Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Organul care-ti face viata amara

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 18:09
56067 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Organul care-ti face viata amara
Foto: Arhiva personala

Colecistul - cunoscut si ca fiere sau bila - este un organ in forma de punga, in care secretia ficatului este stocata intre mese, fiind eliminata de aici in duoden, atunci cand mancam, ajutand astfel la digestia si absorbtia unor alimente, in special grasimi.

In limbajul medical, termenul de bila (denumita popular si fiere) denumeste doar secretia ficatului, care este ulterior stocata in colecist. Desi este un organ mic, care poate fi scos usor prin operatie (urmata uneori de simptome neplacute ce persista mai multi ani), proasta functionare a colecistului genereaza multe neplaceri, in special femeilor, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Ficatul elimina o mare parte din reziduurile metabolice prin bila, aceasta avand un gust foarte amar. Faptul ca fierea are o mare influenta asupra vietii umane este reflectat si de caracterizarea pe care o dam in limbajul curent traiului prost: viata amara, viata amarata, om amarat, amaraciune, ti-a lasat un "gust amar" - ori singurul organ a carei proasta functionare poate sa-ti de-a gust amar este colecistul.

De ce simtim gustul amar

In mod normal bila din colecist evacuata in duoden in timpul digestiei se amesteca aici cu alimentele si nu ar trebui sa ajunga in partea superioara a tubului digestive (stomac, esofag sau cavitate bucala) si astfel nu ar trebui sa-i simtim gustul. Daca colecistul nu functioneaza normal, iar evacuarea sa in duoden nu este facuta atunci cand trebuie, bila din duoden trece anormal in stomac, iritand mucoasa gastrica; stomacul incearca sa scape de bila iritanta evacuandu-o fie pe calea cea ma scurta, adica pe gura, generand gustul amar, fie inapoi in duoden si intestin, putand sa dea balonare, dureri abdominale sau diaree.

Durerile abdominale in cazul bolilor de fiere sunt localizate in dreapta, sub coaste, si de obicei apar din cauza contractiei puternice a colecistului (in cazul in care nu exista pietre in colecist), inflamatiei peretilor sai (in caz de colecistita) sau distensiei sale puternice, in cazul pietrelor care ii bolcheaza canalul pe care se elimina in mod normal bila.

Crizele de fiere si alimentatia

Exista de obicei o relatie directa intre crizele de fiere si alimentatie. Anumite alimente pot stimula evacuarea colecistului, care poate fi dureroasa (colica biliara), mai ales daca s-au format pietre (litiaza colecistica). Printre aceste alimente stimulante ale contractiei colecistului se numara grasimile animale (carnea de porc, oaie, rata, gasca, piele de pasare, fripturi grase, afumaturi, smantana, unt, lapte gras, prajeli, galbenusul de ou), dar si maioneza, salata de vinete sau altele cu ulei, ciocolata, inghetata, alunele, nucile, placinta, prajiturile cu frisca.

Daca aceste alimente trebuie evitate de bolnavii cu pietre la colecist sau fiere hiperactiva, deoarece pot provoca o criza dureroasa (colica biliara), ele pot fi recomandabile pentru cazurile de colecist lenes (dischinezie biliara hipotona), ajutand la contractia sa si evacuarea bilei, preintampinand astfel aparitia litiazei biliare.

Balonarea este un alt simptom frecvent in bolile colecistului. Evacuarea anormala a colecistului sau incapacitatea sa de a se evacua fac ca digestia alimentelor in duoden sa fie anormala, incompleta. Resturile alimenteare nedigerate fermenteaza sub influenta florei intestinale, se produc gaze, si astfel apare balonarea.

De ce ne imbolnavim de fiere?

Orice persoana are o sensibilitate a unor organe, care o face vulnerabila la unele boli; aceasta sensibilitate mostenita genetic se manifesta si in cazul bolior de colecist - sunt familii in care multe persoane au probleme cu fierea si altele in care aceste probleme nu exista.

In afara de bagajul genetic, riscul de a te imbolnavi de fiere tine si de regimul alimentar (bogat in grasimi, dulciuri, zahar rafinat, alimente conservate si procesate, alcoolul, mancaruri tip fast-food), regimul de munca si odihna, sexul (femeile fac mai frecvent boli de fiere), varsta de peste 40 de ani, obezitatea sau diabetul zaharat, nivelul colesterolului seric sau al trigliceridelor, dar si de medicamentele administrate (cum ar fi anticonceptionalele), constipatia, colonul iritabil sau parazitii intestinali.

Persoanele care au tulburari in functionarea veziculei biliare (litiaza, colecist lenes, colecist hiperton etc.) este bine sa-si evalueze posibila implicare a factorilor mentionati in aparitia tulburarii functiei colecistului si eventual sa caute ameliorarea acestor factori de risc.

In articolul urmator va fi tratat subiectul "Litiaza biliara, de la regim la operatie".

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Probleme cu fierea, #cauze probleme fiere, #boli fiere simptome medic, #medic Alecse Valerian Ditoiu, #dr A V Ditoiu Fundeni, #boli fiere semne medic, #medic probleme fiere , #boli