Aspirina, o pastila cu dus si intors. Ce este bine sa stim

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 19:36
57229 citiri
Aspirina, o pastila cu dus si intors. Ce este bine sa stim

Apirina pare sa fie cel mai banal medicament, iar, acum cateva decenii, orice rau ai fi avut, obiceiul batranilor era ca, pana va veni doctorul, sa iei o aspirina, "ca nu strica".

Ei bine, aspirina poate strica. De aceea, in cele de mai jos, nu m-as referi la ce ajuta asipirina - asta stie toata lumea - ci, mai ales, la ceea ce poate ea sa strice, lucru pe care unii il stiu mai putin, iar altii deloc. Cateva exemple, citate de portalul Infoniac, merita trecute, in revista.

Aspirina distruge acidul folic din organism

Acidul folic, existent in corpul nostru protejeaza impotriva stresului, intareste sistemul imunitar si dirijeaza mai multe reactii biochimice esentiale.

Persoanele care, pentru a se proteja de durerile articulare, iau doze zilnice de aspirina, au prilejul sa constate scaderea nivelului de acid folic, atat in urina, cat si in sange.

Aspirina nu-i un medicament interzis, dar dozele trebuie individualizate de catre medic.

Este de retinut, totusi, ca acele doze foarte mici, aplicate varstnicilor pentru buna circulatie a sangelui prin vasele periferice, influenteaza nesemnificativ asupra nivelului de acid folic si nu prezinta pericol major.

Aspirina produce sangerari gastro-intestinale

Persoanelor cu gastrite sau ulcer, medicul nu le prea prescrie aspirina. Prin prezenta ei se adancesc leziunile in aceste organe, cu sangerari frecvente.

Prima consecinta este lipsa de fier in organism. A doua consecinta este anemia, care se instaleaza ca urmare a deficitului de fier.

Medicamentele ce contin fier pot rezolva problema, restabilind structura sanguina, dar administrarea lor se face sub strict control medical, date fiind posibilele efecte secundare.

In ultimii ani, a aparut si la noi asa-numita "aspirina tamponata", care protejeaza sistemul gastrointestinal de efectele nocive ale aspirinii. Dar, in cazul unui ulcer deja declarat, chiar si folosirea acestora poate fi daunatoare, asa cum se mentioneaza de altfel pe majoritatea prospectelor.

De la caz la caz, medicii stabilesc eventualitatea tratamentului permanent cu microdoze de aspirina pentru fluidizarea sangelui, punand in balanta beneficiile pe care conteaza in raport cu riscurile - de altfel scazute in acest caz.

Aspirina, inamicul vitaminei B12

Distrugerea vitaminei B12 de catre aspirina, la nivelul stomacului, afecteaza actiunea benefica a acestei vitamine in ce priveste mentinerea echilibrului energetic in corp, starea generala de spirit, memoria si functiile sistemului nervos.

Consumul sistematic de aspirina trebuie insotit de verificarea nivelului vitaminei B12. In cazul unor deficite, nivelul se poate reechilibra prin administrare de medicamente.

Epuizarea vitamiei C

Desi unele medicamente asociaza uneori vitamina C cu aspirina, excesul acesteia, luata ca atare, poate duce la distrugerea vitaminei aflate in corp. Ea trebuie completata concomitent, atat pe cale medicamentoasa, cat si naturala (citrice, ardei etc).

Lipsa vitaminei afecteaza formarea sau mentinerea structurii osoase, a dintilor, ingreuneaza combaterea stresului si slabeste sistemul imunitar.

Aspirina afecteaza nivelul zincului

Zincul este esential pentru prelucrarea hidrocarbonatilor continuti in alimente (cereale, legume, fructe, zahar, miere), dar si in ce priveste asimilarea proteinelor (carne, oua, soia, ciuperci, unele legume).

La barbati se pune in mod deosebit problema mentinerii nivelului normal de zinc de-a lungul intregii vieti, acesta influentand functionarea prostatei.

Zincul este esential pentru producerea de catre organism a cel putin 200 de enzime, necesare procesului de metabolizare.

Sanatatea sangelui, oaselor, creierului, inimii, ficatului si muschilor este, in mare parte, depedenta de zinc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aspirina hemoragii interne, #aspirina pericol sanatate , #boli