Ziare.com

Predispozitia catre anumite boli, tradata de culoarea ochilor

de Anca Serghescu
Joi, 10 Mai 2012, ora 16:22

   

Predispozitia catre anumite boli, tradata de culoarea ochilor
Culoarea ochilor este un un bun indicativ al riscului de a suferi de cateva afectiuni, aici intrand vitiligo si cancerul de piele, arata un studiu recent.

Cercetarea, publicata de jurnalul Nature Genetics, citat de Huffington Post, arata ca persoanele cu ochi albastri prezinta un risc mai mic de a suferi de boala numita vitiligo, cand pigmentul din piele si par se pierde, aparand portiunile albe.

Aceeasi analiza, realizata de oameni de stiinta de la Universitatea Colorado, a aratat si ca personale cu ochi caprui prezinta un risc mai mic de cancer de piele.

"Genetic, din multe puncte de vedere, vitiligo si melanomul sunt privite ca fiind afectiuni aflate la poli opusi. Unele dintre variatiile genetice care fac ca riscul de vitiligo sa fie mare protejeaza insa de melanom si invers", explica Dr. Richard Spritz, implicat in cercetare.

Sudiul in urma caruia s-a ajuns la aceste concluzii a fost realizat pe 3.000 de subiecti, acestora fiindu-le analizate mai multe gene aflate in legatura cu bolile vizate.

Vitiligo afecteaza, in SUA, unde s-a realizat studiul, una din 100 de persoane. E greu de tratat, putand sa apara concomitent cu hipertiroidismul, boala Addison, dar si cu un tip de anemie.

Melanomul, pe de alta parte, este extrem de periculos, aparand mai ales in cazul persoanelor cu piele deschisa la culoare, ochi albastri sau verzi si par blond sau roscat. Alti factori de risc sunt bronzatul, arsurile solare serioase, adesea in copilarie, expunerea in mod frecvent la soare, antecedentele ce tin de familie - orice tip de cancer - sau un sistem imunitar slab.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3469 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor