Aveti acasa un ipohondru? Cum il ajutati

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 13:38
13207 citiri
Aveti acasa un ipohondru? Cum il ajutati
Foto: Utile

Ipohondria este departe de a fi o patologie recenta, pentru ca termenul dateaza din vremea lui Hipocrate. Totusi, ea pare a fi mai la moda de ceva timp.

Ipohondria este o boala ce afecteaza atat barbatii, cat si femeile, manifestandu-se printr-o o stare de rau general si o teama obsedanta, nejustificata de boala. Persoana afectata se preocupa in mod excesiv de propria sanatate, are o idee fixa, iar maladia poate imbraca forme grave.

Vindecarea completa nu este decat foarte rar posibila. De aceea, a trai cu un ipohondru este dificil, presupune multa rabdare si intelegere a suferintei acestuia, potrivit Utile.

In formele cele mai grave ale ipohondriei, numai un sprijin adaptat poate ameliora starea bolnavului, dar este un demers ce dureaza mai multe luni. Scopul este de a ajunge la a stabiliza ipohondrul, astfel incat aceasta frica exagerata de boala sa nu-i afecteaze viata de zi cu zi.

Ce simte ipohondrul

Ipohondrul este zilnic nelinistit, in garda, atent la cel mai mic semn al organismului sau pe care il percepe imediat ca o alerta ce-i ameninta viata. Cerceteaza cele mai mici manifestari ale corpului si le interpreteaza ca simptome.

Temerile sale se axeaza pe un anumit organ, de exemplu creierul, sau pe functia aparatului digestiv. De asemenea, pot fi legate de boli prea mediatizate in ultimul timp, cum ar fi SIDA sau cancerul.

Un ipohondru intelege o durere de cap ca pe un anevrism sau tumoare la creier. De retinut ca el nu joaca teatru. Este complet convins ca are dreptate si ca trebuie adesea sa mearga la un consult medical pentru a se asigura fie si provizoriu.

De altfel, persoana afectata are un numar mare de analize, radiografii, tomografii, RMN-uri, ca urmare a diverselor vizite medicale, iar simptomele si suferinta sunt prezentate atat de real, incat medicul trebuie sa verifice ca nu este vorba de o patologie la baza. A trai cu un ipohondru in casa semnifica sa-l urmati in toate aceste investigatii.

Cum reactionati, ce atitudine adoptati

Nu este chiar atat de usor sa adoptati cea mai buna atitudine, atunci cand aveti de-a face cu un ipohondru. O metoda de a-l ajuta ar fi sa-l determinati sa consulte un psihiatru sau un psiholog, ceea ce iarasi este destul de greu.

El se afla intre dorinta de a-si linisti temerile de boala, sustinandu-l in demersuri, impins pentru a-l face sa constientizeze ca nu are nicio boala fizica, si cea de a intretine fenomenul. Evitati sa ramana singur cu boala sa.

Nu refuzati sa-l ascultati cu atentie. Nu-l tratati in gluma. Asigurati-l ca simptomele sale nu sunt atat de dramatice, fara a-i nega suferinta reala. Ipohondrul se va afunda in boala lui.

Interventia unui psihoterapeut sau a unui psihiatru este binevenita, cu conditia sa-i explicati ca nu este bolnav psihic, ci ca altfel angoasele lui se vor amplifica. Rolul medicului este sa orienteze bolnavul spre o sustinere psihologica, insa numai dupa ce au fost epuizate toate posibilitatile.

Vorbiti-i de starile sufletesti pe care le simte. Va fi capabil in anumite momente sa se confeseze, sa vorbeasca despre el si nu despre trupul lui care il face sa sufere necontenit. Patologia ascunde o mare suferinta si de aceea ipohondrul are nevoie de dragoste si de atentie.

Cum ii puteti imbunatati viata ipohondrului

Anturajul ipohondrului are o importanta capitala. Inseamna sa-l insotiti, sa-l ajutati, deoarece are nevoie sa fie sustinut. Adesea, aceasta persoana este epuizata, fiindca energia si-a risipit-o doar acordand o atentie sporita organismului sau.

Sportul este un factor important pentru a ajunge la o stare de bine din punct de vedere fizic sau exprimarea corporala, adica teatrul, dansul. Mintea trebuie mereu ocupata, ca sa reuseasca sa dea trupului ce il chinuie continuu placere. Sa-l invete pe ipohondru sa si-l iubeasca si sa aiba incredere in el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#simptome ipohondrie, #solutii ameliorare ipohondru , #boli