Chisturile ovariene - Ce spune medicul

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 07:15
15088 citiri
Chisturile ovariene - Ce spune medicul

Chisturile ovariene sunt niste saci cu fluide care se dezvolta in interiorul ovarelor unei femei. Majoritatea sunt inofensive, dar unele pot cauza prbleme precum rupturi, sangerare sau durere.

In unele cazuri mai grave poate fi chiar nevoie de o interventie chirurgicala pentru a fi indepartate. Dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, in mod normal femeile au doua ovule functionale, care stocheaza si elibereaza ovule.

Fiecare ovar este aproximativ de marimea unei nuci, fiind localizat intr-o parte a uterului. Ovulul eliberat in fiecare luna se afla intr-un invelis numit folicul, acesta crescand in interiorul ovarului pana cand estrogenul (un hormon), semnalizeaza uterului ca este timpul pentru implantarea oului. Uterul se pregateste si isi ingroasa tesutul, astfel incat sa fie gata sa adaposteasca ovulul fertilizat, rezultand sarcina.

Daca ovulul nu este fertilizat, uterul se curata si apare sangerarea lunara denumita ciclu menstrual.

Chistul contine numai fluid si este inconjurat de un perete subtire, fiind numit si chist functional. Daca foliculul nu se rupe si nu este eliberat ovulul, fluidul ramane inauntru si se formeaza un adevarat chist in ovar, care poate ridica probleme, ramanand acolo mai mult decat este cazul si putand creste in timp.

Aceste formatiuni afecteaza femeile de toate varstele si in mod normal nu este considerat foarte periculos. Chisturile se gasesc in cazurile de cancer ovarian, dar nu au legatura cu aceasta boala.

In ceea ce priveste cauzele aparitiei acestora, se poate vorbi despre o istorie in familie a acestei probleme, ciclu menstrual neregulat, foarte multa grasime in partea de sus a corpului, menstruatie precoce (inainte de 11 ani), infertilitate, hipotiroidism sau dezechilibru hormonal, sau chiar cancer la san.

Folosirea pilulelor contraceptive scade riscul aparitiei chisturilor, intrucat acestea previn formarea ovulului in timpul ovulatiei.

In ceea ce priveste simptomele, acestea pot fi:

- durere abdominala sau pelviana, care poate sa inceapa si sa se opreasca brusc si sa fie severa si ascutita;

- menstre iregulate;

- se resimte o presiune in zona pelviana sau abdominala;

- durere mare in special in timpul menstruatiei;

- durere dupa exercitii fizice intense sau dupa actul sexual;

- durere sau presiune in timpul urinarii;

- durere in zona vaginala sau sangerare intre menstre;

- infertilitate.

In unele cazuri, indiferent de simptomele pe care le-ai avut pana atunci, mai usoare sau mai severe, trebuie sa cauti sfatul unui medic:

- febra;

- durere extrema in zona abdominala sau pelviana;

- greata si stare de voma;

- slabiciune prelungita, ameteala sau lesin;

- paloare sau anemie;

- menstruatie care lipseste sau care este extrem de abundenta;

- o crestere inexplicabila a zonei abdominale;

- scadere subita si inexplicabila in greutate;

- sete sau urinare excesiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#chist ovarian, #chist ovarian cauze, #chist ovarian formare, #chis ovarian sipmtome, #chist ovarian sfaturi , #boli