Apendicita, cea mai raspandita interventie chirurgicala de urgenta - Ce spune medicul

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:41
24350 citiri
Apendicita, cea mai raspandita interventie chirurgicala de urgenta - Ce spune medicul

Apendicita apare atunci cand apendicul, o prelungire mica a colonului, este umplut de bacterii care ii infecteaza peretii. Ea este cauza celor mai multe operatii chirurgicale efectuate de urgenta, fiind destul de usor de rezolvat, astfel incat este considerata aproape o interventie de rutina.

In cazul in care infectia nu este luata in serios, insa, apendicita se poate transforma in peritonita, afectiune potential letala.

Cu cat trece mai mult timp de la instalarea apendicitei, cu atat creste riscul ca peretii organului sa se perforeze si infectia sa afecteze organele din jur, dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

Mai poate sa apara inca o problema, aceea in care apendicul este atat de inflamat incat are loc un blocaj la nivelul intestinului, muschii incetand sa mai lucreze. Partea de deasupra blocajului a intestinului incepe sa se umple cu lichid si gaze, aparand senzatia de greata si voma. Acestea sunt, de fapt, cele doua cel mai des intalnite simptome ale apendicitei. In afara de ele, mai pot sa apara lipsa poftei de mancare, ameteala si stare febrila.

La consult medicul va palpa abdomenul, pacientii cu apendicita declarand adesea ca simt o durere in partea dreapta, inferioara a acestuia. Durerea este acuta cand abdomenul este presat si chiar mai dura atunci cand presiunea este ridicata.

Pentru stabilirea clara a diagnosticului se mai fac analize de sange, urina, ecografie sau chiar tomografie.

Initial aceasta senzatie de disconfort este simtita in capul pieptului mai degraba decat in zona apendicelui, iar mai tarziu poate sa radieze spre picior.

Totul despre operatia de apendicita

Operatia de extirpare a apendicelui se face fie sunt anestezie generala, fie sub rahianestezie. Dupa aceea, se administreaza antibiotice, pentru prevenirea unei infectii si analgezice, pentru calmarea durerii.

In spital se sta 2-3 zile, dupa care pacientul este trimis acasa, venind atunci cand urmeaza sa i se scoata firele, de regula la o saptamana dupa operatie. In primele 24 de ore este bine sa fie evitat consumul alimentelor solide, pentru a nu fi fortat intestinul gros. Si dupa aceea regimul alimentar este bine sa intre in normal usor cate usor, pana cand se reiau complet functiile intestinale.

Se recomanda lipsa efortului fizic, apoi, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, pentru a evita ruperea cusaturii. Daca se observa aparitia unei infectii in zona operatiei, se insereaza un tub pentru drenaj, mai ales in cazul in care la momentul in care ai ajuns la spital apendicita era in stare avansata, aproape de peritonita.

In ceea ce priveste prevenirea apendicitei, nu exista asa ceva. Nimeni nu poate prevesti obstructionarea organului, aceasta putandu-se intampla si din cauza unei mici seminte sau a unui sambure ingerat.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#apendicita simptome, #apendicita tratament, #apendicita operatie , #boli