A venit sezonul guturaiului. Cum ne aparam?

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 10:30
5287 citiri
A venit sezonul guturaiului. Cum ne aparam?

Se zice ca guturaiul, daca e sa vina, vine. Nu iarta pe nimeni. Dar, chiar daca nu iarta, avem mijloace sa-l facem mai usor suportabil, sa evitam complicatiile si, mai ales, sa nu-i contaminam pe cei din jur.

In zona temperata, careia ii apartinem, guturaiul este cea mai frecventa infectie, din cele care afecteaza toate grupele de varsta, ambele sexe si toate mediile sociale.

Guturaiul se raspandeste prin contagiune, iar simptomele lui sunt declansate atunci cand, pe mucoasa cailor nazale sau a faringelui, se instaleaza respectivul virus.

Daca sistemul imunitar al organismului nu "recunoaste" imediat virusul, apare guturaiul, cu inflamatii si cu mari cantitati de mucus in nas si in gat.

Ca orice boala infectioasa, guturaiul "se ia". Se poate lua prin inhalarea unor particule minuscule din tusea sau stranutul unei persoane racite (proiectate pana la o distanta de 30-40 cm), prin atingerea unor suprafete infectate (clanta, telefon) sau prin contact direct (strangerea de mana, sarutul).

Contrar unor pareri mai vechi, frigul si umezeala nu provoaca guturai, dar favorizeaza orice boala declansata prin slabirea organismului.

Simptomele guturaiului, binecunoscute de altfel, se instaleaza in 1-4 zile dupa infectie si evolueaza timp de 3 zile, cand bolnavul este contagios si deci poate transmite boala celor din jur. Boala continua pana la incheirea unei saptamani, simptomele ramand insa constante sau diminuand. In aceasta perioada, infectarea celor din jur este mai putin probabila.

Se cunosc peste 200 de virusuri care provoaca guturai, dar, pentru nici unul din acestea, medicina n-a putut inca stabili o cale de vindecare absoluta. Ca urmare, eventuala identificare a virusului vinovat de instalarea bolii nu-i poate fi de folos nici medicului si nici pacientului.

In plus, guturaiul nu este o boala periculoasa, dar infectia scade rezistenta organismului, care devine mai sensibil la alte infectii bacteriene.

Guturaiul este, poate, mediul cel mai potrivit unde medicina conventionala se alatura celei alternative, in acelasi scop: a ajuta organismul in lupta cu virusul si a ameliora suferinta bolnavului. Amandoua incep cu recomandarea repaosului la pat si a somnului sanatos.

Bolnavul trebuie sa evite deshidratarea, band cat mai multe lichide, sub forma de ceai sau de apa plata. Aparitia febrei este semn ca organismul lupta cu boala si, de aceea, antifebrilele trebuie administrate cu precautie, in limitele prescrise de medic.

Cu aceesi precautie, trebuie administrate descongestivele nazale, antitusivele, calmantele de orice fel. De altfel, nu exista medicament care sa distruga virusul, dar exista destule care ajuta organismul in lupta sa antivirala.

Toti medicii recomanda vitamina A, complexul de vitamine B si vitamina C, atat administrate medicamentos, cat si prin consumarea unor alimente bogate in asemenea vitamine (morcovul este bogat in vitamina A, citricile in vitamina C, drojdia de bere in vitamina B).

Tratamentele naturiste sunt, in cazul racelilor, mai spectaculoase decat in situatia altor boli. Aburul infuziilor reduce congestia, iar vaporii pot distruge germenii racelii, cu care vin in contact. Se recomanda eucaliptul (Eucalyptusglobulus), perisorul (Gaultheria procumblus) sau menta (Mentha piperita).

Se considera miraculos efectul plantei echinaceea, care, luata preventiv, poate impiedica instalarea infectiei, iar luata in faza incipienta, poate stopa intensitatea si evolutia. S-a stabilit fara echivoc ca echinaceea stimuleaza raspunsul imun, ameliorand rezistenta la numeroase infectii.

Produsul se gaseste in comert sub forma de sirop, ceai sau capsule, acestea din urma fiind mai usor de administrat. Echinaceea actioneaza ca imunostimulator general, nu numai asupra guturaiului, ci asupra majoritatii virusurilor.

Intrucat nu exista un tratament radical contra guturaiului, merita amintite principalele recomandari de prevenire - deloc neglijabile:

* Trebuie evitate aglomeratiile de catre cei sanatosi, ca sa nu preia boala, si de catre cei afectati, ca sa n-o transmita. Din pacate, este greu sa recomanzi renuntarea la Revelion celui care si-a platit deja sejurul sau consumatia, dar ii curge nasul si stranuta.

* Se impune sa nu fie utilizate in comun prosoapele, tacamurile, vesela si paharele, chiar si in familie.

* Atentie la tuse si stranut, care pot imprastia virusi pana la 30-40 cm. Nu tusiti fara batista, nu stati in raza celor care tusesc.

* Batista de unica folosinta, paharul de unica folosinta, chiar si tacamurile sau vesela de unica folosinta sunt, ca prudenta, o adevarata mama a intelepciunii.

Deocamdata, medicina s-a aratat mai eficienta la capitolul de prevenire decat la cel de vindecare. De aceea, bolnavii au ajuns la concluzia ca un guturai netratat dureaza fix sapte zile, pe cand, daca te duci la doctor, scapi in numai o saptamana!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#raceala protectie, #guturai medicamente , #boli
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Ne aparam cu indiferenta .