In ce masura mostenim bolile de la mama?

Luni, 02 Mai 2011, ora 12:04
7333 citiri
In ce masura mostenim bolile de la mama?
Foto: Daily Mail

O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Londra a descoperit ca varsta la care o fata incepe sa aiba ciclu menstrual este influentata semnificativ de varsta la care mamei sale i s-a intamplat acest lucru.

Concret, exista o probabilitate de 57% ca o fata sa inceapa sa aiba menstruatie in trei luni de la data la care la mama a aparut.

Pornind de la aceasta concluzie, Daily Mail a cerut parerea mai multor experti de renume pentru a afla ce alte legaturi genetice exista intre fiica si mama, cat de probabil este ca fiica sa mosteneasca multe particularitati ale mamei, in ce priveste sanatatea, corpul, mintea.

1. Migrenele

Legatura genetica: exista un risc de 70-80% de a le mosteni de la mama.

Cercetatorii au descoperit recent ca o anumita gena ar putea fi responsabila de migrene. Daca aceasta nu functioneaza cum trebuie, factori din mediul inconjurator, cum ar fi zgomotul sau cafeina, pot mult mai usor sa declanseze migrene. Atunci cand gena respectiva a fost mai putin activa, au aparut dureri de cap severe.

Factorii declansatori sunt multi, insa analizarea momentelor in care apar migrenele ar putea duce la identificarea lor, ceea ce te poate ajuta in a ameliora aceste dureri.

2. Cancer la san

Legatura genetica: 3% din cancerele de san din Marea Britanie sunt mostenite.

Femeile care sunt purtatoare ale unei mutatii a genelor BRCA1 sau BRCA2 au un risc mai mare de a mosteni aceasta boala, multe dintre ele dezvoltand cancer la o varsta foarte tanara. Daca o ruda de sange a avut cancer la san la o varsta timpurie, ai un risc mai mare. De asemenea, femeile care beau alcool si fumeaza in exces prezinta un risc crescut.

In toate cazurile este necesar sa faci controale medicale periodic pentru a depista cat mai din timp o eventuala problema.

3. Conditia fizica

Legatura genetica: pana la 50%.

Usurinta cu care iti tonifiezi muschii si iti imbunatatesti conditia fizica este mostenita intr-o masura destul de mare de la mama. Un studiu a scos la iveala faptul ca persoanele care au gene mai bune din punct de vedere muscular au nevoie de mai putine exercitii fizice pentru a ajunge la o anumita conditie fizica decat cele care nu au astfel de gene (pentru a atinge acelasi nivel de conditie fizica).

Este recomandat sa ai 30 de minute de activitate fizica pe zi, timp de cinci zile pe saptamana, pentru a te mentine cat mai sanatos, insa, pentru a-ti imbunatati semnificativ conditia fizica este nevoie de 30-45 de minute de activitate aerobica de nivel moderat pana la intensitate ridicata - alergat, inot, mers pe bicicleta - , de preferat cu accelerari de viteza, cel putin trei zile pe saptamana. Incearca sa incluzi si exercitii de rezistenta si de intindere.

4. Depresia

Legatura genetica: mai multe studii au descoperit ca exista un risc de 10% de a mosteni aceasta tulburare; bolile mintale - depresia, tulburarea bipolara, depresia post-natala - sunt cunoscute pentru caracteristica de a fi mostenite. Factori ca oboseala, stresul si consumul de alcool pot creste riscul de a dezvolta o depresie.

5. Obezitate

Legatura genetica: un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca persoanele care au doua copii din gena FTO au un risc cu 70% mai mare de a fi obeze decat cele care nu au nicio copie; cele care au doua copii aveau in medie cu 3 kilograme mai mult decat persoanle fara nicio copie din gena respectiva.

Conform unui alt studiu, numai 4% din fetele care au mame cu greutate normala sunt obeze, comparativ cu 41% dintre fetele care au mame cu greutate peste cea normala. In plus, si forma corpului este influentata genetic, in cazul celor care au corpul in forma de mar existand o legatura genetica mai puternica decat in cazul celor cu forma de para sau slabe.

O alimentatie sanatoasa si echilibrata, precum si cantitati moderate de mancare si un program de exercitii fizice, ajuta la combaterea obezitatii.

6. Artrita reumatoida

Legatura genetica: daca mama ta are aceasta boala, ai un risc cu pana la 50% mai mare de a o dezvolta si tu.

De asemenea, artrita reumatoida este mai frecventa la persoanele care fumeaza, mananca multa carne rosie si beau multa cafeina. Infectiile virale pot fi iarasi un factor declansator al bolii, insa artrita este mai putin comuna la persoanele care consuma multa vitamina C din fructe si legume.

7. Menopauza timpurie

Legatura genetica: exista un risc cu 70-85% mai mare de a avea menopauza timpurie daca si mama ta a avut.

De asemenea, tratamentul pentru cancer si o interventie chirurgicala la nivelul ovarelor pot declansa menopauza timpurie. Pentru a preveni insa acest lucru nu poti face nimic, dar exista mai multe remedii care ajuta la ameliorarea simptomelor. Cere parerea unui medic ginecolog.

8. Maladia Alzheimer

Legatura genetica: exista un risc cu 3-5% mai mare de a avea dementa daca mama ta a avut si cu 30-50% mai mare de a avea maladia Alzheimer timpuriu daca de asemenea mama ta a avut.

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase, exercitiile fizice facute regulat si mentinerea tensiunii arteriale si a colesterolului in limite de la varsta de 35 de ani pot reduce riscul de dementa cu pana la 20%.

9. Boli de inima

Legatura genetica: mai multe studii au aratat ca ai un risc cu pana la 20% mai mare de a avea probleme de inima daca mama ta a avut un atac de cord sau dureri in piept din cauza arterelor blocate.

Stilul de viata este insa important, astfel ca mentinerea unei greutati normale si o alimentatie saraca in grasimi saturate si sare vor ajuta, la fel ca si reducerea consumului de alcool si renuntarea la fumat (in cazul in care fumezi sau bei alcool).

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#mama fiica, #mame fiice, #legatura genetica mama fiica, #mama fiica probleme sanatate, #mostenire probleme sanatate , #boli