Psoriazis - boala care sperie, dar nu este fatala

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 13:10
34285 citiri
Psoriazis - boala care sperie, dar nu este fatala

Termenul de psoriazis sperie, pentru ca boala este cronica, foarte incomoda, lasa un aspect inestetic pe piele si, dupa ce, la un moment dat, trece din senin, revine la fel, cu si mai multa virulenta.

Factori de risc

Cauzele exacte ale bolii nu se cunosc, in ciuda numeroaselor cercetari facute de specialiisti. Unii o pun pe seama stresului, altii au observat ca afectiunea este mult mai raspandita printre locuitorii din zonele cu latitudini mari, comparativ cu cei aflati la latitudini mici. Ar rezulta de aici ca lumina solara constituie un eficient factor de protectie, desi expunerea de lunga durata la soare este daunatoare.

S-a observat ca, in cazul psoriazisului, celulele stratului superficial al epidermei se divid de 30 de ori mai rapid decat in mod obisnuit. Practic, nu apuca sa se maturizeze o generatie de celule si apare alta noua, construita in graba si cu aspect fragil.

Fragilitatea stratului superficial afecteaza straturile mai adanci, precum si vasele de sange, care se dilata, odata cu pielea. Acest mod de evolutie caracterizeaza boala in majoritatea cazurilor (85%), restul de 15% reprezentand situatii mult mai complicate, capabile sa duca la artrita psoriazica, o boala grava, in fata careia orice persoana afectata trebuie sa se adreseze unui spcialist, fara a intarzia, conform medpulse.ru.

Tratamentul

Cele mai utile medicamente impotriva bolii sunt corticosteroizii. Aceste produse hormonale reduc inflamatia si suprima reactia autoimuna a pielei, putand fi utilizate sub forma de unguenti, creme si lotiuni. Corticosteroizii actioneaza rapid, dar cu timpul efectul lor inceteaza. Ca urmare, sunt indicati numai pentru tratamentul de scurta durata, dupa care se impune o pauza de cateva saptamani.

In acest timp se aplica tratamente alternative, de obicei pe baza unui derivat din vitamina D, care reduce rata diviziunii celulare, favorizand maturizarea celulelor. Nu sunt neglijabile nici tratamentele traditionale, cel mai vechi dintre acestea fiind pe baza de gudron, substanta care si astazi este inclusa in reteta cremelor si a unguentilor.

Medicina moderna se foloseste si de raze, care sunt foarte eficiente, dar impun precautie si o dozare foarte corecta din partea medicului, fiind adesea cancerigene.

Ultimele generatii de medicamente au reusit sa suprime diviziunea rapida a celulelor pielii in psoriazis, ajungand pana la a-i reda epidermei aspectul normal. Este vorba de citostatice si de ciclosporina, un imunosupresor puternic, care este folosit in transplantul de organe, pentru a evita respingerea.

Eficienta unor asemenea medicamente este spectaculoasa, dar, pentru aplicarea lor, se impune o monitorizare riguroasa din partea medicului, intrucat toate au efecte secundare care pot ajuge sa fie grave.

Psoriazisul si modul de viata

Dusul zilnic sau baia la cada trebuie efectuate evitand buretii duri, lavetele aspre sau sapunurile artizanale. Este obligatoriu un burete moale sau un servet fin, din bumbac natural. Dupa dus este indicata o crema calmanta si lenjerie lejera din bumbac natural.

Aerul conditionat nu este indicat pentru bolnavul cu psoriazis. In cazul zilelor calduroase de vara este indicat sa tina in mijlocul incaperii un vas mare cu apa rece, care poate fi reimprospatata periodic.

Pielea trebuie protejata de rani sau zgarieturi, care irita epiderma si accentueaza manifestarea bolii, chiar daca s-a produs intr-o alta parte a corpului decat cea bolnava.

Regimul alimentar recomandat: proteine animale, vitamine din fructe si legume, de preferinta crude. De evitat: alcool, antibiotice si alimente care pot provoca alergii: oua, citrice, miere, condimente.

Alte recomandari: supe vegetarieene, carne de iepure, pui, curcan, fierte inabusit. Meniu principal: terci de ovaz, hrisca, orz, orez. Sunt obligatorii legumele si fructele crude, mai ales mere, castraveti, rosii, morcovi, sfecla, ceapa, usturoi, marar patrunjel.

Sunt foarte utile doua zile de post pe saptamana, cu meniul diversificat, dar exclusiv vegetal.

Anumite produse trebuie dozate: nu mai mult de 400 gr carne de vita fiarta mancata in doze mici, nu mai mult de 500 g branza, 500 g iaurt sau chefir. Este, de asemenea, indicat ceaiul verde numai proaspat infuzat, dar nu mai mult de trei pahare pe zi.

Meniul nu este foare placut, dar trebuie sa tinem seama si de partea plina a paharului: multor bolnavi le-a fost mai de folos - si indeosebi fara efecte secundare - decat alte medicatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#psoriazis tratament, #cauze psoriazis, #alimentatie psoriazis , #boli