O boala mortala din secolul XVIII a revenit in unele dintre cele mai bogate tari ale lumii

Duminica, 19 August 2018, ora 08:11
40079 citiri
O boala mortala din secolul XVIII a revenit in unele dintre cele mai bogate tari ale lumii
Foto: Arhiva Pixabay

In secolul XVIII, o boala omora pe capete oamenii: scorbutul. Sigur, lipsa hranei era o problema atunci, dar ceea ce ucidea in final era lipsa unei singure vitamine, respectiv Vitamina C.

E greu sa-ti imaginezi ca tari bogate din prezent sunt afectate de malnutritie, dar chiar aceasta este realitatea, cel putin daca te raportezi la anumite paturi sociale.

Sunt oameni precum Sonny Lopez, din Springfield, Massachusetts, care de ani buni mananca o masa pe zi. Iar atunci aleg alimente bogate in grasimi si calorii, care sa le dea senzatia de satietate. "Daca traiesti cu un buget limitat pentru mancare, atunci astfel de mese te satura mai mult decat daca ai alege fructe si legume", explica medicul Eric Churchill, cel care de sase ani s-a confruntat cu 20-30 de astfel de cazuri.

Si nu e vorba doar de oameni care traiesc la limita saraciei, arata Science Alert. Sunt si unii cu boli mintale, care mananca in mod repetitiv aceleasi alimente - complet lipsite de aceasta vitamina, asa cum e cazul unui pacient care consuma doar paine si branza.

Si sunt si oameni care sufera de aceasta boala, dar sunt supraponderali si obezi. Si mai sunt cei care au o dieta echilibrata, care include fructe si legume, dar care pur si simplu gatesc prea mult bucatele, iar vitamina se pierde.

Iar boala nu afecteaza doar SUA, o tara unde locuitorii arunca frecvent un sfert dintre alimentele cumparate, ci si Australia.

Si uite asa, in 2018, exista oameni care pot pleca de la medic cu o reteta pentru macar o portocala pe zi.

Scorbutul face ca gingiile sa sangereze, dintii sa se deterioreze, parul sa se subtieze, iar starea generala sa fie una de oboseala accentuata. Lasata netratata, boala poate fi letala. Partea buna e ca se poate interveni, iar uneori nici nu e nevoie de altceva decat de suc de portocale.

Citeste si Boala ciudata, care face ca totul in jur sa fie in alb si negru, la propriu

A.P.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#scorbut SUA, #scorbut revine, #boala vitamina C, #scorbut simptome, #scorbut tratament, #alimentatie restrictiva pericole , #boli