Migrena nu-i o simpla durere de cap. Este o boala

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 19:18
21223 citiri
Migrena nu-i o simpla durere de cap. Este o boala

Multa lume confunda migrena cu simpla durere de cap. Aceasta din urma, si ea foarte neplacuta, trece destul de usor cu ajutorul antinevralgicelor, pe care adesea farmacistul le elibereaza chiar si fara reteta. Specificul migrenei este acela ca nu cedeaza la calmante.

Factorii de risc

Atunci cand nu cedeaza, bolnavul este tentat sa faca experiente pe pielea proprie si sa-si adminstreaze singur o medicatie suplimentara, marind doza sau repetand-o. Sunt la fel de rele si una, si alta, scrie MedPulse.

Daca doza normala nu si-a facut efectul, consultatia medicala este obligatoire. Desi, in cazul migrenelor, nici medicii nu au solutii imediate si eficiente, consultul este totdeauna mai util decat automedicatia.

Migrena, cum spuneam, nu este o simpla stare de rau, ci o boala si adesea una ereditara. Transmiterea de la parinti sau bunici nu este obligatorie, dar constituie un important factor de risc. Boala apare frecvent, iar statistica a aratat ca 17% din femei si 6% din barbati fac o forma de migrena - mai grava sau mai putin grava.

In unele cazuri, migrena debuteaza brusc, in altele evolueaza treptat. Poate fi provocata de o stare de stres, de atmosfera inabusitoare, eventual in mijloacele de transport obisnuite sau dupa un efort fizic.

Exista si alimente care provoaca declansarea crizei: unele branzeturi, ciocolata, nuci, peste, bauturi alcoolice (berea). Somnul insuficient sau schimbarile bruste climatice pot provoca o criza de migrena.

Crizele pot fi prevenite

Durerea ajunge sa fie severa si chinuitoare. Ea se agraveaza dupa mersul pe jos indelungat, la urcatul scarilor, la actiunea luminii puternice sau a sunetului strident. In cazuri extreme, medicul poate aplica un anestezic, dar actiunea acestuia are o durata limitata.

In mod obisnuit, starea de migrena trece dupa 4 - 72 ore. In acest timp, bolnavul, daca nu s-a deplasat la medic, trebuie sa inchida toate geamurile ca sa evite curentul, sa coboare storurile sau sa stinga lumina, sa evite orice l-ar deranja si sa astepte cu calm.

Calmul este foarte important in timpul crizelor de migrena, intrucat acestea pot fi provocate chiar de iritari nervoase.

Uneori, criza de migrena este precedata de o stare de rau generala, denumita "aura". Aura poate consta in scaderea vederii ("prin ceata), senzatii auditive anormale, halucinatii, reactii gustative, tactile, ameteli, amorteala, dificultati de vorbire.

In aceasta etapa, exista medicamente care, luate din timp, previn atacul, dar trebuie sa fie prescrise de medicul care a constatat ca pacientul este afetat de boala.

De altfel, mijloacele de prevenire sunt singurele eficiente impotriva migrenei, contra care ia nu exista medicatie eficienta, aplicabila in timpul evolutiei.

Adesea, pacientii intuiesc singuri mijloacele prin care isi pot ameliora situatia. Uneori este util un dus cald sau rece, alteori o baie in cada, sederea in intuneric sau, de cele mai multe ori, somnul.

In orica caz, este utila mentinerea unui stil de viata sanatos, cu practicarea sportului si a gimnasticii. Ca terapie alternativa, adesea s-au dovedit utile acopunctura, presopunctura si masajul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#factori risc migrena, #tratament migrena , #boli