema. In general alimentele dulci sunt folosite in aceste situatii, ele trimitand semnale de multumire creierului, care sa compenseze pentru lipsa fericirii obtinute pe alte cai.

Daca simti ca prezinti multe dintre simptomele de mai sus, este bine sa consulti un medic, fie el dietetician sau psiholog. Mancatul in exces poate avea repercusiuni destul de grave asupra sanatatii si fizicului tau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dependenta mancare, #mancare exces, #alimentatie echilibrata, #obiceiuri alimentare nesanatoase , #boli