Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Botulismul, otrava din mancare - Ce spune medicul

Luni, 21 Mai 2012, ora 18:58
8988 citiri
Botulismul, otrava din mancare - Ce spune medicul

Botulismul este o afectiune care isi face simtita prezenta la nivel muscular, actionand prin sistemul nervos si cauzand, in cazuri extreme, daca nu este tratat la timp, paralizia anumitor grupe de muschi.

Aceasta este declansata, dupa cum spune dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, de catre o toxina bacteriana numita Clostridium botulinum. Exista 3 tipuri de botulism: cel al sugarilor (cand bacteria ajunge in intestinul micutilor, inclusiv de la mama), cel alimentar (cand persoana in cauza consuma hrana infestata) si botulismul de plaga (atunci cand exista rani deshise la care sa ajunga bacteria).

Aceasta toxina este considerata letala, fiind printre cele mai periculoase substante, un singur gram putand sa omoare aproximativ un milion de oameni. Nervii sunt paralizati si nu se mai pot contracta, iar cum prin bataile inimii este sustinut intregul organism, este usor de inteles ca incetarea acestora duce la moarte.

Bacteria Clostridium botulinum este considerata ca fiind una anaeroba, asa ca traieste in medii fara oxigen, cum ar fi mancarea pastrata acasa in diverse pungi.

Simptomele botulismului:

- vedere incetosata, ameteala, sentimentul ca incaperea se invarte cu tine;

- capacitatea de a vorbi scade, parand ca gura este pe jumatate amortita atunci cand incerci sa rostesti cuvintele;

- gura uscata si greutate in a inghiti alimentele consumate;

- dereglari la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi constipatia;

- reflexe mai scazute;

- sugarii care au botulism incep sa doarma mai mult, sa fie letargici, sa nu mai vrea sa se hraneasca si sa nu se miste prea mult in patut, desi inainte erau energici. De asemenea, si la ei apare constipatia.

- acestea sunt simptomele care apar primele, dar si cele mai usoare, survenite ca urmare a paralizarii unor grupe mici de muschi. Daca nu sunt luate masuri, mai tarziu vor paraliza grupe semnificative de muschi ale mainilor, picioarelor si, ce este cel mai grav, ale aparatului respirator.

- primele simptome apar in general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate intampla sa se instaleze chiar si dupa 6 ore sau cateva zile.

Botulismul poate lasa urme asupra corpului celor care au avut afectiunea, desi s-au tratat. Ei se pot simti apoi obositi, extenuati, pot avea din cand in cand episoade in care le este greu sa respire, aparent fara motiv, chiar si la cativa ani de la momentul contractarii toxinei bacteriene.

Din fericire, botulismul poate fi prevenit:

- el apare de obicei din cauza conservarii inadecvate a legumelor precum sparanghelul, spanacul, rosile, vinetele, castravetii, telina, patrunjelul, mararul sau a compoturile din fructe (piersici, caise, cirese), caci pe ele ramane mizerie, care mai apoi este ingerata si ajunge in tractul intestinal.

- chiar si daca mancarea a fost curatata si ferita de bacterii, daca este tinuta in medii neigienice sau in care se poate altera rapid, se poate ajunge la aceasta afectiune. Dupa ce gatesti ceva, ai grija sa pastrezi mancarea in recipiente curate, acoperite si la frigider;

- ai grija de unde cumperi carnea si produselele lactate, achizitionandu-le doar daca ele au un certificat care sa le ateste originea sigura din punct de vedere al sanatatii.

Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat în stare gravă cu diagnosticul de botulism, anunță reprezentanții Spitalului Judeţean Ploieşti. El le-a spus medicilor că a mâncat...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#botulism cauze, #botulism toxina, #botulism precautii, #botulism masuri prevenire, #botulism simptome, #botulism tratament , #boli