Plantele de leac ale lunii august

Duminica, 12 August 2012, ora 11:32
5171 citiri
Plantele de leac ale lunii august

Daca esti in vacanta pe undeva, la munte, sau intr-o alta zona linistita si nepoluata, departe de zgomotul obositor si stresant al orasului, profita de ultimele oferte ale verii si culege niste plante medicinale care, tot anul, iti pot fi de folos tie si celor dragi, din jur.

Patlagina se recomanda, de regula, in tratarea bolilor respiratorii. Siropul de patlagina, pe cate ti-l poti prepara si acasa, din frunze proaspete, trateaza tusea, gripa, raceala, raguseala, chiar si bronsita, in faza incipienta.

Pune intr-un borcan straturi de frunze de patlagina care sa alterneze cu zahar si infileteaza-l bine. Cand lasa sirop, pune borcanul intr-un vas cu apa rece si fierbe-l o jumatate de ora. Dupa racire, pune siropul in sticle de culoare inchisa si pastreaza-l la rece. La nevoie, ia cate o lingura, de trei ori pe zi.

Sunatoarea, care se recolteaza in iulie-august, alunga depresia, raceala si trateaza bolile de stomac. O cana de ceai de sunatoare, bauta seara, inainte de culcare, te ajuta sa dormi mai bine, sa ai un somn sanatos si odihnitor.

Uleiul de sunatoare, recomandat in arsuri, domestice sau solare, se poate prepara extrem de simplu, in casa, fara niciun efort. Se umple un borcan pe trei sferturi cu planta proaspata, fara a indesa, si se toarna deasupra ulei de masline sau de floarea soarelui, cat sa acopere floarea. Dupa o saptamana sau zece zile, cand uleiul si-a schimbat culoarea, devenind rosiatic, se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa.

Salvia, a carei denumire vine din latinescul salvare, a vindeca, a salva de la boala, restabileste echilibrul hormonal si pe cel al sistemului nervos, stimuleaza memoria, ajuta in caz de balonare si de transpiratie excesiva.

Frunzele de salvia se culeg in iulie, august si se usuca in strat subtire. Tinctura se prepara din 15 linguri de pulbere, obtinuta din macinarea frunzelor uscate in rasnita electrica de cafea peste care se toarna alcool alimentar, cam 300 de ml. Dupa doua saptamani, se filtreaza si lichidul obtinut, care are actiune antisudorifica, se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se iau cate trei, patru linguri pe zi. Se recomanda mai ales doamnelor, la inceputul menopauzei, perioada nu tocmai placuta.

Coada soricelului, cu actiune antiinflamatoare, cicatrizanta si antimicrobiana se recolteaza din iunie pana toamna tarziu. Coada soricelului se recomanda sub forma de infuzie, pulbere ori tinctura in anorexie, ameliorarea digestiei, bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare.

Extern, coada soricelului poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani, mai vechi sau mai noi, sub forma de comprese cu suc proaspat sau cateva picaturi de tinctura aplicate pe locul afectat.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#tinctura din coada soricelului, #patlagina boli respiratorii, #sunatoarea antidepresiv, #salvia infuzie , #boli