Cinci tipuri frecvente de artrita

Marti, 12 Iulie 2011, ora 08:54
34703 citiri
Cinci tipuri frecvente de artrita

Artrita, care consta in principal in inflamarea unor articulatii, este o afectiune foarte comuna atat printre adulti, cat si printre copii, desi cu mai mare preponderenta la varste mai inaintate.

Nu este o boala care ameninta viata, dar ii poate altera calitatea destul de serios. Artrita severa poate limita miscarile atat de mult incat persoana in cauza nu poate sta jos sau in picioare cu usurinta, asa cum ar fi normal.

De asemenea, daca este localizata la nivelul mainilor si degetelor poate impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Boala nu poate fi vindecata, existand doar tratamente care sa amelioreze simptomele.

Pana in prezent au fost identificate mai multe tipuri de artrita, dar doar cateva sunt mai frecvente. Conform Health & Life style, iata care sunt cateva dintre acestea:

1. Osteoartrita

Aceasta este cea mai comuna dintre forme si poate fi cauzata fie de o vatamare la nivelul unei incheieturi, fie de o varsta inaintata. Femeile care au peste 50 de ani sunt in mod special in pericol de a dezvolta aceasta boala din cauza dezechilibrului hormonal care apare.

Osteoartrita presupune erodarea sistemelor de protectie ale unor articulatii, astfel incat oasele legate de acestea incep la un moment dat sa se atinga, frecandu-se la miscari si deteriorandu-se. Frictiunea oaselor este cea care provoaca inflamarile si acele dureri care pot fi insuportabile.

Simptomele acestei boli nu trebuie ignorate, iar un diagnostic trebuie pus cat mai repede. Prin medicamente, terapie fizica, exercitii aerobice poate fi oprita degenerarea oaselor si pot fi ameliorate simptomele.

2. Artrita reumatoida

Aceasta este o boala autoimuna (sistemul imunitar este tulburat si se intoarce impotriva organismului in loc sa il apere), care poate sa apara si la copii, iar durereile pot fi intense. Artrita reumatoida poate afecta nu doar articulatiile ci si tendoane, tesuturi si muschi din corp, putand provoca o degenerare severa.

Daca afectiunea este insa diagnosticata din timp, evolutia ei poate fi oprita printr-o serie de tratamente, care pot pastra apoi intacta sanatatea articulatiilor.

Artrita reumatoida poate fi controlata prin exercitii fizice, o alimentatie adecvata, iar in cazuri severe se poate apela chiar si la interventii chirurgicale, daca medicul considera necesara aceasta solutie.

3. Fibromialgia

Desi are simptome mai putine decat alte forme de artrita, nu inseamna ca este mai putin suparatoare. Persoanele in cauza au in special dureri, fara sa apara si manifestari externe caracteristice artritei in general, cum ar fi umflaturi si roseata.

Fibromialgia nu afecteaza incheieturile, ci ligamentele si muschii si poate avea si simptome care nu sunt neaparat specifice artritei, cum ar fi migrene, vedere incetosata, durere in piept, dificultati in respiratie, pierderi de memorie pe termen scurt si o sensibilitate crescuta la sunete si mirosuri.

Exercitiile fizice, printre care se numara inotul si mersul pe bicicleta stationara, si anumite medicamente pot aduce o diferenta semnificativa in calitatea vietii, ameliorand durerile si disconfortul.

4. Guta

Guta este un tip de artrita mai comun la barbati decat la femei, care se manifesta in special prin atacuri bruste, dureroase. Atacurile de guta sunt puternic legate de alimentatie, aparand indeosebi la barbati care fac excese de alcool si la femei aflate la varsta menopauzei. Simptomele apar adesea noaptea sau dimineata si mai ales la degetele mari de la picioare, genunchi si incheieturile mainilor.

Si, desi nu exista o singura cauza responsabila cu instalarea gutei, un nivel ridicat de acid uric in organism este cunoscut ca fiind un motiv frecvent care determina aparitia atacurilor de guta.

Aceasta boala raspunde insa bine la schimbari de alimentatie si la medicamente specifice. Persoanele in cauza trebuie sa limiteze consumul anumitor alimente, sa evite alcoolul, in special berea, sa faca exercitii fizice regulat.

5. Artrita psoriazica

Aceasta afecteaza incheieturile mici si mari si progreseaza intr-un ritm lent, putand cauza deformari semnificative ale mainilor si picioarelor. Sedinte de terapie fizica si anumite modificari in alimentatie pot impiedica evolutia bolii. Anumite conditii climatice, fumatul, consumul excesiv de alcool si expunerea la soare pot agrava boala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#artrita, #tipuri artrita, #forme artrita, #despre artrita, #simptome artrita , #boli