Pancreatita, cauze si simptome - Ce spune medicul

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 10:35
102270 citiri
Pancreatita, cauze si simptome - Ce spune medicul

Pancreatita este o afectiune care se localizeaza, asa cum ii spune si numele, in jurul pancreasului. Acesta este o glanda aflata in directa conexiune cu splina si duodenul, secretand enzime foarte importante pentru organism.

Sucul pancreatitic ajuta la digerarea corecta a alimentelor, indiferent de tipul acestora. In plus, mai secreta si hormoni extrem de importanti pentru o buna functionare a corpului, precum insulina sau glucagonul.

Fara o buna functionare a pancreasului nu se poate stabiliza nivelul gligemiei, ceea ce inseamna ca persoana in cauza poate face diabet, dar si ficatul se poate imbolnavi, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon. Pancreatita poate fi de doua feluri:

Pancreatita acuta

Apare de obicei brusc, fara simptome care sa o prevesteasca. Se instaleaza ca o durere acuta in zona pancreasului si, ca boala, este destul de frecventa printre cazurile inregistrate in camera de urgenta. De cele mai multe ori cauza ei este reprezentata de un episod de exces de alcool, dar se mai poate instala si ca urmare a litiazei biliare.

Desi este considerata o afectiune grava, cu ingrijire prompta si corespunzatoare este cel mai adesea tratata cu succes, fara efecte secundare asupra corpului pacientului, poate doar un pancreas mai sensibil pe viitor.

Fara tratarea ei imediata, insa, se poate ajunge la necrozarea tesutului pancreatic, fapt care se poate extinde rapid si la organele din jur, asa ca viata este pusa in pericol in mod evident. Nu doar ca organul in sine are de suferit, dar ajung toxine in sange, acestea fiind transportate catre creier si alte zone vitale ale organismului.

Simptomele pancreatitei acute sunt reprezentate de dureri severe in zona abdominala, mai ales in partea superioara, care pot iradia si in zona spatelui. In afara de asta, vor aparea greata, varsaturi si diaree severe, pacientul nu va suporta sa fie palpat, va avea o stare febrila, transpiratii reci si ii va creste pulsul in mod evident.

Pancreatita cronica

Ca urmare a unei pancreatite acute, organul, asa cum am spus mai sus, ramane sensibil, asa ca pe viitor, se poate dezvolta o boala cronica. Aceasta are si mai multe sanse de aparitie daca pacientul face in mod regulat excese de alcool.

Si tulburarile metabolismului pot reprezenta o cauza, la fel precum greutatea in exces, dar si o mostenire ereditara a acestei predispozitii.

In ceea ce priveste simptomele, multe persoane nici nu isi dau seama ca sufera de asa ceva, decat dupa cativa ani de la instalare. Ele poate suferi frecvent de o durere surda in zona abdomenului, dar, daca inainte nu au avut o criza de pancreatita acuta, nu se vor gandi ca au probleme tocmai cu acest organ.

Un lucru care ar trebui sa dea de gandit este scaderea continua in greutate, desi persoana in cauza nu tine un regim alimentar pentru acest lucru. Asta se intampla pentru ca sucurile pancreatice nu mai sunt secretate asa cum trebuie, hrana nu mai este digerata corespunzator si nutrientii nu mai ajung in totalitate in sange.

Si o stare continua si inexplicabila de oboseala poate fi un semnal de alarma.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pancreatita simptome, #pancreatita sfaturi, #pancreatita probleme, #pancreatita cauze , #boli