Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Artrita - Ce spune medicul

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 11:30
7631 citiri
Artrita - Ce spune medicul

Artrita este o afectiune care se manifesta la nivelul articulatiilor, cartilajul erodandu-se putin cate putin, pana cand osul se imbolnaveste.

Exista mai multe tipuri de artrita, dupa cum explica dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, mai mult chiar de 100. Ele variaza in functie de cartilajul care este bolnav si cauza pentru care se intampla acest lucru. Astfel, se ajunge de a osteoartita, unde cartilajul este rupt, pana la artrita asociata cu o hiperfunctionare a sistemului imunitar. Multe dintre aceste ramuri sunt boli cronice.

Printre simptomele artritei se numara durerea articulatiilor, inflamarea incheieturilor, umflarea lor, inrosirea zonei respective si incalzirea ei. In plus, poate sa apara febra, glande umflate (noduli limfatici), pierdere in greutate, oboseala, sentimentul permanent de moleseala, sau chiar normalitati la nivelul unor organe precum plamani, inima sau rinichi.

Atat barbatii cat si femeile pot dezvolta aceasta afectiune, dar majoritare sunt femeile. Cu cat boala este diagnosticata mai din timp, cu atat exista mai multe sanse sa fie evitate simptome extrem de suparatoare. Cu ajutorul odihnei, a medicamentelor, a fizioterapiei sau poate chiar a operatiei, pacientii pot trai cu afectiunea fara sa le fie foarte greu si fara ca aceasta sa se agraveze.

In ceea ce priveste prevenirea artritei, multe dintre sfaturile valabile pentru un stil de viata sanatos se aplica:

- o alimentatie echilibrata, astfel incat sa nu se ajunga la un exces de kilograme care sa puna presiune pe oase;

- intreaba-ti doctorul despre eventuale minerale si vitamine care iti lipsesc, cum ar fi o scadere a vitaminei D, cuplata cu calciul, pe perioade lungi de timp.

- evita fumatul si alcoolul in exces, caci ele duc la osteoporoza;

- femeile trebuie sa aiba grija mai ales in perioada menopauzei si sa isi faca mai des analize, caci ar putea sa fie cazul sa faca un tratament de unlocuire hormonala.

Nu doar persoanele normale sufera de artrita, ci si celebritatile, chiar sportivii de performanta. Printre acestia se numara:

Kathleen Turner: actrita sexy de la Hollywod sufera de artrita reumatoida inca din 1990, urmand o medicatie stricta pentru a tine in frau simptomele. Totusi, reuseste sa isi mentina buna dispozitie si sa ne incante pe toti.

Shaquille O'Neal: superstarul NBA traieste cu aceasta boala de mai bine de un deceniu si totusi reuseste sa impresioneze de fiecare data cand este pe teren. Totusi, forma sa nu este asa grava, caci este localizata la degetul mare de la picior, probabil din cauza sariturilor repetate.

Lucille Ball: comedianta renumita a fost diagnosticata inca din adolescenta cu artrita reumatoida, avand parte de dureri atroce, dar totusi a continuat cumva sa isi urmeze visul si sa faca istorie in televiziune.

Tiger Woods: chiar inainte de a castiga U.S. Open, el a anuntat ca va lua o pauza pentru a-si trata genunchiul care il supara din ce in ce mai rau din cauza artritei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#artrita simptome, #artrita prevenire, #artrita reumatoida, #artrita celebritati, #artrita cauze , #boli