Mamografia iti poate salva viata. Totul despre aceasta investigatie cu un expert in chirurgia cancerului de san Interviu

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 07:50
10806 citiri
Mamografia iti poate salva viata. Totul despre aceasta investigatie cu un expert in chirurgia cancerului de san Interviu
Foto: Acibadem

Multe femei se tem de mamografie, pentru ca este o investigatie usor dureroasa. Este insa bine sa lasati deoparte frica, pentru ca suferinta provocata de cancer este mai mare decat disconfortul din timpul mamografiei.

Facuta la timp, investigatia poate salva viata multor femei.

Despre ce reprezinta exact mamografia, cand si cum se face a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com profesorul doctor Tamer Karsidag, expert Acibadem in chirurgia cancerului de san.

In ce consta mamografia? Cum se realizeaza?

Stim ca aceasta investigatie este insotita si de putina durere, dar suferinta provocata de cancer este mai mare decat disconfortul din timpul mamografiei, asa ca trebuie sa acceptam aceasta durere minima. Ea apare atunci cand presam sanul intre cele doua parti ale aparatului folosit.

Noi utilizam metode digitale, astfel incat reducem dozele de radiatii. Putem schimba concentratia si contrastul de pe ecran ca sa putem identifica problemele mai bine. Unele zone pot fi chiar marite pentru o mai buna vizibilitate. Dar ambele metode, atat cea clasica, cat si cea digitala, sunt acceptabile.

Cand se impune mamografia?

Dupa varsta de 40 de ani, anual. Exista unele discutii intre specialistii europeni si cei americani, unii nerecomandand repetarea anuala a mamografiei, ci o data la doi ani. De principiu, daca nu exista factori de risc cunoscuti, dupa varsta de 40 de ani, se poate face mamografie intr-un an, iar anul urmator RMN (care nu presupune doza de radiatii din cazul mamografiilor), insotite de examinare clinica si ultrasonografie, alternand un an dupa celalalt.

De ce insistam cu aceste investigatii regulate? Este foarte simplu. In anii 1940, rata de supravietuire la cinci ani, a pacientelor cu cancer de san localizat, era de 70%. Acum este de 97%. Asta inseamna ca vietile pot fi salvate, daca folosim aceste metode. Dar, in cazul cancerului avansat, rata de supravietuire scade sub 80%.

Citeste si Am nevoie de mamografie sau ecografie mamara?

Exista insa si cazuri cand mamografia se impune si inainte de varsta de 40 de ani. De obicei, recomandam mamografia in jurul varstei de 35 de ani, acolo unde s-a determinat deja existenta factorului de risc. Ulterior, 5-10 ani mai tarziu putem folosi aceste rezultate initiale pentru a stabili un istoric al pacientului.

Care este diferenta intre mamografie si ecografia cu ultrasunete?

Inainte de a va vorbi despre asta, insist asupra unui aspect crucial: autoexaminarea. Dupa varsta de 20 de ani, trebuie sa le explicam prietenelor noastre, sotiilor, rudelor noastre despre autopalpare. Din punctul meu de vedere, autoexaminarea este mai importanta decat ecografia, mamografia sau RMN-ul. De ce? Pentru ca la mai bine de 70% dintre pacientele pe care le vedem la Acibadem, nodulul putea fi observat inca dinainte, chiar de ele, la o examinare simpla.

La 20% dintre ele, nodulul poate fi identificat numai de personal specializat si abia 10, maximum 15% dintre noduli pot fi depistati numai cu ajutorul mamografiilor sau ecografiilor. 70% este un procent foarte bun. Trebuie sa le invatam pe femei cum se pot controla singure. Dupa varsta de 20 de ani, controlul se face lunar, la 4-5 zile dupa menstruatie. Pana cand facem asta? Toata viata. Dupa menopauza, pentru ca menstruatia lipseste, controlul trebuie sa se faca lunar, la aceeasi data.

Autoexaminarea se face foarte usor: se controleaza sanii si zona axilelor si incercam sa gasim "denivelari", sa le spunem asa. Daca observam modificari, trebuie sa apelam la medic.

