Fii cu un pas inaintea asteniei de primavara!

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 11:32
4422 citiri
Fii cu un pas inaintea asteniei de primavara!

Trebuie stiut ca astenia de primavara nu este o boala, ci o stare fiziologica si are niste cauze foarte bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul a fost solicitat de variatii de temparatura, umiditate, presiune, vant. In plus, lumina redusa din anotimpul rece influenteaza negativ starea psihica.

Alimentatia din toata aceasta perioada care acopera cam jumatate din an a fost mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, specifice alimentelor congelate sau conservate.

Asa ca organismul nu si-a primit cantitatea necesara de vitamine si minerale si rezervele sunt pe sfarsite. Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt de fapt un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.

Chiar daca stratul de zapada e inca foarte gros si noptile destul de reci, primavara e pe aproape, o vesteste soarele, ceva mai darnic si mai bland in orele amiezii, asa ca fii cu un pas inaintea asteniei de primavara, fa ce trebuie ca sa te simti bine si sa te poti bucura de magia unui nou inceput.

Laptele si produsele lactate, mai ales iaurtul simplu, preparat in casa, asigura necesarul de calciu. Vitaminele si mineralele se pot procura din fructele si legumele care inca se mai gasesc din belsug pe tarabe si e recomandat sa se consume mai mult crude, sub forma de salata sau sucuri.

Curand, din chiar mustul zapezii vor aparea verdeturile, urzicile, leurda, papadia, stevia, spanacul si nu trebuie evitate. Contin mai ales fier, de care organismul, acum, primavara, are mare nevoie. Din urzici proaspete se prepara un ceai care poate fi baut in loc de apa, pana la doi litri pe zi. Gasesti aceste verdeturi la piata si nici nu sunt foarte scumpe, trebuie sa existe doar dorinta de a le cumpara si consuma.

Pulberea de busuioc, de patru ori pe zi cate o lingurita rasa, iti adduce un plus de energie si de calm in suflet. Daca preferi ceaiul, e foarte simplu de preparat. Toarna o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata, lasa-l cateva minute la infuzat, strecoara-l si indulceste-l cu miere de albine. Bea-l incet, pe indelete, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10 - 15 minute.

Fa in asa fel incat intotdeauna sa ai la indemana un bidon de apa minerala. Daca esti suprasolicitat si prea oboist si inca mai ai multa treaba, bea un pahar de apa minerala, la temperatura camerei. Iti vei reveni imediat.

Cat a fost frig n-ai prea iesit din casa, ai preferat caldura si intimitatea caminului tau. E timpul sa iesi mai mult din casa. Plimbarile in aer liber, practicarea unui sport sau lucrul in gradina pot contribui, alaturi de o alimentatie corecta si sanatoasa, la mentinerea starii de bine.

Somnul nu trebuie neglijat. Indiferent de ocupatie si de obligatii, nimeni si nimic nu merita sacrificiul unei nopti nedormite. Pentru un organism sanatos si activitate sustinuta, cele sapte - opt ore de somn sunt obligatorii.

Atentie sa nu faci gripa deoarece cea facuta acum atrage dupa sine astenia. Un plus de vitamina C, administrat zilnic, este absolut necesar in aceasta perioada.

Starea de spirit trebuie sa fie, de asemenea, foarte buna. Optimismul trebuie sa te insoteasca oriunde ai fi si orice ai face pentru ca astenia, cu tot cortegiul ei de inconveniente, sa nu se apropie de tine.

Sa avem sanatate!

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#astenia de primavera cauze, #astenia de primavera remedii, #ceai urzici, #Vitamina C primavara, #ceaiuri astenie , #boli