Aspecte mai putin cunoscute legate de corpul barbatesc

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 12:03
9791 citiri
Aspecte mai putin cunoscute legate de corpul barbatesc
Foto: LiveScience

Stiai ca si barbatii pot avea lactatie in anumite circumstante sau ca trupurile lor pot mirosi mai urat decat cele ale femeilor?

Conform LiveScience, iata cateva dintre aspectele mai putin cunoscute legate de corpul barbatesc, descoperite pana acum (cercetatorii inca incearca sa descifreze unele mistere ale acestuia).

1. Barbatii fac mai des hernie inghinala

Unele puncte slabe ale inelului inghinal pot permite unor parti din intestinul subtire sa scape prin ele, provocand astfel hernia. Si, desi femeile au si ele inel inghinal, acesta nu este atat de mare ca la barbati, astfel ca hernia de acest tip este mai frecventa la ei. Iar unii dintre acestia au acele puncte slabe din nastere.

2. Muschii din zona testiculelor au reflexe

Unele reflexe, cum ar fi cele din zona genunchilor, sunt binecunoscute, dar altele nu si-au castigat notorietatea, asa fiind cazul celor de la nivelul muschilor care inconjoara testiculele, respectiv muschi cremaster. Potrivit Institutului National de Cancer din Statele Unite ale Americii, muschii cremaster sunt responsabili pentru apropierea testiculelor de corp atunci cand este frig.

3. Lichidul seminal contine si fructoza sau proteine

Pe langa celulele purtatoare de ADN (spermatozoizii), lichidul seminal mai contine si diverse substante cum ar fi fructoza, niste molecule derivate din acizii grasi, numite prostaglandine, si proteine. Conform unui studiu dat publicitatii anul acesta, hrana pe care o consuma un barbat poate influenta calitatea spermatozoizilor.

Mai exact, cercetarea a aratat ca barbatii care mancau mai multa grasime de peste, ce contine acizi omega-3, aveau spermatozoizi mai bine formati decat cei care consumau alimente ce nu contineau asa ceva.

4. Risc mai mare de SIDA in lipsa circumciziei

Legat de functiile preputului exista inca dezbateri, dar Organizatia Sanatatii Mondiale (OMS) sustine ca barbatii necircumcisi au un risc mai mare de a contracta HIV.

Celulele Langerhans, gasite in membrana mucoasa a preputului, sunt sensibile la infectia cu HIV si ar putea servi drept punct de intrare in corp pentru virus. Studiile OMS au aratat ca circumcizia reduce riscul de a contracta HIV cu 60%.

5. Scurta istorie a circumciziei

Una dintre cele mai timpurii descrieri ale circumciziei vine de la unele obiecte de arta din mormintele egiptene, ce dateaza din anul 2.300 i.Hr., cu aproximatie. In timpul Imperiului Otoman si al Imperiului Maur, cat si pe vremea Germaniei naziste, circumcizia era vazuta ca o marca a pozitiei sociale inalte.

Dupa anul 1800, aceasta a fost promovata ca fiind o solutie pentru comportamentul anti-social si ca un tratament pentru paralizie, dar a fost si blamata pentru afectarea vietii sexuale.

6. Barbatii pot avea lactatie

In mod normal barbatii nu produc lapte, insa, in anumite circumstante, acest lucru este posibil. Infometarea extrema, spre exemplu, tratamentele hormonale pentru diverse probleme de sanatate si stimularea mecanica pot duce la aparitia lactatiei. Acest fenomen este diferit de ginecomastie, o marire a sanilor cauzata de dezechilibre la nivelul hormonilor testosteron si estrogen.

Cunoscutul om de stiinta Jared Diamond a scris intr-un articol aparut in 1995 ca atat femeile, cat si barbatii care sufereau de cancer si care au fost tratati cu estrogen au inceput sa produca lapte dupa ce li s-a injectat si prolactina (un hormon care stimuleaza dezvoltarea sanilor si productia de lapte la femei).

Totodata, studiile au aratat ca lactatia poate aparea la barbati si cand tranchilizantele afecteaza functionarea hipotalamusului - regiune a creierului care controleaza glanda pituitara, sursa prolactinei.

7. Barbatii pot mirosi mai urat decat femeile

Corpurile barbatilor pot mirosi mai urat decat ale femeilor, si asta deoarece barbatii au o cantitate mai mare de androsteron (un hormon) in urina si transpiratie.

Hormonul actioneaza ca un feromon la unele animale, prin care transmit informatii sexuale si sociale altor animale. Si, desi multi oameni pot mirosi androsteronul, nu se stie sigur daca joaca acelasi rol ca si in cazul animalelor.

Potrivit unui studiu dat publicitatii in 2007, in functie de gene acest hormon poate genera totusi si un miros frumos, de vanilie spre exemplu.

8. Intre bolile gingivale si disfunctia erectila ar putea exista o legatura

Bolile gingivale variaza de la gingivita la parodontita cronica si pot afecta nu doar gura. Potrivit mai multor studii, inflamatia cauzata de aceste boli a fost legata de afectiuni cardiovasculare, diabet si artrita reumatoida. Alte cercetari sugereaza o posibila legatura intre bolile gingivale si disfunctia erectila, chiar daca nu este una de tip cauza-efect.

Spre exemplu, un studiu realizat la nivel national in Taiwan a scos la iveala faptul ca barbatii cu disfunctie erectila aveau un risc mai mare de a fi diagnosticati cu parodontita cronica.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#aspecte interesante corp barbatesc, #corpul barbati ciudatenii, #lucruri interesante corp barbati, #lactatie barbati, #miros corp barbati cauze, #afectiuni gingii disfunctie erectila , #boli