Pana in varsta de 40 de ani, controlul medical se face din 3 in 3 ani si consta intr-o examinare clinica si o ecografie. In cazul in care apar semne suspecte, uneori nu este nevoie de mamografie, ci se poate apela la RMN, care nu presupune doza de radiatii ca in cazul mamografiilor. Dar dupa 40 de ani, regula mondiala de la care nu exista exceptii este mamografia anuala.

O metoda foarte buna de a studia un nodul este si ultrasonografia, dar aceasta nu poate spune daca este vorba despre tesut canceros sau nu, spre deosebire de mamografii, biopsii, investigatii RMN sau tip tomograf.

Vreau sa subliniez aceste cuvinte: ultrasonografia NU depisteaza cancerul! Ultrasonografia ne spune daca este tesut diferit, anormal (care poate fi bening sau malign) sau ne poate indica dimensiunea leziunii.

Mai exista si optiunea elastografiei (ca parte a ultrasonografiei) care ne spune cat de dur sau cat de moale este tesutul. Pe o scara de la 1 la 5, 5 este mai dur si poate fi cancer, in timp ce 1 este mai moale, deci tesut normal. Dar nu este un diagnostic clar de cancer, ci numai un indiciu al tipului de tesut pentru ca exista si cazuri de chisturi benigne, de exemplu, care pot prezenta un tesut mai dur, dar necanceros. In concluzie, ultrasonografia nu ne poate da un diagnostic cert de cancer.

Daca exista indicii de boala, trecem la pasul urmator care, pana in varsta de 40 de ani este RMN-ul, dupa varsta de 40 de ani, apelam la mamografie. Apoi, urmatorul pas, in functie de rezultatele RMN/mamografie este, bineinteles, biopsia.

Ce riscuri presupune mamografia?

Se vorbeste foarte mult despre doza de radiatii in cazul mamografiei si, avand in vedere riscurile implicate, apare automat intrebarea de ce nu apelam la investigatii RMN in cazul tuturor pacientelor. Raspunsul este unul simplu: din cauza costurilor. Iar mamografia este mai simpla, mai usoara si mai accesibila, la nivel mondial. Chiar a fost facuta o cercetare pe tema aceasta. In ceea ce priveste rezultatele, cancerul este cel mai vizibil prin mamografie. In cazul RMN-ului, acesta ofera imaginea totala, complexa - adica ne arata absolut tot, dar nu ne si indica precis ce anume e cancer si ce nu, asa ca pacientele trebuie sa inteleaga ca nu orice modificare evidenta dupa un RMN inseamna automat cancer.

Exista si cazuri insa, destul de rare, nu mai mult de 1%, in care mamografiile nu identifica celula canceroasa. Dar, repet, cazurile sunt foarte limitate. Pe de alta parte, in cazul mamografiilor cazurile de diagnostic fals pozitiv de cancer sunt mai putine decat in cazul RMN-urilor.

Deci cel mai mare risc al mamografiilor ramane doza de radiatii, care, cumulata de-a lungul vietii, are un potential cancerigen. Dar, pentru ca la 1 din 8 femei mamografia va indica un cancer, atunci este clar ca beneficiile sunt mai mari decat riscurile.

La cat timp se poate repeta?

Dupa varsta de 40 de ani, in cazul in care nu apar modificari sau daca modificarile sunt benigne, nu este cazul sa facem mamografia mai des de o data pe an. In schimb, daca exista un istoric de cancer de san in familie, pe langa mamografia anuala, este necesara o ultrasonografie la fiecare sase luni. In cazul pacientelor care nu prezinta risc de cancer si le este teama radiatiile implicare de mamografii, atunci recomandarea mea este ca un an sa se faca mamografie, iar anul urmator o investigatie RMN, plus examinarea clinica si ultrasonografia anuale.

Cum se realizeaza pregatirea pentru mamografie?

Femeia trebuie sa cunoasca datele perioadei sale menstruale, iar radiologul o va indruma catre cea mai buna perioada a lunii cand se poate face investigatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#mamografie examinare femei, #ce este mamografia, #cand se face mamografie , #boli