Boala rara care ii face pe oameni sa se topeasca

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 21:05
9125 citiri
Boala rara care ii face pe oameni sa se topeasca
Foto: Huffington Post

Un sat din Brazilia este unic in lume. Acolo traiesc numerosi oameni care sufera de o boala rara la nivel global, ea ducand la distrugerea pielii atunci cand persoana respectiva se expune la efectele razelor solare.

Un grup de oameni din satul Araras sufera de aceeasi afectiune, denumita "xeroderma pigmentosum", scrie Huffington Post. Pacientii respectivi nu isi pot expune pielea razelor ultraviolete ale Soarelui si prezinta un risc ridicat de a face cancer de piele.

O maladie infricosatoare

Daca corpul sufera unele leziuni, ele nu se pot reface. Problemele intampinate de locuitori sunt majore, caci in aceasta localitate in care munca la camp este esentiala pentru a-si asigura traiul, a nu iesi din casa inseamna a ramane aproape fara nicio sursa de venit. "Am stat mereu la soare, la munca, la plantarea si la recoltarea orezului si pentru a avea grija de vaci", marturiseste Djalma Antonio Jardim (38 de ani).

Cu timpul, insa, corpul lui a avut mult de suferit, iar acum nu mai poate parasi locuinta. Jardim spune ca a inceput sa aiba probleme pentru prima data la varsta de noua ani, atunci cand a observat ca pe fata ii apareau mici noduli. El a suferit nu mai putin de 50 de operatii prin care i s-au inlaturat aceste formatiuni de pe piele.

Soarele, cel mai mare pericol

Asemenea victime sunt nevoite sa poarte pe fata chiar si elemente din plastic care sa inlocuiasca tesutul pierdut. Aspectul lor este cu adevarat infricosator. Oamenii care sufera de boala cunoscuta si sub numele XP au adesea probleme cu dezvoltarea organismului si cu auzul. De asemenea, ei sufera de spasme musculare.

Din cei 800 de locuitori ai satului brazilian, nu mai putin de 200 au temuta boala. De exemplu, in SUA, doar o persoana dintr-un milion are ghinionul de a suferi de ea. Mult timp, cei din Araras nici nu au stiut ce boala au.

Unii doctori le spuneau ca sangele lor e afectat de o maladie misterioasa. Ei nu le-au spus ca aceasta se transmite genetic. Expertii spun ca totul s-a intamplat din cauza ca satul a fost infiintat de cateva familii care aveau deja afectiunea respectiva. Cu timpul, locuitorii s-au casatorit in cadrul comunitatii si au transmis maladia urmasilor lor.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#boala cancer piele, #cancer piele boala, #tratament cancer piele , #boli