Cum previi artroza

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 18:29
13513 citiri
Cum previi artroza

Artroza este o problema de sanatate care ingreuneaza viata a peste jumatate din persoanele trecute de 65 de ani din tarile industrializate, reprezentand cea mai frecventa afectiune a articulatiilor si cauza principala a handicapului la persoanele in varsta.

Dincolo de suferintele provocate varstnicilor, ingrijorator in zilele noastre este ca aceasta boala degenerativa a articulatiilor a inceput sa-si faca simtita prezenta si la persoane mai tinere: astfel cei care au intre 45 si 64 de ani au un risc de 30% de a suferi de artroza, si exista numeroase cazuri in care afectiunea poate debuta si inainte de 30 de ani, potrivit Sante Nature.

Printre factorii de risc pentru artroza, specialistii enumera: excesul de greutate, traumatisme ale articulatiilor, predispozitie genetica, sexul (femeile sunt de doua ori mai predispuse la artroza decat barbatii), alinieri defectuoase ale oaselor (picioare in "X" sau in "paranteze").

Studii recente au scos la iveala faptul ca stilul de viata al omului modern (in special alimentatia) poate fi trecut pe lista acestor factori de risc. Iata cum afecteaza artroza articulatiile.

Artroza nu este cauzata de uzura cartilajului

Se spune adesea ca, in artroza, catalogata ca o boala a batranetii, distrugerea cartilajului articular este cauzata de miscari repetate, adica de uzura, ceea ce nu reflecta corect realitatea.

Cartilajul reprezinta un strat subtire de fibre de colagen, care acopera capetele oaselor ce formeaza articulatia, avand rolul unui "pneu" al articulatiei. In mod normal, este neted si elastic. Cartilajul nu are vase de sange si se hraneste prin imbibitie. Un lichid articular, numit sinovial, patrunde in ochiurile retelei de fibre de colagen, hranind celulele care reinnoiesc cartilajul, actionand si ca un lubrifiant. Asemenea unui burete, cartilajul se imbiba, apoi elibereaza lichidul sinovial prin presiuni exercitate asupra articulatiei, adica prin miscare.

Astfel, cu cat articulatiile sunt mai utilizate, cu atat cartilajul este mai bine irigat si poate sa se reinnoiasca. Acesta este miracolul cartilajului: nu se uzeaza cand este utilizat. Desigur ca aici nu este vorba de o utilizare in conditii extreme, cum se intampla in cazul sportivilor sau al muncilor fizice dificile, care, dimpotriva, prin traumatisme sau presiuni mecanice repetate si exagerate pot dauna articulatiilor.

Legatura dintre alimentatie si artroza

Specialistii s-au pus de acord asupra unor factori de risc in ceea ce priveste artroza, insa cauzele procesului degenerativ intalnit in aceasta boala nu sunt pe deplin cunoscute. In ultimul timp se vehiculeaza tot mai multe teorii care pun in evidenta legatura dintre alimentatie si artroza.

Una dintre ele, apartinand unui medic australian, sustine ca, la fel ca in cazul bolilor cardiovasculare, deteriorarea calitatii sangelui are un rol in producerea artrozei. Functia de baza a sangelui, cea de transport a substantelor utile, fiind alterata, osul subcondral (capatul osului situat sub cartilaj) nu mai primeste nutrientii necesari, ceea ce duce la moartea celulelor osoase.

Pot aparea modificari (fisuri, retractii ale osului), iar cartilajul, fiind o structura foarte fina, este afectat, chiar daca aceste schimbari care au loc la capatul oaselor sunt minore. Baza de aderenta - capatul osului- nemaifiind de calitate, cartilajul incepe si el sa se distruga.

Un alt fenomen despre care s-a observat ca are o legatura cu aparitia artrozei este glicolizarea proteinelor , proces in cursul caruia glucoza se leaga de proteinele din tesuturi, afectand buna functionare a acestora. Studiile au aratat o legatura intre gravitatea artrozei si nivelul ridicat al proteinelor glicolizate prezente in cartilaj.

Desigur ca deteriorarea proteinelor prin glicolizare depinde de reactia organismului la insulina (cazul diabetului), insa si alimentele consumate au un rol in accelerarea sau incetinirea acestui process.

Fructele previn artroza, cartofii maresc riscul de boala

Tinand seama de studiile de mai sus, specialistii considera ca un regim alimentar care activeaza microcirculatia sangelui si care impedica procesul de glicolizare al proteinelor are un rol important in prevenirea sau chiar ameliorarea artrozei.

Un studiu britanic realizat pe gemeni a scos in evidenta faptul ca un regim alimentar bogat in fructe (exceptand citricele) si in ceapa, usturoi, praz a fost eficient in prevenirea distrugerii osului subcondral prin cresterea calitatii sangelui si ameliorarea circulatiei la nivelulul vaselor de sange fine. Foarte daunator in acest sens s-a dovedit consumul de cartofi prajiti sau chiar si copti sau fierti.

In ceea ce priveste glicolizarea proteinelor in corp, pentru a diminua acest proces este indicata renuntarea la alimente fripte la gratar, la cartofi prajiti, chipsuri, alune si migdale prajite. Carnea si ouale trebuie consumate cu moderatie, iar in cazul carnii este foarte bine ca aceasta sa fie supusa unui proces de marinare (cu zeama de lamaie sau otet) inainte de a fi pregatita.

Sunt indicate alimentele cu indice glicemic scazut sau mediu (fasole, linte, mazare, branza proaspata, mere, morcovi cruzi, prune, lapte degresat). De evitat sunt produsele indulcite cu sirop de glucoza, produsele rafinate din faina alba si zahar si berea. Deosebit de folositoare s-au dovedit anumite suplimente alimentare pe baza de afine sau Gymnema sylvestris, o planta specifica Indiei, care combate procesul de glicolizare al proteinelor.

Un regim alimentar sanatos, prin care sa se evite alimentele grele, rafinate si prajelile si care sa privilegieze fructele si leguminoasele se dovedeste foarte folositor in prevenirea artrozei, sustin specialistii. Nu trebuie uitat rolul miscarii, indeosebi plimbarile si mersul pe bicicleta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#prevenire artroza, #regim alimentar prevenire artroza, #dieta ameliorare artroza, #alimente indicate artroza , #boli