Apendicita - cand e nevoie de operatie? Ce spune medicul

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 12:35
68117 citiri
Apendicita - cand e nevoie de operatie? Ce spune medicul

Foarte multe persoane se opereaza de apendicita, atat in adolescenta, cat si in viata de adult. In general, aceasta interventie chirurgicala este perceputa ca una minora, lipsita de pericole, cu cat este mai scazuta varsta cu atat mai simpla fiind indepartarea organului in sine.

Apendicele mai are momente in care se inflameaza, dar uneori poate fi calmat cu pastile. Atunci cand inflamarea devine acuta, insa, nu mai poate fi facut nimic in afara de operatie. Cu cat mai rapida aceasta, cu atat pacientul sufera mai putin si se va reface mai repde, dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

Cauzele sunt de cele mai multe ori reprezentate de obstructionarea canalului apendicelui, fie din cauza unei bacterii, fie din cauza unui corp strain, cum ar fi o samanta sau un sambure. Unele persoane pot avea o predispozitie genetica, fiind mai sensibile din acest punct de vedere.

Simptomele apendicitei sunt:

-durere in capul pieptului initial, care mai apoi se muta in zona ovarelor, la femei, si iradiaza in piciorul drept. In functie de fiecare persoana in parte, aceasta durere este diferita, putand fi mai intensa sau mai usoara, aproape inexistenta.

-lipsa poftei de mancare, senzatie de varsaturi, greata sau diaree care se prelungesc pe durata a mai multe zile;

-stare febrila

-la copii este mai greu de pus diagnosticul, din cauza incapacitatii lor de a comunica ceea ce ii deranjeaza si zonele clare ale corpului care ii dor;

-la varstnici, apendicita poate deveni periculoasa, simptomele fiind mult mai dure si semanand de multe ori cu acelea ale unei ocluzii intestinale. Din cauza hipertensiunii, a diabetului sau a altor boli de care mai pot suferi cei de varsta a treia, pot aparea complicatii.

Odata ajuns in cabinetul medicului, acesta iti va pune intrebari referitoare la problemele pe care le resimti, te va palpa pentru a descoperi eventuale umflaturi, va face o ecografie si teste specifice de laborator. Abia dupa toate acestea va decide daca este cazul sa te opereze sau nu.

Nu trebuie uitat faptul ca oricat de mica ar fi, o interventie chirurgicala supune corpul la un stres. In plus, anestezia este necesara, fapt ce afecteaza organismul. De aceea, apendicita trebuie tratata cu seriozitate. Pe de alta parte, nici intarzierea prea mare a operatiei nu este indicata, caci problema relativ simpla se poate transforma in peritonita, care iti pune in pericol viata.

Operatia in sine se numeste apedicectomie si se face in general sub rahianestezie, desi in cazul copiilor se apeleaza la anestezia generala, pentru a evita stresul. Incizia va avea o marime de 1,5-3 centimetri, iar spitalizarea dureaza in general 3 zile.

Pacientului ii vor fi administrate ulterior antibiotice pentru a se evita aparitia unei infectii. 12 ore de la operatie nu este indicat ca persoana in cauza sa manance, avand voie doar apa, iar urmatoarele alte minim 12 ore este bine sa se fereasca de hrana solida si sa se limiteze la ceaiuri si supe.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#apendicita simptome, #apendicit tratament, #apendicita operatie, #apendicita cauze , #boli