De ce fac tinerii accident vascular

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:54
7202 citiri
De ce fac tinerii accident vascular
Foto: Top Sante

O gena implicata in aparitia migrenelor si a infarctului ar fi responsabila si de aparitia accidentului vascular cerebral la persoanele tinere.

Se stie ca hipertensiunea arteriala este este prima cauza a accidentului vascular cerebral (AVC) la persoanele cu varsta peste 65 de ani insa pana acum nu se stiau cauzele aparitiei acestuia la tineri.

Oamenii de stiinta de la Institutul National pentru Sanatate si Cercetari Medicale din Franta (Inserm) in colaborare cu cei de la Centrul Spitalicesc Regional Universitar din Lille si cu cei de la Institutul Pasteur au descoperit o gena implicata in aparitia AVC la tineri, informeaza Top Sante.

Gena respectiva, numita PHACTR1, nu este chiar straina oamenilor de stiinta, fiind asociata si cu aparitia migrenelor si a infarctului.

"Disectia arterelor cervicale este o cauza majora a atacului cerebral la tineri. Este vorba despre o sangerare la nivelul peretelui arterelor carotide care afecteaza artera pe lungimea ei, fara insa a rupe vasul de sange", explica specialistii.

Aceasta sangerare cauzeaza un hematom care va ingusta diametrul arterei. Formarea unui cheag de sange in interiorul arterei va duce, de asemenea, si la oprirea alimentarii cu sange a creierului, ceea ce cauzeaza aparitia accidentului vascular cerebral.

Cauzele acestei disectii nu sunt pe deplin intelese, mai ales ca apar in special la persoane fara alti factori de risc precum bolile ereditare.

Accidentul vascular, depistat printr-un test simplu

Specialistii au luat in calcul genomul. Ei au analizat genomul a 2.052 de bolnavi (din 12 tari diferite) care au avut aceasta disectie si l-au comparat cu cel al 17.064 de persoane care nu au avut complicatia.

Oamenii de stiinta au putut demonstra ca o forma anume a genei PHACTR1 este asociata cu o reducere a riscului de disectie a arterelor cervicale.

De asemenea, specialistii au descoperit si doua alte gene asociate cu aparitia AVC: LRP1 (asociata si cu migrenele si cu anevrismul de aorta abdominala) si LNX.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#accident vascular cauze, #accident vascular tineri, #accident vascular gena , #boli