Artrita de la pocnitul degetelor? Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 18:15
18450 citiri
Artrita de la pocnitul degetelor? Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Artrita inseamna in mod literar "inflamarea articulatiilor", adica a locului in care doua oase se unesc. Exista mai bine de 100 de tipuri diferite de artrita, dar osteoartria este cel mai des intalnita, mai ales in randul femeilor.

In cazul acesteia, cartilajul, tesutul care protejeaza capetele oaselor, este gradual tocit, ceea ce te face adesea sa resimti dureri si disconfort, evident in zona genunchilor. Varsta, ranile survenite de-a lungul timpului, predispozitia genetica sau obezitarea, toate joaca un rol in agravarea afectiunii.

Artrita reumatoida este si ea, conform Health.msn, o forma des intalnita a bolii, care duce tot la articulatii dureroase, numai ca ea este o boala autoimuna. Sistemul imunitar ataca propriile incheieturi, ducand la ranirea tesutului.

Artrita reumatoida are un risc de 3 ori mai mare de a aparea la femei decat la barbati, indeosebi intre 25 si 50 de ani. De obicei, afecteaza articulatiile care sustin cel mai mult geutatea corpului, cum ar fi gleznele, genunchii si soldurile.

Atunci cand te gandesti la artrita, iti imaginezi ca bolnavii sunt persoane in varsta si care abia se mai pot misca. Dar nu acesta este adevarul neaparat, caci boala poate sa apara inca din tinerete. Obezitatea este extrem de periculoasa pentru genunchi, dar de vina pot fi si genele. Femeile de varsta mijlocie trebuie sa fie foarte atente, caci in acea perioada le apar primele simptome.

Simptome

Ajungand la simptome, trebuie stiut ca primul stadiu al artritei poate sa fie unul tacut, adica fara simptome. Boala poate sa apara la genunchi, solduri, coloana vertebrala, regiunea de jos a spatelui, gatul si varful degetelor.

Daca observi umflaturi, te simti intepenit si ai dureri mai mult de 2 saptamani, ar fi bine sa mergi un medic. In urma unui diagnostic se demareaza tratamentul adecvat, care sa previna agravarea rapida a problemelor.

Diagnosticare

Doctorul iti va face un examen amanuntit al articulatiilor, iti va pune intrebari legate de istoricul familiei si ranile din trecut, de activitatea fizica si va lua in calcul si greutatea. Nu exista teste clare si specifice pentru artrita, dar pot fi facute cateva radiografii.

Cum poti preveni

Din cauza ca nu exista nicio metoda de vindecare a bolii, prevenirea sa este cu adevarat cea mai buna solutie. Ce poti face? Miscare in mod regulat, sa ai grija sa nu te ranesti si sa-ti mentii o stare generala buna de sanatate. In plus, ai grija sa nu depasesti numarul de kilograme potrivit pentru inaltimea si varsta ta.

Daca deja a aparut artrita, cel mai bine este sa incerci sa slabesti cat mai repede cu putinta, caci pentru articulatii va fi mai usor sa absoarba socul atunci cand pasesti.

Cum ajuta medicamentele

Primul lucru pe care medicii il recomanda de obicei este reprezentat de calmantele usoare, cum ar fi ibuprofenul sau antiinflamatoarele nonsteroidalele ori acetaminofenul. Desi toate acestea se elibereaza si fara prescriptie medicala, ele au totusi efecte adverse. Acetaminofenul poate afecta ficatul, iar medicamentele non-steroidale iti irita stomacul. Pentru cazurile extreme ale bolii, medicul iti poate prescrie calmante mai puternice, precum codeina.

Cat conteaza exercitiile fizice

Exercitiile fizice sunt oarecum obligatorii. Daca vrei sa simti mai putina durere, ia mai putine medicamente si incearca sa-ti imbunatatesti flexibilitatea, astfel incat sa nu fie nevoie sa apelezi la interventii chirurgicale.

Miscarea usoara, care nu pune o presiune prea mare pe articulatii, face bine, potrivit specialistilor de la Universitatea Tufts, care spun ca 43% dintre persoanele care fac miscare remarca o ameliorare a disconfortului.

Exercitiile de flexibilitate sunt foarte indicate si cresc nivelul de mobilitate, astfel incat sa nu ramai intepenit cand faci miscari bruste. Poti incerca si yoga pentru relaxare, aceasta ajutandu-te sa ai si un echilibru mai bun. Si inotul este extrem de indicat, pentru ca apa ia din presiunea pusa pe oase in timpul antrenamentului fizic, astfel incat sa ti se intareasca organismul fara sa ai vreun disconfort in timpul antrenamentului.

Precautii inainte de sport si in timpul acestuia

In mod normal, orice durere trebuie sa te faca sa te opresti imediat din activitatea fizica pe care o efectuezi. Dar nu este neaparat cazul cand vine vorba de artrita. Este oarecum normal ca articulatiile sa te doara, dar nu mai rau la final decat la inceput.

Este bine sa iei niste calmante cu 30 de minute inainte de efort, sa te incalzesti bine, sa faci exercitii cat mai usoare la inceput si sa iti asculti corpul cu atentie, astfel incat sa nu il stresezi. Opreste-te daca simti o durere acuta, ascutita, taioasa. Iar daca dupa aceea observi umflaturi, tine pentru 20 de minute niste gheata pe articulatiile respective.

Alimente care ajuta

Alimentele care contin acizi grasi omega 3 au rol antiinflamator, asa ca este bine sa consumi somon si alte feluri de peste de apa rece, seminte de in, oua fortifiate cu omega 3 si nuci. Ghimbirul si turmericul sunt si ele extrem de bune, dar si legumele precum rosiile, cartofii, ardeiul iute si vinetele.

Tratamente pentru acasa

Experimenteaza terapia constand in fierbinte si cald pentru a diminua durerea. Incalzeste la microunde niste boabe de orez si tine pe zonele afectate, iar pentru rece, scoate din congelator o punga de mazare.

Poate trosnitul degetelor sa duca la artrita?

Daca suferi de artrita la maini, cu siguranta ticul tau nervos nu are nimic de-a face cu asta. Un studiu realizat in SUA a comparat persoanele care isi trosnesc degetele de ani buni cu altele care nu au acest obicei, descoperind zero diferente. In schimb, este posibil ca acest obicei sa te predispuna la umflarea degetelor, fapt ce iti poate afecta dexteritatea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#artrita reumatoida, #artrita reumatoida sfaturi, #artrita prevenire, #artrita medicamente, #artrita ameliorare dureri , #boli