Despre pericolele meningitei si cum le poti evita

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 14:56
8899 citiri
Despre pericolele meningitei si cum le poti evita

Meningita este o boala extrem de periculoasa, afectand membranele care invelesc creierul si maduva spinarii, iar in cazuri mai deosebite si lichidul cefalorahidian din jurul creierului si al maduvei spinarii.

Potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, in cazul in care pacientul nu este internat la timp, poate ramane cu sechele foarte grave. Copiii trebuie in mod special feriti, caci pot dezvolta foarte usor afectiunea, dar si pentru adulti este bine sa fie atenti, mai ales cei intre 15 si 24 ani. Persoanele in varsta cu un sistem imunitar scazut trebuie sa fie si ele vigilente.

Cauzele aparitiei meningitei pot fi:

- virusuri sau bacterii;

- microorganisme;

- fungi, paraziti, tubrculoza si alti factori care pot cauza si tuberculoza si boala Lyme.

Simptomele de care trebuie sa te alarmezi si sa mergi imediat sa consulti un medic specialist sunt:

- febra;

- dureri foarte mari de cap, care nu trec de la analgezicele obisnuite;

- gat intepenit, care doare atunci cand il misti;

- varsaturi;

- momente inexplicabile de confuzie;

- oboseala permanenta, fara un motiv evident;

- ochii incep sa doara atunci cand sunt expusi la lumina puternica;

- pot aparea si eruptii cutanate, dar destul de rar;

- ameteala, momente de pierdere a echilibrului, asociate cu cele de confuzie.

Cand mergi la doctor ti se face un consult general si se verifica istoricul medical al familiei. Esti intrebat despre mediul in care locuiesti, lucrezi sau locurile unde ai fost recent, pentru a vedea daca este posibil sa te fi expus la o bacterie care sa provoace meningita.

Factori de risc

-o stare generala precara, un sistem imunitar scazut, anemii;

- prezenta altor infectii in organism, mai ales cele ale cailor respiratorii superioare, precum oreionul;

- mamele infectate pot transmite boala bebelusilor la nastere;

- daca ai mai suferit de meningita in trecut inseamna ca esti mai predispus sa o contactezi din nou, ramanand cu o sensibilitate;

- prezenta unui defect din nastere la nivelul cutiei cranine sau o lezine craniana survenita mai tarziu in viata.

Cum sa previi meningita

Vaccinarea ramane in continuare cea mai buna metoda de a preveni aparitia meningitei, imunizandu-te si fata de alte boli, precum pojarul, oreionul sau rubeola. In plus, hranitul copilului la san este si din acest punct de vedere un lucru foarte important, mai ales in primele luni de alaptar, caci ajuta la imunizarea corpului.

Este bine sa eviti persoanele care au meningita si sa te speli cat mai des pe maini in orice situatie, dar mai ales daca lucrezi cu persoane infectate.

Evita insectele si rozatoarele, pentru ca ele pot fi purtatoare de microorganisme periculoase. Daca un membru al familiei este bolnav, este bine sa iti administrezi preventiv antibiotice, dar numai dupa ce ai vorbit cu un medic pentru a stabili clar ca este vorba de meningita si pentru a te sfatui care este doza recomandata, sigura.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#meninigita prevenire, #meningita cauze, #meningita simptome, #meningita infectare, #meningita factori de risc , #boli