Hipotermia - pericolul temperaturilor scazute

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 12:36
26865 citiri
Hipotermia - pericolul temperaturilor scazute

Cand vorbim despre efectele expunerii la frig, ne gandim in primul rand ca ne face mai vulnerabili in fata virusurilor, precum cel gripal. Temperaturile scazute din ultima vreme demonstreaza ca frigul poate face victime si in mod direct, prin hipotermie.

Ce este hipotermia? Hipotermia reprezinta temperatura scazuta a corpului. Corpului uman i-a fost dat sa functioneze la 37 grade Celsius. Hipotermia incepe cu stadiul mai bland, la aproximativ 35,5 grade Celsius. Intre simptome se numara tremuratul, pulsul scazut, letargia si diminuarea generala a prezentei de spirit. Daca temperatura continua sa scada, muschii devin rigizi si persoana isi poate pierde cunostiinta.

Iarna, fiecare persoana activa, prin activitatile cotidiene ia contact cu frigul. Prin respectarea unor masuri simple, sanatatea nu ar trebui sa aiba de suferit.

Pentru ca prevenirea este mai buna decat tratarea, trebuie urmarite:

- evitarea expunerii prelungite la frig;

- o alimentatie corespunzatoare, prin cresterea consumului de carne, alimente dulci si bogate in grasimi, care produc energie. Foarte bine venite sunt bauturile calde, iar alcoolul trebuie evitat, deoarece provoaca pierderea de caldura;

- purtarea de imbracaminte corespunzatoare, calduroasa;

- evitarea statului pe loc in frig. Daca trebuie sa asteptam undeva, intr-o statie de autobuz, de exemplu, sa incercam sa ne miscam tot timpul. In felul acesta se mentine circulatia sangelui in functiune si pierderea caldurii corpului se incetineste.

In conditiile unei stari economice precare, cum este si situatia Romaniei, in perioadele prelungite de ger, apare si problema frigului in locuinte. Cei mai expusi in aceasta situatie sunt batranii si copiii mici.

Dintr-o pensie poate fi destul de dificil sa incalzesti o casa intreaga, dar, mai ales in conditiile unei sanatati precare, este indicat ca macar in camera in care se sta cel mai mult sa fie mentinuta o temperatura de 20 grade Celsius. Acest lucru este valabil si pentru copiii mai mici de un an, din cauza ca acestia nu au deocamdata capacitatea de a-si regla foarte bine temperatura corpului.

O atentie deosebita trebuie acordata sistemelor de incalzire, instalatiilor improvizate, cosurilor si caminelor infundate, pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon in incaperi sau declansarea incendiilor.

Stirile prezentate de mass-media in aceasta perioada ne arata un adevar trist: si in zilele noastre mai exista oameni care mor de frig. Din aceasta cauza, trebuie inteles ca orice persoana afectata de hipotermie reprezinta o urgenta medicala.

Simptomele hipotermiei sunt: somnolenta, letargie sau stare confuzionala; vorbire nedeslusita si miscari nesigure; paloare si aspect pufos al mainilor si picioarelor; piele rece la pipait.

Se poate crede ca persoana in cauza este beata sau a suferit un accident vascular cerebral. Daca gasiti pe cineva suferind de hipotermie, chemati ambulanta, deoarece necesita ingrijiri medicale.

Intre timp, masurile de prim ajutor acordate in astfel de cazuri sunt:

- mutarea persoanei intr-un loc mai cald, dar nu foarte cald; incalzirea trebuie realizata treptat

- invelirea victimei in paturi; trebuie evitata reincalzirea rapida cu apa fierbinte sau prin masajul mainilor si al picioarelor, deoarece ar putea duce la lezarea definitiva a tesuturilor

- oferirea de lichide calde; alcoolul nu este indicat, deoarece ofera o senzatie falsa de caldura; in realitate, pierderea de caldura este mai mare.

Factorii care duc la cresterea riscului de hipotermie in cazul temperaturilor scazute sunt:

- factori care diminueaza capacitatea corpului de a produce caldura: boli neuromusculare, artrita, hipotiroidie, malnutritie, anumite tratamente pentru boli cardiovasculare, consumul de alcool.

- factori care cresc pierderea de caldura corporala: dermatoze accentuate, arsuri grave, deshidratare, absenta grasimii subcutanate, alcoolul.

- factori care impiedica regalarea corespunzatoare a temperaturii la nivel central: patologii ale sistemului nervos central, traumatisme, Parkinson, accident vascular cerebral, neuropatii, varsta inaintata sau sub 1 an.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#simptome hipotermie, #tratament hipotermie , #boli