Boli care apar impreuna

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 19:41
4105 citiri
Boli care apar impreuna
Foto: Prevention

Medicii vorbesc despre bolile pereche sau despre suferinte care aduc cu ele agravarea in tacere a unei boli din umbra. Una peste alta este cert ca exista boli care apar des impreuna, respectiv suferinte perechi care se intretin si se agraveaza una pe alta.

Medicii au observat ca pacientii cu o anumite suferinte fac foarte des o boala pereche, care aparent nu are nici o legatura cu prima suferinta, scrie Prevention. Fiind atenti la posibilele legaturi periculoase boala din umbra poate sa fie prevenita sau macar tinuta eficient sub control. Iata care sunt cele mai des intalnite boli care apar impreuna.

Una dintre cele mai bine cunoscute boli care se manifesta in pereche este migrena si atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Daca suferi in mod regulat de dureri de cap riscurile unui atac de cord cresc substantial. O migrena pe luna creste cu 50% riscul accidentelor vasculare. Solutia este menajarea sistemului cardiovascular si mentinerea sub control strict a tensiunii arteriale, dar si a nivelului de colesterol. Renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool sunt si ele recomandari ale medicilor.

Un studiu a dovedit ca femeile cu endometrioza (suferinta a mucoasei uterine) au un risc cu 62% mai mare de a suferi de melanom (cancer de piele). Medicii suspecteaza o componeneta genetica care face ca cele doua suferinte sa mearga mana in mana.

Hipertensiunea arteriala este unul din factorii ce favorizeaza aparitia diabetului. Legatura dintre cele doua boli este factorul favorizant comun: obezitatea. In plus riscul de diabet zaharat creste daca tensiunea arteriala creste pe masura ce inaintezi in varsta. Vinovati sunt nivelurile ridicate de inflamatie in organism, si o afectiune vasculara greu de identificat care se manifesta la nivelul capilarelor sangvine. Ambele boli pot fi prevenite facand miscare fizica usoara, in fiecare zi.

Unele boli de piele sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a atacului de cord. In mod special persoanele care sufera de psoriazis au un risc crescut de a face atac de cord. Explicatia sta in faptul ca deficitul imunitar care duce la aparitia psoriazisului poate provoca inflamarea sistemului cardiovascular afectand in mod principal inima.

Sindromul metabolic este o afectiune grava care este asociata cu atac de cord si diabet. Excesul de grasime abdominala, un nivel crescut al trigliceridelor si colesterolului, determina insuficienta pancreatica. Mai putin stiut era faptul ca sindromul metabolic este un factor care favorizeaza aparitia pieterelor la rinichi. Riscul aparitiei acestora creste cu 54%, in cazul celor care sufera de sindrom metabolic.

In mod surprinzator studiile au dovedit ca exista o legatura certa intre astm si probleme psihologice, inclusiv depresie si anxietate. Statistic 18% dintre pacientii cu astm bronsic au o suferinta mentala. Medicii sustin ca problemele de respiratie sunt un factor care favorizeaza complicatii cerebrale inclusiv anxietate, depresie sau probleme psihologice.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#boli pereche, #boli cardiovasculare, #psoriazis diabet astm, #afectiuni metabolice, #obezitate depresie , #boli