Care sunt avantajele chirurgiei robotice si ce operatii pot fi realizate cu aceasta Interviu

Joi, 06 August 2015, ora 07:46
5163 citiri
Care sunt avantajele chirurgiei robotice si ce operatii pot fi realizate cu aceasta Interviu
Foto: Ziare.com

Chirurgia robotica reprezinta o metoda care castiga din ce in ce mai mult teren in privinta efectuarii anumitor operatii, ajutand atat pacientul, cat si chirurgul care o practica.

Despre chirurgia robotica, avantajele acesteia si ce operatii pot fi realizate in acest fel, Ziare.com a stat de vorba cu Roxana-Loredana Nechita, studenta in anul 6 Medicina Generala, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca si cu Dr. Nicolae Crisan, Departamentul de Urologie, Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Ce presupune chirurgia robotica si cum functioneaza?

Chirurgia robotica, chirurgia minim-invaziva asistata robotic si chirurgia laparoscopica asistata robotic sunt sinonime si desemneaza un sistem computerizat care ofera ajutor procedurilor chirurgicale.

Chirurgia robotica a fost gandita sa depaseasca limitarile chirurgiei minim-invazive si sa imbunatateasca capacitatile procedurale anterior constituite ale chirurgului. Acest robot care ofera ajutor procedurilor chirurgicale nu opereaza singur, ci miscarile mainilor chirurgului, aflat la consola sa, sunt transformate in miscarile instrumentelor introduse in corpul pacientului prin cateva incizii de dimensiuni minime.

Instrumentele au dimensiuni de ordinul milimetrilor, sunt articulate si mimeaza miscarile articulatiei incheieturii mainii chirurgului, reproducand cu exactitate procedura la nivelul campului operator. Astfel, chirurgul efectueaza manevre fine, precise si de foarte mare acuratete in interiorul corpului pacientului, reducand nivelul de trauma mecanica la nivelul tesuturilor si realizand o disectie impecabila.

In plus, sistemul robotic reduce tremorul prezent in mod normal in timpul miscarilor mainii, aducand astfel un mare plus calitatii manoperei chirurgicale, iar sistemul rapid de interschimbare al instrumentelor in timpul interventiei chirurgicale ajuta la reducerea timpului operator.

De la consola, chirurgul priveste printr-un display binocular care este conectat la sistemul de vizualizare echipat cu un endoscop flexibil si un echipament de procesare a imaginilor. Astfel, imaginea intraoperatorie este tridimensionala, de inalta rezolutie si marita de pana la 10 ori.

Care sunt avantajele chirurgiei robotice?

Prin utilizarea chirurgiei robotice, atat pacientii cat si chirurgii beneficiaza de o serie de avantaje foarte importante.

Cand vorbim despre avantajele chirurgiei robotice pentru pacient ne referim in primul rand la o recuperare rapida a acestuia, din care deriva urmatoarele beneficii: spitalizarea de scurta durata cu reluarea rapida a activitatii cotidiene, ceea ce reduce costurile.

In plus, hemoragia este minima, iar necesarul de transfuzii de sange este foarte scazut. Durerea postoperatorie este de intensitate mica, riscul de infectii este scazut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusa, iar cicatricile sunt minime.

Toate acestea ofera pacietului o buna calitate a vietii, aspectul estetic postoperator si disconfortul de intensitate minima cresc increderea si aderenta pacientilor la acest tip de chirurgie, iar toata experienta interventiei chirurgicale, atat pentru pacient cat si pentru familia sa, este mai putin traumatizanta.

Chirurgia robotica aduce o serie de avantaje si pentru chirurg, superioare celorlalte metode chirurgicale minim-invazive. In ceea ce priveste ergonomia, chirurgul opereaza in timp real fiind asezat pe un scaun comod in fata consolei. Fruntea chirurgului este sprijinita de un suport buretat, confortabil, la nivelul display-ului binocular, prin care acesta are o vizualizare tridimensionala, marita de 10 ori si de inalta definitie asupra intregii zone de interventie.

Un alt beneficiu pentru chirurg este reprezentat de curba de invatare mult mai redusa. Conceptul curbei de invatare a fost introdus de Hermann Ebbinghaus (1850-1909), psiholog german, cunoscut pentru cercetarile sale asupra memoriei si proceselor de invatare si uitare. Curba de invatare in chirurgia robotica este definita ca numarul de interventii chirurgicale realizate de catre un chirurg necesar dobandirii dexteritatii chirurgicale, succesului operator si timpului operator optim.

Imaginea intraoperatorie este expusa pe un monitor de pe un turn de vizualizare. Aceasta metoda vine in ajutorul chirugului asistent de langa pacient, dar si pentru trainingul personalului medical aflat in sala de operatie.

Totodata, monitorul este dotat cu touchscreen, care ajuta la explicatii, indicatii grafice, desenarea traiectoriei de disectie si a zonelor vitale care trebuie evitate in procesul operator. Deci, o mai buna vizualizare asupra anatomiei umane.

Cand este recomandata si ce operatii pot fi facute cu ajutorul acesteia?

Chirurgia robotica poate fi aplicata in toate specialitatile chirurgicale. Cel mai frecvent, robotul este utilizat in ginecologice, urologie si chirurgie generala. Avantajele sunt atat pentru interventiile de exereza, in special cand acestea sunt realizate in spatii inguste (precum interventiile la nivelul pelvisului), dar mai ales pentru interventiile de reconstructie (operatii de plastie) sau cu implicatii functionale (conservarea continentei urinare sau de fecale, conservarea functiei sexuale).

Se recupereaza mai repede pacientul?

Recuperarea rapida a pacientului este unul dintre avantajele chirurgiei robotice. Fiind vorba de o metoda de chirurgie minim-invaziva, inciziile au dimensiuni de ordinul milimetrilor, instrumentele minuscule realizeaza o disectie extrem de fina a tesuturilor si a vaselor de sange. Astfel, se reduce trauma mecanica si termica asupra organelor, iar hemoragia si intensitatea durerii sunt minime. Toate acestea scad consumul de analgezice postchirurgical, recuperarea este rapida, iar pacientul se poate intoarce la activitatile cotidiene sau in campul de munca in scurt timp.

Costa mai mult decat o interventie normala?

Chirurgia robotica presupune costuri mai mari la inceput: achizitia unei tehnologii scumpe si pregatirea chirurgilor. Apoi, sunt cheltuieli crescute de service si de consumabile. Dar o utilizare coerenta a acestei tehnologii aduce beneficii financiare: o rata mai redusa a complicatiilor postoperatorii (inregistrata la operatiile robotice) reduce costurile de reinterventie sau reinternare, iar reinsertia profesionala precoce a pacientilor reduce pierderile pentru angajator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#chirurgia robotica, #operatie chirurgie robotica, #chirurgie robotica spital , #boli