Obligeana trateaza bolile stomacului

Marti, 24 Mai 2011, ora 10:11
53366 citiri
Obligeana trateaza bolile stomacului

Obligeana sau trestia mirositoare este o planta de mlastina, cunoscuta si folosita in scopuri medicinale inca de acum 5.000 de ani. Numele plantei este pomenit atat in Vechiul Testament, cat si in lucrarile marilor medici ai antichitatii, dar si in tratatele savantilor medievali.

Vindecatorii populari de la noi au folosit obligeana, cu rezultate remarcabile, in tratarea unor boli digestive, cum ar fi ulcerul si gastrita ori cancerul gastric si intestinal.

La noi, obligeana, denumita stiintific Acorus calamus, creste spontan prin baltile din Banat si Oltenia. In Delta Dunarii exista suprafete imense de obligeana salbatica dar, din nefericire, aceasta planta, adevarata comoara de sanatate, este, astazi, prea putin cunoscuta si folosita. In functie de zona geografica, obligeana se mai numeste popular si buciumas, calamar, crin de apa, calamuz, papura rosie.

Deoarece creste in locuri greu accesibile si chiar periculoase, planta nu poate fi recoltata de oricine. Din fericire, radacina de obligeana se gaseste la plafar sau magazinele de produse naturiste. Trebuie cautate si folosite doar radacinile care au pana intr-un an de la recoltare deoarece isi pierd repede calitatile terapeutice.

Pentru ca data de pe ambalaj nu este intotdeauna corecta, radacinile proaspete se recunosc dupa mirosul extrem de puternic, patrunzator si nu prea placut. Radacinile trecute de un an de la recoltare isi pierd in mare parte proprietatile si au un miros palid, sters si nu mai sunt eficiente in tratament.

Cum se administreaza

Obligeana se administreaza sub forma de pulbere, macerat la rece sau tinctura. Maceratul la rece, recomandat in tulburari stomacale si intestinale, se obtine punand intr-o ceasca de apa o lingurita de radacina de obligeana care se lasa la temperatura camerei de seara pana dimineata, vreme de 10 - 12 ore. Se bea, incalzit in baie de aburi, cate o gura inainte si dupa fiecare masa.

Acelasi macerat si in aceeasi cantitate poate fi consumat si in tratarea diareei ori a ulcerului duodenal.

Pulberea de obligeana, care se obtine macinand radacina in rasnita electrica de cafea, se recomanda, in doze foarte mici, in gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, arsuri gastrice. Se ia cate un varf de cutit de pulbere, de patru ori pe zi, in cure de cate doua saptamani, mai ales la inceputul primaverii si inceputul toamnei. La nevoie, dupa pauza de o saptamana, cura se poate relua.

Ajuta fumatorii sa se lase de viciu

In colita, enterocolita, colon spastic se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, de trei - patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura de obligeana se obtine umpland un borcan, pe jumatate, cu pulbere de radacina, peste care se toarna alcool alimentar de 96 de grade. Se lasa la macerat 10 - 12 zile, apoi se filtreaza si se pastreaza in sticle mici, inchise la culoare, in locuri reci si intunecoase.

Mestecata incet, pe indelete, radacina de obligeana ii poate ajuta pe oameni sa se lase de fumat. Baile cu obligeana au o actiune deosebita asupra mainilor si picioarelor foarte reci. Apa poate fi reincalzita si refolosita de trei - patru ori.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#obligeana fumatori, #obligeana proprietati curative, #obligeana boli stomac, #obligeana proprietati , #boli