Cinci boli stranii, care depasesc imaginatia

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 12:06
10849 citiri
Cinci boli stranii, care depasesc imaginatia

Boli exista in toata lumea si aproape niciun muritor nu este ocolit de cel putin o afectiune in timpul vietii, mai grea sau mai usoara. Unele boli insa depasesc capacitatea celor mai multi de a-si imagina probleme de sanatate bizare, fiind deopotriva si inspaimantatoare.

Askmen.com a scos in evidenta cateva afectiuni rare, dintre cele mai ciudate.

1. Boala lui Addison - tipul poliglandular

Este bizara deoarece poate provoca instantaneu moarte din cauza unui stres emotional aparut brusc.

Boala lui Addison este o tulburare hormonala numita dupa doctorul Thomas Addison, care a descris-o pentru prima data in 1855. Forma poliglandulara este mult mai rara decat cea clasica si face ca organismul celor in cauza sa nu mai poata produce deloc adrenalina ca raspuns la stres.

Adrenalina (sau epinefrina) este acel hormon care pregateste corpul pentru o actiune, dandu-i un impuls masiv de energie. Fara adrenalina, organele nu pot raspunde la stres si intra in soc, afectandu-l foarte mult pe cel care sufera de boala mentionata.

In 2008, mama unei fetite cu aceasta afectiune a povestit la BBC ca, in cazul copilei ei, chiar si vizionarea unui film, practicarea unor sporturi sau dansul necesita o stricta supraveghere pentru cazul in care devine foarte agitata. Cu autorul unor medicamente, insa, cei mai multi dintre cei care sufera de boala lui Addison - tipul poliglandular pot duce o viata relativ normala.

2. Distrofia simpatetica reflexa

Este bizara deoarece provoaca o durere arzatoare, ca si cum zona ar fi in flacari.

Cei care sufera de distrofie simpatetica reflexa isi simt bratele ca si cum ar fi luat foc; ele sunt umflate, sensibile la atingere, iar persoanele in cauza transpira excesiv. Si acestea sunt doar cateva dintre simptomele bolii care apare, adesea, in urma unei traume fizice, a unei interventii chirurgicale sau a unui accident vascular cerebral.

Multi pacienti care au distrofie simpatetica reflexa suporta tratamente intensive doar pentru a ameliora durerea, iar pentru altii este nevoie de tratamente extreme in acest scop. In cazurile fericite, boala poate sa dispara de la sine.

3. Trimetilaminuria

Este bizara deoarece ii face pe cei in cauza sa miroasa a peste stricat.

Trimetilaminuria, cunoscuta si sub denumirea sindromul mirosului de peste, este o tulburare metabolica rara care impiedica organismele celor afectati sa descompuna cum trebuie trimetilamina, astfel ca aceasta substanta se acumuleaza in corp. Ea este apoi eliberata in respiratie, transpiratie, urina si in alte secretii ale corpului, provocand un miros puternic de peste, care nu dispare nici cu dusuri frecvente sau folosirea parfumurilor si deodorantelor.

In unele cazuri, mirosul este atat de puternic incat intreaga camera in care sta o persoana care sufera de trimetilaminurie poate mirosi a peste.

"Oamenii cred ca este de ras, dar pentru cei care sufera de aceasta boala nu este. Sindromul poate fi distrugator pentru viata lor personala si sociala, pentru serviciul si cariera lor", a declarat Robert L. Smith, toxicolog molecular din Londra.

In prezent nu exista vindecare pentru trimetilaminurie. Pacientii afectati pot doar sa reduca mirosul prin restrictionarea hranei la cateva alimente care nu sunt transformate in trimetilamina - o masura oricum foarte dificila din moment ce alimente ca oua, legume si anumite carnuri contin aminoacidul colina, care contribuie la formarea trimetilaminei.

4. Boala Morgellons

Este bizara deoarece face ca persoanele in cauza sa simta ca li se taraste ceva pe sub piele si, in plus, inca nu se stie sigur daca este o afectiune in sine (se fac investigatii la scara larga pentru a stabili o certitudine).

Cauza simptomelor ciudate este inca necunoscuta, iar acestea sunt cel putin crispante, printre ele numarandu-se: leziuni aparute pe piele si insotite de durere sau de mancarimi intense, senzatie de tarare - ca si cum insecte s-ar misca, ar intepa si ar musca pe sub pielea suferinzilor, precum si dureri musculare si articulare.

5. Ihtioza de tip arlechin

Este bizara deoarece face ca pielea nou-nascutilor sa devina tare si acoperita cu excrescente.

Ihtioza de tip arlechin este cea mai severa forma a ihtiozei - o tulburare genetica ce afecteaza nou-nascutii. Copiii care sufera de aceasta boala sunt adusi pe lume cu o piele ingrosata, pe care se disting mari pete in forma de diamant sau excrescente solzoase care sunt separate de crapaturi adanci.

Aproape toata pielea poate fi afectata, tulburand bariera protectoare dintre corp si mediu. Multi bebelusi nascuti cu aceasta boala mor la scurt timp dupa nastere, din cauza deshidratarii sau infectiilor. Iar cei care supravietuiesc au parte oricum de prea putini ani de viata: nu traiesc decat pana la adolescenta si foarte rar pana la maturitate.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#boli stranii, #boli care depasesc imaginatia, #boli ciudate, #afectiuni ciudate, #afectiuni stranii , #boli