Prevenirea herniei de disc - Ce spune medicul

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 18:14
14965 citiri
Prevenirea herniei de disc - Ce spune medicul

Hernia de disc se manifesta printr-o durere de spate foarte mare, aparuta din cauza unei anomalii care apare la maduva spinarii si coloana vertebrala. Acest lucru se intampla atunci cand nucleul pulpos (partea moale a discului invertebral, de consistenta unui gel) iese printr-o zona slabita a discului.

Hernia poate sa apara la orice nivel al discurilor invertebrale, dar de cele mai multe ori este localizata in zona lombara si cervicala. Cea lombara determina cele mai multe dureri cronice de spate, care pot iradia si la nivelul membrelor inferioare. Este chiar mult mai intalnita decat hernia cervicala, din cauza faptului ca in aceasta zona ligamentele sunt cele mai sensibile.

Cel mai adesea sunt afectate persoanele intre 25 si 45 ani, studiile aratand faptul ca 1-10% din populatia adulta sufera de aceasta problema.

Motivele aparitiei

De cele mai mule ori, aceste rupturi ale inelului fibros apar in urma unor traumatisme, de aceea majoritatea persoanelor afectate au meserii ce presupun sa ridice greutati mari, sa aiba activitati fizice intense sau sa stea prea mult pe scaun.

Trebuie facuta insa diferenta intre nivelul durerii pe care o resimte fiecare pacient, spune dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, intrucat o durere mai slaba poate fi un indiciu al tocirii discului, si nu neaparat al unui traumatism.

Atunci cand inelul fibros este afectat sub diverse forme, el nu mai poate oferi sustinerea necesara coloanei, nu mai poate distribui presiunea in mod egal si aceasta este supraincarcata in diverse puncte, de unde apare si durerea. De cele mai multe ori, aceasta este intensa, fiindca nu mai sunt amortizate undele de soc.

Factori de risc

Fumatul este unul dintre principalii factori de risc in cazul aparitiei herniei de disc, intrucat acest obicei impiedica oxigenarea corecta a coloanei, astfel incat de-a lungul timpului aceasta se poate deshidrata si degenera.

In afara de fumat, mai sunt cativa factori de risc, unii dintre ei putand fi evitati:

- activitatea fizica prea intensa, la locul de munca sau in cadrul diverselor sporturi de performanta;

- obezitatea: greutatea excesiva preseaza asupra coloanei;

- stilul de viata prea sedentar: statul prelungit pe scaun dauneaza coloanei;

- varsta;

- vibratii intense la care este supusa coloana;

Simptome

Simptomele variaza de la om la om, in functie de rezistenta organismului fiecaruia si de tipul de hernie.

In cazul herniei lombare apar:

- dureri in momentul tusei sau stranutului, din cauza cresterii presiunii din canalul vertebral;

- atrofie musculara in zona afectata;

- spasme musculare;

- tulburari de sensibilitate ale membrelor inferioare.

In cazul herniei cervicale pot aparea:

- dureri intense la nivelul umerilor;

- dureri la intoarcerile rapide ale capului;

- spasme musculare la nivelul membrelor superioare;

- dureri ce iradiaza la umeri, brate sau chiar in palme si degete;

Poti deosebi durerea provocata de o hernie de alte dureri cauzate de alte afectiuni, prin caracterul sau permanent, nepulsatil, aparand indeosebi atunci cand adopti anumite pozitii.

Prevenire

Hernia se poate preveni sau macar simptomele ei pot fi ameliorate printr-un stil de viata responsabil, care sa nu includa cresteri rapide si exagerate in greutate.

Foarte important este ca oamenii sa realizeze cat de mult conteaza sa ai o postura corecta in permanenta, prn care ajuti coloana sa-si pastreze forma corecta si nu pui presiune prea mare doar asupra unor parti ale acesteia, care in timp ar putea sa cedeze.

In plus, sedentarismul este la fel de riscant ca activitatile fizicea prea intense, asa ca macar jumatate de ora de miscare zilnica este recomandata.

Cei care simt dureri de spate pot participa la programe de fizioterapie, care sa-i jute sa-si corecteze postura si obiceiurile nesanatoase. In plus, astfel isi vor intari musculatura paravertebrala si abdominala astfel incat coloana sa aiba parte de cat mai mult suport.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#hernia de disc, #hernia de disc prevenire, #hernie de disc cauze, #hernie de disc motive, #hernie de disc simptome , #boli