Riscam sa ne intoarcem de unde am pornit, in eradicarea unei adevarate molime

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 12:41
4102 citiri
Riscam sa ne intoarcem de unde am pornit, in eradicarea unei adevarate molime
Foto: Pixabay

ONU are un tel indraznet, acela de a starpi o boala care face ravagii de multi ani: malaria. Eforturile, insa, ar putea fi zadarnice - in ciuda succeselor repurtate in ultimii ani - daca fondurile continua sa se micsoreze, asa cum se intampla in prezent.

In tari in care s-au obtinut reusite majore, asa cum sunt China, Mexic, Turcia sau Africa de Sud, deja fondurile destinate luptei cu aceasta molima vor scadea cu 30%, arata CNN, care citeaza un raport reaizat de The Lancet.

Daca in perioada 2000 - 2009 bugetul global pentru lupta cu malaria a crescut cu 28,3%, din 2010 acesta pur si simplu s-a prabusit. Fondurile nu numai ca nu au mai crescut, ci chiar au scazut.

Chiar si in aceste conditii, exista motive de optimism: 33 de tari au raportat in 2015 mai putin de 1.000 de cazuri de malarie, iar rata deceselor a scazut cu 60% la nivel mondial din 2000.

Europa, care in mod normal nu e asociata cu aceasta boala, chiar daca in 1995 avea 90.000 de cazuri de malarie, este prima regiune in care se considera ca boala a fost starpita.

Criza refugiatilor aduce o noua problema: Imigrant afgan diagnosticat cu malarie, la Budapesta

Pana in 2030, Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a propus ca rata mortalitatii de pe urma malariei sa scada cu 90%, iar pana in 2020 decesele de pe urma acestei boli sa fie mai putine cu 40%. Insa aceste teluri ar putea sa nu mai fie atinse din moment ce fondurile care finanteaza aceasta lupta continua sa se micsoreze.

Desi in jumatate din lume boala a disparut, anul trecut au existat 400.000 de decese cauzate de malarie, iar 3,2 miliarde de oameni din intreaga lume sunt susceptibili de a se imbolnavi.

In contextul in care jumatate din populatia globului risca sa se imbolnaveasca, de ce scade finantarea acestei lupte?

Ce trebuie sa stii daca vrei sa inchei o asigurare de viata

O posibila explicatie este aceea ca fondurile sunt indreptate catre alte crize, "mai urgente", asa cum a fost epidemia de Ebola din 2014 si cea prezenta, cauzata de virusul Zika.

Cea mai noua arma in lupta cu virusul Zika - Atrage tantarii de la 2,5 km (Video)

Tocmai succesul repurtat pe acest front, al luptei cu malaria, face ca in curand 80% din fonduri sa fie folosite in alte scopuri, chiar daca in prezent nu se stie cum vor fi utilizati acesti bani.

Mai mult, scad fondurile mai cu seama in tarile dezvoltate, mentinandu-se cele pentru tari din Africa, de exemplu, ceea ce inseamna ca e posibil ca riscul sa reapara in zone considerate sigure in prezent.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#malarie cazuri lume, #tari malarie, #bolile secolului, #finantare lupta malarie fonduri, #Europa malarie , #boli