Colita - Ce spune medicul

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 13:08
20044 citiri
Colita - Ce spune medicul

Colita este un termen folosit pentru a fi descrisa o inflamare a colonului, fie din cauza unei infectii, fie din alte motive.

Colonul este localizat in cavitatea abdominala si este impartit in mai multe sectoare, avand per ansamblu rolul de a colecta si stoca deseurile ramase de la digestie.

Dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, cauzele colitei pot fi de mai multe feluri:

- colita infectioasa: virusuri sau bacterii au patruns in colon si au provocat infectii, cele mai des intalnite fiind E Coli, Salmonella sau Campylobacter. Acestea duc la diaree cu sange si rezulta in deshidratare. Si paraziti precum giardia, ingerat odata cu apa murdara, poate patrunde in sistem si provoca diaree extrema.

- colita ischemica: arterele care duc sangele la colon se pot ingusta din cauza aterosclerozei, astfel incat organul nu mai este irigat cum trebuie si se inflameaza. Se poate ajunge la durere, febra si scaun cu sange.

- boli inflamatorii ale intestinului: acestea sunt reprezentate de colita ulcerativa si boala Crohn. Prima dintre ele este vazuta ca o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca intestinul gros si duce la inflamare. A doua poate implica orice parte a tractului digestiv, de la esofag si stomac, pana la intestinul mare si subtire sau rect. Este adesea insotita de leziuni.

- colita microscopica: atunci cand intestinul devine prea plin de colagen sau limfocite. Este o boala destul de rara, intalnita mai ales la femeile cu o varsta inaintata.

- colita provocata de diverse chimicale care au patruns in colon si au afectat mucoasa, inflamand-o.

In ceea ce priveste simptomele colitei, iata care sunt acestea:

- sange in scaun, diaree sau chiar hemoroizi, care pot sangera.

- tenesme, adica senzatia de miscare continua a intestinului sau a zonei de evacuare a scaunului;

- durere abdominala care nu este continua, ci vine in valuri, ducand in fine la diaree;

- febra, frisoane si alte simptome proprii oricarei infectii adapostite de organism.

Daca diareea persista mai mult de cateva zile, nu trece indiferent de medicatie, te simti deshidratat (slabiciune, urinare slaba, gura, piele si ochi uscati), ai febra, dureri abdominale severe si scaun cu urme de sange, trebuie neaparat sa te prezinti la medic pentru un control specializat.

In cabinetul sau, pacientului ii vor fi puse cateva intrebari referitoare la simptome, la perioada de timp de cand s-au instalat acestea, durata, frecventa si intensitatea durerii. Si istoria medicala este importanta, mai ales in care persoana in cauza sufera de diabet, probleme periferice de vascularizare, fumeaza, are o tensiune ridicata in mod regulat, colesterol marit sau diabet.

Se vor face teste complete de laborator, poate si o colonoscopie, ecografie sau computer tomograf. In cadrul colonoscopiei se poate preleva o mica biopsie, pentru a se analiza mai bine tesutul afectat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#colita cauze, #colita feluri, #colita simptome, #colita ulcerativa, #colita informatii medicale , #boli