Epidemie de rujeola in Romania: Vezi care sunt simptomele

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 16:48
10527 citiri
Epidemie de rujeola in Romania: Vezi care sunt simptomele
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a anuntat ca in Romania exista o epidemie de rujeola, trei copii decedand pana in prezent.

Insa care sunt simptomele si cum recunoastem boala? La prima vedere rujeola poate fi confundata cu rubeola, dar este mult mai grava si este provocata de un virus tip ARN.

Aceasta se raspandeste prin saliva sau secretii nazale transmise prin stranut, ras sau tusit/vorbit si este extrem de contagioasa. Trebuie mentionat ca perioada de incubatie a rujeolei dureaza intre o saptamana si 14 zile.

Un prim simptom este febra foarte mare, peste 40 de grade, urmata de stranut, secretii nazale apoase, oboseala, pierderea poftei de mancare, inrosirea si lacrimarea ochilor, umflarea pleoapelor si fotofobie, dureri in gat, umflarea amigdalelor, tuse.

Dupa o zi sau doua de la aparitia febrei apare inrosirea mucoasei bucale, cu mici puncte sangerande, care fac ca alimentarea sa fie foarte dificila. Acestea afecteaza intreg tubul digestiv si poate sa apara varsaturi sau diaree. Pe limba apar umflaturi albicioase cu margini rosii. Tot in aceasta etapa se umfla ganglionii de sub barbie si dintr-o parte si alta a gatului.

Tipic pentru rujeola este semnul Koplik, care apare dupa doua pana la patru zile pe mucoasa bucala in dreptul molarilor superiori 1 si 2. Mai exact, este vorba despre mici pete care seamana cu granulele fine de nisip alb inconjurate de areola inflamatorie. Pot sa apara si convulsii febrile.

Dupa trei-cinci zile de la debutul simptomelor apare eruptia specifica bolii, adica pete de diferite dimensiuni care debuteaza in fata sau in spatele urechilor si laterocervical si in 24-48 de ore se extind pe corp.

Aceasta este si perioada de varf a bolii, cand bolnavul va avea in continuare febra ce poate depasi 40 de grade, tuse accentuata, fotofobie si celelalte simptome.

Dupa cateva zile, febra incepe sa scada, starea pacientului se imbunatateste si iritatia paleste, pielea capatand o culoare bronz-maronie si apoi urmand descuamarea.

Important de mentionat este ca rujeola, fiind cauzata de un virus, nu poate fi tratata cu antibiotice, dar pot fi administrate medicamente pentru febra, dar care nu contin aspirina.

Pentru a evita rujeola in cazul copiilor, parintii trebuie sa ii vaccineze la varsta de 12-15 luni. In aceasta etapa se face o parte a vaccinului, iar a doua doza se face la varsta de 4-6 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#simptome rujeola, #simptome boala rujeola, #epidemie rujeola , #boli