Fierea si problemele ei - Ce spune medicul

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 14:42
435049 citiri
Fierea si problemele ei - Ce spune medicul

Fierea este un organ mic, sub forma de para, situat direct sub ficat, in partea dreapta, superioara, a abdomenului. Functia sa primara este aceea de a colecta si concentra bila pe care organismul o foloseste pentru a digera grasimile.

Problemele cu fierea sunt destul de des intalnite si constau in inflamari, spasm muscular, pietre si obstructionarea canalelor de scurgere a bilei, dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon. Adesea, aceste afectiuni sunt asociate cu un ficat prea gras.

Din fericire, fierea nu ridica pericole prea mari, putand fi tratata prin medicamente si un stil de viata adecvat. Graba pentru operatie nu se justifica decat in cazul in care durerea este acuta si cronica sau doctorul crede ca s-a dezvoltat o tumoare si in urma investigatiilor aproba acest lucru.

Fierea poate sa ofere simptome precum:

- greata si senzatie de voma;

- indigestie;

- intoleranta fata de alimentele grase;

- balonare;

- durere in partea superioara a abdomenului, fie in dreapta sau mai spre centru;

- durerea poate sa radieze si spre umar.

Daca fierea se inflameaza peste masura si se infecteaza sau este obstructionata din cauza pietrelor, pot aparea simptome acute precum:

- durere abdominala severa;

- stare de voma prelungita;

- febra;

- septicemie (infectia se extinde si poate intra in circuitul sanguin);

- inflamarea pancreasului (pancreatita).

Ce alte probleme pot fi interpretate gresit drept afectiuni ale fierii:

- inflamarea stomacului, cunoscuta si sub numele de gastrita, cauzata adesea de o bacterie numita Helicobacter pylori. Aceasta traieste in interiorul stomacului si consuma excesul de zahar si carbohidrati.

- refluxul acidului gastric inspre esofag;

- ulcer stomacal sau duodenal;

- alergii la mancare;

- intoleranta la gluten;

- ficat prea gras, care duce la congestionarea organului;

- stres emotional sever, care poate provoca contractii musculare in zona stomacului;

- reactii adverse la diverse medicamente.

Pentru a evita asemenea probleme, poti face cateva schimbari in stilul de viata. Iata cateva exemple de masuri de prevenire:

- fa din cand in cand cate un suc proaspat din varza, morcovi, radacina de ghimbir, menta si mar;

- creste nivelul de legume din dieta;

- consuma cate o lingura de ulei de peste de 2 ori pe zi, de preferinta inainte de mesele principale. Daca nu suporti gustul acetsuia, incearca sa consumi grasimi sanatoase din alimente precum uleiul din seminte de in, nuci de macadamia sau ulei de masline;

- bea multa apa pura, nu sub forma de sucuri;

- bea din cand in cand ceai de galbenele;

- ai grija sa nue xagerezi cu produsele lactate, incercand sa le alegi pe cele degresate;

- mancarea condiementata este buna pentru fiere, asa ca nu te feri de ardei iute, turmeric, mustar, sos iute, hrean, usturoi si orice altceva asemanator.

Este bine sa eviti:

- mancarea prajita, margarina si smantana in exces;

- prea multe chipsuri, covrigei, gogosi, pizza si alte alimente mult prea procesate;

- deshidratarea;

- alcoolul in exces;

- excesul de zahar;

- uleiul ieftin, procesat sau cel refolosit pentru mai multe prajeli.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#fiere pietre, #fiere afectiuni, #fiere mancare recomandata, #fiere alimentatie , #boli