Otita medie acuta - apare frecvent iarna, complicatiile pot fi grave. Ce putem sa facem

Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 10:55
26370 citiri
Otita medie acuta - apare frecvent iarna, complicatiile pot fi grave. Ce putem sa facem
Foto: Metropolitan Hospital

Otita medie acuta este o afectiune care apare frecvent in timpul sezonului rece, afectand in special copiii. Reprezinta inflamatia acuta a urechii medii (cavitatea din spatele timpanului), definita de prezenta lichidului in urechea medie, insotita de scaderea auzului si durere auriculara.

Cand apare

Aparitia otitei medii acute este legata in mai mult de jumatate din cazuri de episoadele de inflamatii acute ale cailor respiratorii superioare (rinite, sinosinuzite, faringite, etc.). De cele mai multe ori, apare initial o infectie virala, dar exista situatii in care apar otite medii de cauza alergica, sau alte sindroame inflamatorii.

Citeste si Afectiunile de sezon: Cand stim ca e mai mult decat o simpla raceala si ce medicamente sa nu luam

Care sunt cauzele

In cele mai multe cazuri cauza primara care se pare ca determina aparitia otitei medii acute este obstructia trompei lui Eustachio. Aceasta reprezinta un canal care creeaza o legatura intre urechea medie si etajul superior al faringelui. Inflamatia trompei lui Eustachio determina congestie si apoi retentie de secretii in cavitatea urechii medii, modificand presiunea aerului de la acest nivel.

Stagnarea secretiilor favorizeaza colonizarea bacteriana in urechea medie, care este in general o cavitate sterila. Colonizarea poate sa apara prin extensie direct din faringe, reflux, aspiratie, sau prin insuflare, odata cu manevrele de suflare a nasului.

Care sunt simptomele

Simptomatologia otitei medii acute este, in general, reprezentata de durere auriculara insotita de cele mai multe ori de afectare a auzului. La copii este insotita in unele cazuri si de febra, si stare generala alterata.

Vezi si Ce e bine sa stii despre infectia urechii

Ce complicatii pot sa apara

Complicatiile otitei medii acute pot fi grave, in unele situatii punand in pericol chiar viata pacientului. O complicatie frecventa este perforatia timpanului, atunci cand pacientul prezinta, pe langa simptomele initiale, si o scurgere purulenta la nivelul urechii.

Complicatiile locale sunt reprezentate de colonizarea mastoidei (mastoidita) sau a altor componente ale osului temporal (labirintita, petrozita). In unele situatii, in functie de gradul de afectare, dar si de unele variante anatomice, paralizia de nerv facial poate sa fie o complicatie a otitei medii acute.

Unele complicatii foarte grave ale otitei medii acute sunt reprezentate de cele intracraniene (meningita, encefalita, abces subdural, tromboza septica de sinus sigmoidian) sau de cele sistemice (bacteriemie, endocardita bacteriana, artrita septica).

In ce consta tratamentul

Tratamentul otitei medii acute este de cele mai multe ori medicamentos, insa, in unele cazuri poate fi necesar tratamentul chirurgical. Tratamentul medicamentos in otita medie acuta este de obicei tratament antibiotic, insotit de decongestionante nazale si medicatie de tip antiinflamator.

Necesitatea tratamentului antibiotic este consensuala in epoca moderna, din mai multe motive. S-a demonstrat ca folosirea antibioticelor determina o imbunatatire semnificativa a starii locale si generale a pacientilor, atat in stadiile incipiente, cat si in cele tardive ale bolii. Alt motiv este reprezentat de faptul ca medicii nu pot sa prevada care pacienti sunt predispusi la complicatii locale si sistemice, iar tratamentul antibiotic determina o scadere semnificativa a complicatiilor otitei medii acute.

Tratamentul chirurgical este reprezentat de miringotomie si in unele cazuri de montarea unui tub de timpanostomie, care sa permita aerisirea urechii medii pentru o perioada mai lunga de timp. Miringotomia reprezinta efectuarea chirurgicala a unui mic orificiu in membrana timpanica, favorizand drenajul controlat si aspiratia secretiilor din urechea medie. Aceste proceduri se practica in general la pacientii care nu raspund la tratamentul medicamentos, sau la cei care au episoade repetate de otita medie acuta.

Cum poate fi prevenita

Preventia otitei medii acute este reprezentata in primul rand de preintampinarea infectiilor respiratorii acute prin vaccinarea antivirala si de mentinerea sau favorizarea ventilatiei urechii medii prin trompa lui Eustachio. Aceasta poate fi obtinuta prin tehnicile de permeabilizare nazala sau nazofaringiana (corectia deviatiilor de sept, a formelor de rinita cronica sau rinosinuzita cronica, iar, la copii, a vegetatiilor adenoide).

Dr.Ioan Bulescu

Medic specialist ORL

Metropolitan Hospital

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ce este otita medie acuta, #tratament otita medie acuta, #preventie otita medie acuta , #boli