Laringita - Ce spune medicul

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 12:02
31090 citiri
Laringita - Ce spune medicul

Laringita, o afectiune prin care se inflameaza corzile vocale, specifica trecerilor de la cald la frig, apare la destul de multe persoane, inclusiv vedete, cea mai recenta dintre acestea fiind Adele, care a trebuit chiar sa-si anuleze un turneu din aceasta cauza, pana cand vocea sa isi va reveni.

Boala poate sa treaca in aproximativ 2 saptamani, dar in cazurile in care nu este luata in serios, nu urmezi un tratament corespunzator si nu pastrezi o perioada de repaos vocal, aceasta se poate transforma intr-o afectiune cronica.

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, laringita este de cele mai multe ori cauzata de raceli si gripe, reflux gastric, folosirea prea deasa si intensa a vocii si iritatii provocate de alergii si fum.

Dintre toate acestea, refluxul gastric este cel mai des intalnit motiv, dar laringita cronica poate fi provocata si de probleme mai severe, precum deteriorarea nervilor, polipi sau noduli ai corzilor vocale, astfel incat acestea nu mai vibreaza asa cum ar trebui si apar probleme cu vocea.

Principalele simptome ale acestei boli constau in raguseala, insotita de o senzatie permanenta de gadilare, dorinta de a-ti curata mereu gatul, febra, tuse repetata, uscaciune in gat.

De multe ori laringita apare tocmai ca efect al catorva zile in care gatul tau a suferit de o iritatie provocata de raceala.

Din pacate, de multe ori poate fi mult mai serioasa decat o simpla jena, indicand un inceput de cancer de gat. Daca observi ca jena de la nivelul corzilor vocale este insotita de febra, tuse in urma careia rezulta o flegma de culoare galben-verzuie, sange, incapacitatea de a inghiti lichide sau dureri in gat extrem de dese, trebuie sa mergi neaparat la medic pentru un control. Daca aceste simptome intarzie sa te paraseasca dupa mai mult de doua saptamani, inseamna ca trebuie cu siguranta sa ceri ajutorul unui specialist.

Copiii sunt cei mai predispusi catre dezvoltarea bolii, caci ei intra in contact cu foarte multi microbi din cauza jucariilor si a altor obiecte pe care le duc la gura, care apoi ajung in gat si provoaca infectii.

In cazul in care prezinti dificultate in a respira, sentimentul ca gatul tau sta tot timpul contractat, nu poti inghiti nimic solid si cu greu trec lichidele, ai un exces de saliva si trebuie sa stai tot timpul drept pentru a te oxigena cum trebuie, este neaparata nevoie sa mergi la spital cat mai curand cu putinta.

Odata ajuns intr-un cabinet medical ti se vor verifica urechile, nasul si gatul atat la interior cat si la exterior, iar daca simptomele sunt deosebit de grave, in special in randul copiilor, care au probleme in a comunica ce-i deranjeaza, se pot face si radiografii pentru o mai buna observare a problemelor.

Tratament

In cazul in care laringita a aparut ca urmare a folosirii intense a vocii, se recomanda repaos vocal, o hidratare mai buna si medicamente pe baza de acetaminofen sau ibuprofen. Totusi, multe persoane sunt expuse la medii ce nu le fac bine, cu mult fum, aburi, atmosfera uscata din cauza aparatelor de aer conditionat, asa ca medicul va recomanda pe cat posibil evitarea acestor factori nocivi pentru sanatate. In plus, consumul de alcool si tutun este total contraindicat.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#laringita simptome, #laringita cauze, #laringita motive, #laringita tratament, #laringita probleme gat , #boli