Mucegaiul din casa poate provoca probleme grave: De la crampe musculare, la depresie si chiar moarte

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 14:51
44552 citiri
Mucegaiul din casa poate provoca probleme grave: De la crampe musculare, la depresie si chiar moarte
Foto: Pixabay/tasaikensuke

Multe persoane s-au confruntat macar o data in viata cu problema mucegaiului. In afara faptului ca acesta este inestetic si greu de indepartat, este si periculos pentru sanatate.

Despre acest lucru, Ziare.com a stat de vorba cu dr. Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital.

"Mucegaiul din camera este destul de periculos pentru sanatatea adultilor si copiilor, chiar si o expunere de scurta durata la mucegai poate conduce la aparitia unor afectiuni grave, de aceea trebuie inlaturat cat mai repede cu putinta", ne-a spus inca de la inceput medicul.

Specialistul ne-a precizat ca in cazul copiilor situatia este si mai problematica, pentru ca sistemul lor imunitar "se afla intr-un proces de maturizare de la nastere pana la adolescenta" si "orice expunere la alergeni sau substante toxice interfereaza cu procesul normal de dezvoltare a sistemului imunitar si il perturba".

Vezi cum inlaturi mucegaiul de pe pereti

Ca si in cazul copiilor, in cazul femeilor insarcinata poate fi vorba despre un pericol mai mare, pentru ca si acestea prezinta o scadere a sistemului imunitar, fiind mai sensibile la dezvoltarea bolilor.

"Daca o femeie insarcinata este expusa mucegaiului si toxinelor din mucegai, ea poate dezvolta anumite boli care pot afecta dezvoltarea normala a fatului, putand merge pana la pierderea sarcinii sau nasterea unui fat mort", a mentionat medicul.

In functie de timpul de expunere la mucegai, putem ajunge sa suferim de diverse boli respiratorii, precum:

- astm bronsic;

- pneumonii;

- bronsite cu hiperreactivitate bronsica si tuse cronica;

- sinuzite;

- alergii cu congestie nazala;

- stranut;

- lacrimare si disconfort la nivelul ochilor;

- alergii la nivelul pielii;

- boli ale sistemului nervos cu tulburari de concentrare si atentie, dureri de cap, tulburari de memorie, astenie fizica.

"Mai pot aparea crampe musculare, dureri articulare, dureri abdominale, greata si varsaturi si, in situatii rare, chiar deces", a punctat dr. Liliana Grigoriu.

Si mai periculos este faptul ca uneori mucegaiul poate sa apara intr-un loc ascuns si riscam sa fim expusi fara sa ne dam seama. De aceea, trebuie sa stim ca mucegaiul se dezvolta acolo unde este umiditate.

"Peretii afectati sau zonele afectate capata culoare neagra. In camera se simte un miros neplacut. Cand nu este la vedere, putem banui ca exista daca avem anumite simptome cum ar fi dureri de cap, oboseala, iritatii si inflamatii la nivelul ochilor, senzatie de sufocare, tuse, stranut, febra", a precizat medicul.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#mucegai pericol sanatate, #mucegai boli, #mucegai boli deces , #boli