Ce boli risti daca nu-ti ingrijesti dantura

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 07:02
6420 citiri
Ce boli risti daca nu-ti ingrijesti dantura

Majoritatea persoanelor se gandesc la aspectul fizic atunci cand isi privesc dantura in oglinda, dar aceasta are un rol mult mai important, iar imbolnavirea dintilor si a gingiilor poate agrava sau duce la aparitia multor afectiuni.

Pe langa respiratia urat mirositoare pe care o produc gingiile neingrijite si caderea dintilor la care se poate ajunge prin parodontoza, Daily Mail prezinta si alte efecte secundare ale dintilor neingrijiti corespunzator.

Totusi, persoanele in varsta sunt mai predispuse la probleme dentare, din cauza cantitatii mai mici de saliva secretate, ceea ce inseamna ca bacteriile se lipesc mai usor de dinti.

Odata ce gingia e "garnisita" cu bacterii, acestea pot fi foarte usor transferate catre alte organe prin intermediul sangelui, ducand la inflamatii si deteriorare.

Dificultati de concepere a copiilor

Cercetatorii din Australia au descoperit ca in cazul in care o femeie sufera de o afectiune a gingiilor ii va lua cu doua luni mai mult sa conceapa un copil decat unei femei complet sanatoase. De asemenea, are un risc mai mare de a naste prematur sau de a suferi un avort spontan.

In cadrul unui studiu efectuat la Universitatea din Pennsylvania au fost monitorizate 872 de femei insarcinate, dintre care 160 aveau probleme dentare. Dintre acestea, 23% au nascut mai repede decat in mod normal, in timp ce dintre cele sanatoase, 7% au dat nastere inainte de termen.

Intr-o alta cercetare realizata in cadrul spitalului Guy's and St Thomas din Londra au fost urmarite 4.000 de femei, observandu-se ca cele cu probleme gingivale erau mai predispuse la avort spontan.

Artrita

Cei ce sufera de artrita reumatoida, o afectiune incurabila, in care articulatiile se inflameaza si dor, sunt de 8 ori mai predispusi la probleme ale cavitatii bucale decat restul persoanelor. Tratarea placii dentare, in schimb, ajuta la ameliorarea simptomelor bolii. Un studiu din 2009 a aratat ca cei carora le-a fost indepartat tartrul s-au simtit mai bine si analizele sanguine au iesit mai bune.

"Credem ca bacteria din tartru secreta proteine care sunt atacate de sistemul imunitar si astfel se poate declansa artrita", sustine dr. Paola de Pablo, reumatolog la Universitatea din Birmingham.

Bronsita

La inceputul acestui an, Jurnalul de Parodontologie a publicat un studiu conform caruia exista o legatura intre infectiile respiratorii si gingiile bolnave. Cercetatorii au analizat 100 oameni care fusesera internati cu probleme respiratorii, cum ar fi bronsita, si alti 100 care nu avusesera astfel de probleme. Tuturor le-au fost examinate gingiile, reiesind ca primul grup avea in mod clar mai multe probleme gingivale.

Bacteriile din cavitatea bucala pot fi transmise la plamani si de aici se ajunge la agravarea unei boli incipiente.

Disfunctii erectile

Cu cat problemele gingivale sunt mai mari, cu atat vor fi si cele erectile. Prin producerea oxidului de azot se relaxeaza vasele de sange si se iriga penisul. Din cauza infectiei la nivel bucal, acest lucru nu se mai realizeaza.

Dementa

Si dementa se numara pe lista bolilor care se pot agrava de la gingiile bolnave. Cercetatorii de la Universitatea din Columbia au testat un grup pe femei si barbati de peste 60 ani si au descoeperit ca una dintre cauzele problemelor de memorie cu care se confruntau o reprezentau tocmai gingiile bolnave.

Bolile de inima

Poti dezvolta boli coronariene de la parodontoza, dupa cum arata o cercetare irlandeza realizata pe 11.000 persoane. Doar spalandu-te pe dinti de doua ori pe zi, zilnic, riscul imbolnavirii inimii scade considerabil.

Altfel, bacteriile ajung la inima si o slabesc.

Diabetul

Diabetul de tip 2 poate fi provocat si de problemele dentare. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh spun ca prin tratarea parodontozei si reducerea inflamatiei eviti si riscul unor complicatii ale diabetului. Altfel, corpul va secreta mai multa insulina decat este nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#gingii bolnave complicatii, #gingii bolnave urmare, #gingii bolnave bacterii, #boli asociate parotontoza, #probleme dentare efecte secundare , #boli