Cum sa te feresti de hipotiroidism

Duminica, 06 Martie 2011, ora 08:42
22270 citiri
Cum sa te feresti de hipotiroidism

Sute de milioane de oameni din lume sufera de insuficienta tiroidiana, fara sa stie, sustine doctorul David Brownstein, care a publicat recent o carte intitulata "Modul Natural de Sanatate".

Glanda tiroida este organul endocrin cel mai productiv in ceea ce priveste volumul hormonal si functiile afectate. Ea regleaza schimburile energetice in intreg corpul, determina sensibilitatea la alti hormoni, productia de proteine si asimilarea metalelor necesare vietii. Indirect, determina cresterea tesuturilor, inlocuirea celulelor moarte si metabolismul sau schimbul de substante la nivel celular.

Participarea glandei tiroide in procese vitale se face prin intermediul hormonilor produsi, printre care cei mai importanti sunt tiroxina, triodotironina si calciotonina. Fiecare dintre acesti hormoni are o functie bine definita. Glanda tiroida este subordonata glandei pituitare anterioare (din creier), care produce hormonul de stimulare tiroidiana (HST).

Elementul chimic cel mai important pentru functiile tiroidiene este iodul, urmat de cupru si crom. Hormonii tiroidieni au structuri chimice aparte de alti hormoni. De exemplu, tiroxina e bazata pe patru celule benzoice (hexagonale) dintre care doua sunt "inchise" si doua sunt "rupte", dupa cum explica doctorul David Brownstein, corespondent medical pentru NewsMax.

Aromele artificiala de vanilie, capsuni si piersici, daunatoare tirpoidei

De aici vine proprietatea tiroidiana de a suferi asa de mult in prezenta substantelor sau a vaporilor de hidrocarburi aromatice, care sunt toate structurate dupa benzen. Abia acum s-a descoperit ca aromele artificiale de vanilie, capsuni si piersici dauneaza foarte mult functiilor tiroidiene.

Insuficienta in activitatea tiroidiana rezulta in hipotiroidism, o situatie in care secretiile tiroidei nu sunt suficiente in a mentine o fiziologie echilibrata, punand o persoana in pozitia de a prezenta simptome comune la vreo 60 de boli diferite, complicand enorm procesul de diagnosticare.

Un specialist endocrinolog trebuie sa investigheze semnele de oboseala cronica, "ceata" mintala, dureri de cap, migrene, extremitati reci, constipatie, piele uscata, crapata, dureri sau febra musculara si cresterea greutatii corpului. Daca trei din aceste probe se potrivesc, analiza sangelui pentru continutul hormonal HST devine obligatorie.

Hipotiroidismul pare sa fie cauza primara pentru un nivel crescut de colesterol, hipertensiune, palpitatii si pierderea parului (caderea parului e cauzata de o crestre in volumul de di-hidrotestosteron, un hormon alterat de insuficienta tiroidiana, si la barbati si la femei).

Dupa cum spune doctorul Brownstein, deficienta de hormoni tiroidieni e cauzata de ingrediente toxice in alimentele prelucrate industrial. Elementele "interlope" in alimentatie, toate constau din substante bazate pe celule hexagonale aromatice, intr-o gama extrem de larga, de la conservanti la coloranti si aromanti: gluten saturat, zaharuri aromatizate, dextrose hidrogenate, uleiuri vegetale sau artificiale hidrogenate, care sunt "lipite" de substante aromatice.

Dextrinele, saturate sau poli dextrinele, in combinatie cu acidul citric, dau un "gust bun" tuturor alimentelor conservate, insa inhiba secretia pancreatica (insulina). In mod normal, intr-un organism sanatoas, glanda tiroida echilibreaza aceasta carenta. Ani de zile de consum de astfel de alimente lanseaza, incet, incet diabetul de tip 2.

Organismele de sanatate din aproape toate tarile se intreaba de ce se raspandeste acest diabet asa de mult, intre saraci si bogati, intre slabi si grasi, intre femei si barbati, pe toate continentele. Un raspuns ar putea fi ca la ora actuala, nu exista alimente fara prezervante si aromante.

De cele mai multe ori, testele medicale pentru SHT sunt de natura inexacta. In astfel de cazuri, medicii prescriu medicamente inutile, din moment ce conditia primara e hipotiroidismul.

Hormonii tiroidieni sintetici, din familiile Synthroid, Thyroxyl si Levoxyl, sunt eficace in tratamentul hipotiroidismului, in special intr-o faza incipienta, cand boala nu a ajuns sa deterioreze alte organe.

Poate duce la menopauza prematura

Cercetari recente au dezvaluit ca menopauza prematura si insuficienta ovulatorie sunt cauzate de hipertiroidism. Ingestia de metale, cum ar aluminiul (din cutiile de bauturi gazoase sau alcoolice) si magneziul (din fructe), substante farmaceutice (triciclina, tetraciclina) si diverse combinatii de acizi vegetali (din citrice) afecteaza negativ absorbtia iodului, facilitand instalarea hipotiroidismului, la persoanele predispuse la asa ceva.

Moderatia e cheia sanatatii, in special cand vine vorba de integritatea functiilor glandei tiroide, concluzioneaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#simptome hipotiroidism, #boli tiroida, #probleme tiroida , #boli